Ínycsiklandozó cukormentes karácsonyi sütik
- Dátum: 2021.12.25., 16:54
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukormentes, desszert, diéta, gyümölcskenyér, kalória, karácsony, mák, sütés, tészta, túró, ünnepek
Nem elvárás persze, hogy karácsonykor fogyókúrázzunk, de azért ha szeretnétek a kalóriákat csökkenteni vagy csak simán cukormentes süteményeket az asztalra tenni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi desszertek valamelyikét!

Karácsonyi mézeskalácsos gyümölcskenyér
Hozzávalók
A tésztához
2.5 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg xilit (vagy cukor)
0.5 dl tejföl
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
0.3 tk szódabikarbóna
7.5 dkg finomliszt (nálam zabliszt)
A gyümölcskeverékhez
20 dkg mandula (vagy magkeverék: dió, mogyoró, stb.)
10 dkg aszalt gyümölcsök
0.5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 ml rumaroma
0.5 teáskanál vaníliaaroma (elhagyható)

Elkészítés
A tésztához
Előző este a magokat és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, meglocsoljuk az aromákkal, rászórjuk a fűszerkeveréket és összeforgatjuk. Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket.
Az egészet jól elkeverjük és beleforgatjuk a gyümölcsös magkeveréket. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltjük és megsütjük. (Ez a mennyiség pont egy formára elegendő.)
Diabetikus túrós és mákos tekercs

Hozzávalók
A tésztához
2 csomag leveles tészta
1 db tojássárgája
1 ek napraforgó olaj
2 dkg finomliszt (a tészta nyújtásához)
A mákos töltelékhez
175 g mák (darált)
3 közepes db alma
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
5 ml édesítőszer (Süssina)
A túrós töltelékhez
50 dkg tehéntúró (tehén)
225 g tejföl
1 ek margarin (hidegen is kenhető vagy puha vaj)
5 dkg mazsola
1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
2 kávéskanál vaníliaaroma
5 ml édesítőszer

Elkészítés
A tésztához
1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a mákos töltelékkel. A mákos töltelékhez a mákot megdaráljuk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk az édesítő folyadékot, és alaposan elkeverjük. A kinyújtott tésztára egyenletesen rászórjuk. Az almákat lereszeljük, és rászórjuk a mákra. Ha túlságosan sok leve lenne, picit kicsavarhatjuk, de ne nagyon, nehogy száraz legyen a sütemény. Ezután a tésztát óvatosan feltekerjük, mint a rétest. Egy nagyobb tepsit az étolajjal alaposan kikenünk, és belehelyezzük a mákos tekercset. 1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a túrós töltelékkel.
A túrós töltelékhez a túrót a margarinnal egy villával alaposan összetörjük. Belereszeljük a narancs héját (aki nem szereti, használhat citromot is), hozzáadjuk a fahéjat, vanília aromát, az édesítő folyadékot, és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a mazsolát is. Kicsit állni hagyjuk, majd ha túl száraznak ítélnénk, tehetünk bele még egy kevéske tejfölt. Ezzel a töltelékkel egyenletesen befedjük a tésztát, majd óvatosan, mint a rétest feltekerjük. A mákos tekercs mellé helyezzük a kiolajozott tepsibe. A tészták tetejét megkenjük egy tojás felvert sárgájával, hogy szép piros-barnára süljön. A túrósat villával meg is szurkálhatjuk utána, hogy a keletkezett gőz ki tudjon jönni, és a tészta ne töredezzen szét.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, majd behelyezzük a süteményt. 20 percig ezen a hőfokon, majd további 15 percig 175 fokon sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. A tepsiben hagyjuk hűlni, és langyosan vagy hidegen szeleteljük.
A legjobb természetes édesítők
 
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
 
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
 
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
 
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
 
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
