Menü

Természetes agyserkentő és memória javító a bakopa

A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Moonnieri az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, javítja a kognitív képességeket és az agy alapvető egészségét is.

Az összes természetes füvekből készült készítmény közül a Bacopa áll a legközelebb a természetes Piracetamhoz és még erősebb is a legtöbb hasonló készítménynél. A Bakopa extraktum (másik nevén Brahmi) egy olyan gyógynövényből származik, ami Észak-India térségeiben lelhető fel, és már az ősi ájurvéda orvostudományi rendszerében is megtalálható volt, ami majdnem ötezer évre nyúlik vissza.

A Bakopa felhasználása

A Bakopát a tradicionális Indiai orvostanokban, az ájurvéda rendszerében is használták, ám ekkor még azért, hogy elérjenek egy teljesen tiszta tudatállapotot és fokozott agyi működést.
Viszont nem sokkal ez után rájöttek, hogy ez a kis gyógynövény nagyon eredményesen kezeli az asztmát, az epilepsziát, tumorokat, fekélyeket, valamint olyan mindennapi problémákat is, mint a puffadás vagy az emésztési zavarokat, de még ez után is bőven lehetne sorolni a Bakopa jótékony hatásait.

A Bakopa hatásai

A Bacopa fő hatóanyaga egy kivonat, ami Bacosides névre hallgat. Ez a kis kivonat nagyban javítja az agyban a szinaptikus jelátvitelt, amit úgy ér el, hogy sokoszorozza az ingerület átviteleket, így a neuronok között gyorsabb és intenzívebb az elektromos aktivitása a jeleknek.

A Bacoside-A nevű aktív hatóanyag megnövelő a kináz termelését, vagyis a szinapszisok jóval fogékonyabbak az érkező idegi impulzusokra, ami még jobban stimulálja az idegsejteket. Ez a hatás legjobban a hippocampust célozza meg, ami az agynak azon része, amely a hosszútávú memóriárért felel. Azzal, hogy sokszorozza a jelek aktivítását, a Bakopa kvázi elősegíti, hogy könnyebben és gyorsabban emlékezzünk vissza akár rég nem emlegetett témákra.

Bakopa nem csak a memória megtartását segíti elő, hanem könnyíti a munkát és még a térbeli memóriát is elősegíti. A fiataloknak főleg tanuláshoz ajánlott, hiszen a Bakopa szedésével bizonyítottan több fog megmaradni egy tanórából, mint amúgy nélküle. Az idősebb felhasználóknak pedig a memória romlása ellen tökéletes szer.

De amellett, hogy a memóriát erősíti, a Bakopa bizonyítottan rendelkezik szorongásoldó tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat. Mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy hosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihenten ébredhet. A Bakopa egy teljesen egyedi mechanizmust használ a többi társához képest, hogy el tudja érni az agy fokozott működését.

Egy összeállított, teljesen természetes nootropikum csomagban nagyon jól kiegészíti a Gingko Bilobát és a Süngombát, de használják különböző agyserkentő pirulák mellé, hogy maximalizálják a tökéletes agyi folyamatokat és a koncentrációt.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.

A szívgyógyító galagonya nyomában

A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?