Ínycsiklandozó cukormentes karácsonyi sütik
- Dátum: 2021.12.25., 16:54
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukormentes, desszert, diéta, gyümölcskenyér, kalória, karácsony, mák, sütés, tészta, túró, ünnepek
Nem elvárás persze, hogy karácsonykor fogyókúrázzunk, de azért ha szeretnétek a kalóriákat csökkenteni vagy csak simán cukormentes süteményeket az asztalra tenni, akkor érdemes kipróbálni az alábbi desszertek valamelyikét!
Karácsonyi mézeskalácsos gyümölcskenyér
Hozzávalók
A tésztához
2.5 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg xilit (vagy cukor)
0.5 dl tejföl
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
0.3 tk szódabikarbóna
7.5 dkg finomliszt (nálam zabliszt)
A gyümölcskeverékhez
20 dkg mandula (vagy magkeverék: dió, mogyoró, stb.)
10 dkg aszalt gyümölcsök
0.5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
5 ml rumaroma
0.5 teáskanál vaníliaaroma (elhagyható)
Elkészítés
A tésztához
Előző este a magokat és az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, meglocsoljuk az aromákkal, rászórjuk a fűszerkeveréket és összeforgatjuk. Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket.
Az egészet jól elkeverjük és beleforgatjuk a gyümölcsös magkeveréket. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltjük és megsütjük. (Ez a mennyiség pont egy formára elegendő.)
Diabetikus túrós és mákos tekercs
Hozzávalók
A tésztához
2 csomag leveles tészta
1 db tojássárgája
1 ek napraforgó olaj
2 dkg finomliszt (a tészta nyújtásához)
A mákos töltelékhez
175 g mák (darált)
3 közepes db alma
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
5 ml édesítőszer (Süssina)
A túrós töltelékhez
50 dkg tehéntúró (tehén)
225 g tejföl
1 ek margarin (hidegen is kenhető vagy puha vaj)
5 dkg mazsola
1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
2 kávéskanál vaníliaaroma
5 ml édesítőszer
Elkészítés
A tésztához
1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a mákos töltelékkel. A mákos töltelékhez a mákot megdaráljuk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk az édesítő folyadékot, és alaposan elkeverjük. A kinyújtott tésztára egyenletesen rászórjuk. Az almákat lereszeljük, és rászórjuk a mákra. Ha túlságosan sok leve lenne, picit kicsavarhatjuk, de ne nagyon, nehogy száraz legyen a sütemény. Ezután a tésztát óvatosan feltekerjük, mint a rétest. Egy nagyobb tepsit az étolajjal alaposan kikenünk, és belehelyezzük a mákos tekercset. 1 csomag tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra kinyújtunk, és megszórjuk a túrós töltelékkel.
A túrós töltelékhez a túrót a margarinnal egy villával alaposan összetörjük. Belereszeljük a narancs héját (aki nem szereti, használhat citromot is), hozzáadjuk a fahéjat, vanília aromát, az édesítő folyadékot, és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a mazsolát is. Kicsit állni hagyjuk, majd ha túl száraznak ítélnénk, tehetünk bele még egy kevéske tejfölt. Ezzel a töltelékkel egyenletesen befedjük a tésztát, majd óvatosan, mint a rétest feltekerjük. A mákos tekercs mellé helyezzük a kiolajozott tepsibe. A tészták tetejét megkenjük egy tojás felvert sárgájával, hogy szép piros-barnára süljön. A túrósat villával meg is szurkálhatjuk utána, hogy a keletkezett gőz ki tudjon jönni, és a tészta ne töredezzen szét.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra, majd behelyezzük a süteményt. 20 percig ezen a hőfokon, majd további 15 percig 175 fokon sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. A tepsiben hagyjuk hűlni, és langyosan vagy hidegen szeleteljük.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.