Menü

A gránátalma jótékony hatásai

A perzsa eredetű gyümölcs néhányunknak talán még idegen, ám sokunknak már étrendünk rendszeres részét képezi. Azon kívül, hogy „Aphrodité szent gyümölcse” piros színe és termésében fejlődő rengeteg magja miatt a szerelem és a termékenység szimbóluma, számos pozitív élettani hatással, például rendkívül erős antioxidáns hatással is bír.

1. A gránátalma őshazája Ázsia, ám napjainkban már Dél-Amerika és Európa forróbb területein is megterem, Budapesten például az Iparművészeti Múzeum kertjében található egy gránátalmafa. Tavasz végén, nyár elején virágzik.

2. Héja és gyümölcsének levele hosszú évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, de gyümölcsének átfőzésével például tinta is előállítható.

3. Az ősi Perzsiában a piros gyümölcs a legyőzhetetlenséget szimbolizálta, és mivel a férgek nem támadják, így a tisztaság szimbóluma is.

4. A gránátalma emberi szervezetre tett jótékony hatásainak se szeri, se száma. Antioxidáns képessége több mint háromszorosa az áfonyáénak, a vörösborénak és narancsénak. Háromféle igen erős antioxidánst tartalmaz, melyek az átlagnál jelentősen gyorsabban szívódnak fel.

5. A gránátalma polifenolokat, flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz. Jótékonyan hat szív- és érrendszerei megbetegedéseknél, fogyasztása 20%-kal csökkenheti a káros koleszterinszintjét, míg a hasznos koleszterin mennyiségét növeli a véráramban. Csökkenti viszont a vér sűrűségét, és időskorban a vérrögképzési hajlamot, melynek köszönhetően csökken az embólia és a szívinfarktus veszélye is. Sikerrel alkalmazható érelmeszesedés esetén, valamint magas vérnyomásnál csökkenti a szisztolés vérnyomást.

6. Szintén csökkenheti a tumorok kialakulásának valószínűségét, gyümölcskivonata kutatások szerint például egereken képes megakadályozni a bőrrák kialakulását, de védőhatását fejti ki többek közt prosztatarák esetén is.

7. A gránátalma rendkívül gazdag ellagsavakban, melyek a rák elleni küzdelem egyik igen hatásos fegyvere lehet. Az ellagsav megállíthatja a rákos sejtek osztódását, elpusztíthatja a rákos sejteket, és gátolhatja azok kialakulását.

8. Sikerrel alkalmazható depresszió, hangulatváltozások esetén, klimaxos panaszoknál, mivel hormonszerű anyagot tartalmaz.

9. Külsőleg is csodákra képes a gránátalma. Összetört magját akár magában, akár mézzel vagy avokádóval pakolásként helyezzük az arcra, dekoltázsra, majd 20 perc hatóidő után mossuk le. Aphrodité "szent" gyümölcse kisimítja a ráncokat, és mélyrehatóan ápolja a bőrt.

Baktérium-, vírus- és parazitaellenes tulajdonsága miatt hatékony segítséget nyújthat candida fertőzések megelőzésében és a fennálló probléma kezelésére is.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.

A szívgyógyító galagonya nyomában

A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?