Menü

A gránátalma jótékony hatásai

A perzsa eredetű gyümölcs néhányunknak talán még idegen, ám sokunknak már étrendünk rendszeres részét képezi. Azon kívül, hogy „Aphrodité szent gyümölcse” piros színe és termésében fejlődő rengeteg magja miatt a szerelem és a termékenység szimbóluma, számos pozitív élettani hatással, például rendkívül erős antioxidáns hatással is bír.

1. A gránátalma őshazája Ázsia, ám napjainkban már Dél-Amerika és Európa forróbb területein is megterem, Budapesten például az Iparművészeti Múzeum kertjében található egy gránátalmafa. Tavasz végén, nyár elején virágzik.

2. Héja és gyümölcsének levele hosszú évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga, de gyümölcsének átfőzésével például tinta is előállítható.

3. Az ősi Perzsiában a piros gyümölcs a legyőzhetetlenséget szimbolizálta, és mivel a férgek nem támadják, így a tisztaság szimbóluma is.

4. A gránátalma emberi szervezetre tett jótékony hatásainak se szeri, se száma. Antioxidáns képessége több mint háromszorosa az áfonyáénak, a vörösborénak és narancsénak. Háromféle igen erős antioxidánst tartalmaz, melyek az átlagnál jelentősen gyorsabban szívódnak fel.

5. A gránátalma polifenolokat, flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz. Jótékonyan hat szív- és érrendszerei megbetegedéseknél, fogyasztása 20%-kal csökkenheti a káros koleszterinszintjét, míg a hasznos koleszterin mennyiségét növeli a véráramban. Csökkenti viszont a vér sűrűségét, és időskorban a vérrögképzési hajlamot, melynek köszönhetően csökken az embólia és a szívinfarktus veszélye is. Sikerrel alkalmazható érelmeszesedés esetén, valamint magas vérnyomásnál csökkenti a szisztolés vérnyomást.

6. Szintén csökkenheti a tumorok kialakulásának valószínűségét, gyümölcskivonata kutatások szerint például egereken képes megakadályozni a bőrrák kialakulását, de védőhatását fejti ki többek közt prosztatarák esetén is.

7. A gránátalma rendkívül gazdag ellagsavakban, melyek a rák elleni küzdelem egyik igen hatásos fegyvere lehet. Az ellagsav megállíthatja a rákos sejtek osztódását, elpusztíthatja a rákos sejteket, és gátolhatja azok kialakulását.

8. Sikerrel alkalmazható depresszió, hangulatváltozások esetén, klimaxos panaszoknál, mivel hormonszerű anyagot tartalmaz.

9. Külsőleg is csodákra képes a gránátalma. Összetört magját akár magában, akár mézzel vagy avokádóval pakolásként helyezzük az arcra, dekoltázsra, majd 20 perc hatóidő után mossuk le. Aphrodité "szent" gyümölcse kisimítja a ráncokat, és mélyrehatóan ápolja a bőrt.

Baktérium-, vírus- és parazitaellenes tulajdonsága miatt hatékony segítséget nyújthat candida fertőzések megelőzésében és a fennálló probléma kezelésére is.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.