Menü

Ínycsiklandozó cukormentes karácsonyi sütik

Nem elvárás persze, hogy karácsonykor fogyókúrázzunk, de azért ha szeretnétek a kalóriákat csökkenteni vagy csak simán cukormentes süteményeket az asztalra tenni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi desszertek valamelyikét!

Karácsonyi mézeskalácsos gyümölcskenyér

Hozzávalók
A tésztához
2.5 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg xilit (vagy cukor)
0.5 dl tejföl
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
0.3 tk szódabikarbóna
7.5 dkg finomliszt (nálam zabliszt)
A gyümölcskeverékhez
20 dkg mandula (vagy magkeverék: dió, mogyoró, stb.)
10 dkg aszalt gyümölcsök
0.5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 ml rumaroma
0.5 teáskanál vaníliaaroma (elhagyható)

Elkészítés
A tésztához
Előző este a magokat és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, meglocsoljuk az aromákkal, rászórjuk a fűszerkeveréket és összeforgatjuk. Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket.
Az egészet jól elkeverjük és beleforgatjuk a gyümölcsös magkeveréket. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltjük és megsütjük. (Ez a mennyiség pont egy formára elegendő.)

Diabetikus túrós és mákos tekercs

Hozzávalók
A tésztához
2 csomag leveles tészta
1 db tojássárgája
1 ek napraforgó olaj
2 dkg finomliszt (a tészta nyújtásához)
A mákos töltelékhez
175 g mák (darált)
3 közepes db alma
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
5 ml édesítőszer (Süssina)
A túrós töltelékhez
50 dkg tehéntúró (tehén)
225 g tejföl
1 ek margarin (hidegen is kenhető vagy puha vaj)
5 dkg mazsola
1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
2 kávéskanál vaníliaaroma
5 ml édesítőszer

Elkészítés
A tésztához
1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a mákos töltelékkel. A mákos töltelékhez a mákot megdaráljuk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk az édesítő folyadékot, és alaposan elkeverjük. A kinyújtott tésztára egyenletesen rászórjuk. Az almákat lereszeljük, és rászórjuk a mákra. Ha túlságosan sok leve lenne, picit kicsavarhatjuk, de ne nagyon, nehogy száraz legyen a sütemény. Ezután a tésztát óvatosan feltekerjük, mint a rétest. Egy nagyobb tepsit az étolajjal alaposan kikenünk, és belehelyezzük a mákos tekercset. 1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a túrós töltelékkel.

A túrós töltelékhez a túrót a margarinnal egy villával alaposan összetörjük. Belereszeljük a narancs héját (aki nem szereti, használhat citromot is), hozzáadjuk a fahéjat, vanília aromát, az édesítő folyadékot, és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a mazsolát is. Kicsit állni hagyjuk, majd ha túl száraznak ítélnénk, tehetünk bele még egy kevéske tejfölt. Ezzel a töltelékkel egyenletesen befedjük a tésztát, majd óvatosan, mint a rétest feltekerjük. A mákos tekercs mellé helyezzük a kiolajozott tepsibe. A tészták tetejét megkenjük egy tojás felvert sárgájával, hogy szép piros-barnára süljön. A túrósat villával meg is szurkálhatjuk utána, hogy a keletkezett gőz ki tudjon jönni, és a tészta ne töredezzen szét.

A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, majd behelyezzük a süteményt. 20 percig ezen a hőfokon, majd további 15 percig 175 fokon sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. A tepsiben hagyjuk hűlni, és langyosan vagy hidegen szeleteljük.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.