Menü

A gotu kola jótékony hatásai

Az ázsiai gázlót (Gotu Kola/Centella Asiatica) gyakran nevezik a tanulás gyógynövényének, mivel a koncentrátuma felgyorsítja és elősegíti az agysejtekben lévő axonok és dendritek növekedését, fokozva a memóriát és a koncentrációt.

Az ázsiai lápvidékeken őshonos növényt az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja a különböző mentális problémák, pl: depresszió, krónikus fáradtság, álmatlanság, epilepszia stb. kezelésére, valamint a legendárium szerint rendszeres fogyasztása a hosszú élet elérésének egyik kulcsa. Európában és az Egyesült Államokban a gotu kolát főként a visszeres panaszok, felületi hámsérülések és egyéb bőrbetegségek pl. a pikkelysömör kezelésére használják.

Ajánlott dózis:

Standardizált extraktumoknál az ajánlott dózis 50-250mg maximum naponta háromszor. A standardizált extraktumok ismertetőjelei a 40%-os asiaticoside, 30%-os madecassic és 1-2%-os madecassoside tartalom.
Ha ateroszklerózistól szenvedünk, a napi ajánlott dózis 1x90-180mg
Tinktúraként (1:2 w/v, 30% alkohol) alkalmazva napi 30-60 csepp
Ezek a dózisok általánosak, egyedi körülményeinket nem veszik figyelembe.
Kutatások bizonyítják, hogy a gotu kola kivonat rendszeres szedése:

fokozza a neurogenezist: Az ázsiai gázló elősegíti az agysejtek növekedését és a dendritek ágazódását, növelve a neuroplaszticitást

csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat: Amellett, hogy a gotu kola segíti az agy neuronjainak védelmét a toxinok, nehézfémek és mesterséges tartósítószerek ellen, a szabad gyököket is segít feloldani így védve az oxidatív stressztől.
nootropikum hatás: A gotu kola késlelteti az acetilkolin lebomlását, így javítva a memóriát és a tanulékonyságot, valamint segít az alzheimer-kór megelőzésében
A gotu kola különösen hatékony az időskori elbutulás és kognitív degradáció késleltetésében, egy kutatás pedig kimutatta, hogy az alzheimertől szenvedő betegek tünetei szignifikánsan javultak a gotu kolából készült extraktum szedésének köszönhetően.

Nem véletlen műve az a tény, hogy az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja nagy sikerrel a gotu kolát, hisz rendszeres szedése növeli az agy acetilkolin szintjét. Az acetilkolin az agy egyik neurotranszmittere, ezért fontos szerepe van az agy különböző részeinek hatékony kommunikációjában.

Lehetséges mellékhatások:
A gotu kola szedésének szerencsére csak ritkán vannak mellékhatásai, de jó ha észben tartjuk a lehetséges tüneteket, az agyserkentő csapatánál a biztonság az első.
Külső alkalmazás esetén bőrpírt, égető érzést, bőrallergiát okozhat.
Belső alkalmazás esetén a lehetséges mellékhatások a következőek:
fejfájás
szédülés
aluszékonyság
hasi fájdalmak

Ne használj gotu kolát, ha bármilyen májbetegségtől szenvedsz, vagy bármilyen gyógyszert szedsz a májadra.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.

A szívgyógyító galagonya nyomában

A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?