Menü

A gránátalma jótékony hatásai

A perzsa eredetű gyümölcs néhányunknak talán még idegen, ám sokunknak már étrendünk rendszeres részét képezi. Azon kívül, hogy „Aphrodité szent gyümölcse” piros színe és termésében fejlődő rengeteg magja miatt a szerelem és a termékenység szimbóluma, számos pozitív élettani hatással, például rendkívül erős antioxidáns hatással is bír.

1. A gránátalma őshazája Ázsia, ám napjainkban már Dél-Amerika és Európa forróbb területein is megterem, Budapesten például az Iparművészeti Múzeum kertjében található egy gránátalmafa. Tavasz végén, nyár elején virágzik.

2. Héja és gyümölcsének levele hosszú évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, de gyümölcsének átfőzésével például tinta is előállítható.

3. Az ősi Perzsiában a piros gyümölcs a legyőzhetetlenséget szimbolizálta, és mivel a férgek nem támadják, így a tisztaság szimbóluma is.

4. A gránátalma emberi szervezetre tett jótékony hatásainak se szeri, se száma. Antioxidáns képessége több mint háromszorosa az áfonyáénak, a vörösborénak és narancsénak. Háromféle igen erős antioxidánst tartalmaz, melyek az átlagnál jelentősen gyorsabban szívódnak fel.

5. A gránátalma polifenolokat, flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz. Jótékonyan hat szív- és érrendszerei megbetegedéseknél, fogyasztása 20%-kal csökkenheti a káros koleszterinszintjét, míg a hasznos koleszterin mennyiségét növeli a véráramban. Csökkenti viszont a vér sűrűségét, és időskorban a vérrögképzési hajlamot, melynek köszönhetően csökken az embólia és a szívinfarktus veszélye is. Sikerrel alkalmazható érelmeszesedés esetén, valamint magas vérnyomásnál csökkenti a szisztolés vérnyomást.

6. Szintén csökkenheti a tumorok kialakulásának valószínűségét, gyümölcskivonata kutatások szerint például egereken képes megakadályozni a bőrrák kialakulását, de védőhatását fejti ki többek közt prosztatarák esetén is.

7. A gránátalma rendkívül gazdag ellagsavakban, melyek a rák elleni küzdelem egyik igen hatásos fegyvere lehet. Az ellagsav megállíthatja a rákos sejtek osztódását, elpusztíthatja a rákos sejteket, és gátolhatja azok kialakulását.

8. Sikerrel alkalmazható depresszió, hangulatváltozások esetén, klimaxos panaszoknál, mivel hormonszerű anyagot tartalmaz.

9. Külsőleg is csodákra képes a gránátalma. Összetört magját akár magában, akár mézzel vagy avokádóval pakolásként helyezzük az arcra, dekoltázsra, majd 20 perc hatóidő után mossuk le. Aphrodité "szent" gyümölcse kisimítja a ráncokat, és mélyrehatóan ápolja a bőrt.

Baktérium-, vírus- és parazitaellenes tulajdonsága miatt hatékony segítséget nyújthat candida fertőzések megelőzésében és a fennálló probléma kezelésére is.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.