Menü

Szilveszteri desszertek nyomában

  • Dátum: 2021.12.31., 02:47
  • Udvari Fanni
  • képek:pexels.com

Ha nem vagy egy konyhatündér és nem akarsz órákat tölteni szilveszter napján sütögetéssel, akkor sincs minden veszve. Mutatjuk a legtrükkösebb és legegyszerűbb édességeket, amivel elvarázsolhatod a vendégeidet.

Narancsos rudak

Hozzávalók
30 dkg margarin
10 dkg porcukor
4 db tojássárgája
3 narancsból nyert narancshéj (reszelt)
3 evőkanál narancslé
30 dkg finomliszt
5 dkg csokoládé (olvasztott)

Elkészítés
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a tojások sárgájával.
Hozzáadjuk a narancshéját és a levét, valamint a lisztet.
Habzsákba töltjük és tetszés szerinti méretű rudakat nyomunk sütőpapírra.
180 fokon megsütjük. Ha kihűlt, végeit csokiba mártjuk vagy porcukrozzuk.

Fahéjas karikák

Hozzávalók
10 dkg margarin
180 g finomliszt
6 dkg porcukor (kb.)
0.5 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
fahéj ízlés szerint
szegfűszeg ízlés szerint
0.5 citromból nyert citromhéj

Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk. Először a száraz alapanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg, citromhéj), majd a tojást és a puha margarint. Szegfűszegből nem kell sok, fahéjból pedig mindenki ízlés szerint tegyen. A tésztának nyújtható állapotúnak kell lennie.

A deszkát és a nyújtófát meglisztezzük, hogy ne ragadjon, és olyan 1/2 - 1 centi vékonyan kinyújtjuk a matériát. Formával vagy két pohár segítségével (vizes-, feles pohár) kiszaggatjuk a karikákat, melyeket kimargarinozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakunk. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt alacsony lángon készre sütjük.

Fehér csokis kekszszalámi

Hozzávalók:
20 dkg fehér csokoládé
12 dkg vaj
15 dkg darált keksz
30 dkg aszalt gyümölcs (vegyesen: szilva, sárgabarack, papaya, …stb, ki mit szeretne még hozzáadni)

Elkészítése:
A nagyobb aszalványokat felezzük vagy negyedeljük. Gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a csokit, majd levesszük a gőzről és beledolgozzuk a kekszet és az aszalványokat.
A masszát elfelezzük és egy folpackra halmozzuk. Szorosan összenyomkodjuk és hengert formázunk belőle. A maradék masszával is így járunk el. Másnap szeletekre vágva tálaljuk.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.