Menü

Gyermekláncfű házilag felhasználva

A gyermekláncfűben található fitonutrienseknek víz- és hashajtó hatása egyaránt van, így segít megszabadulni a szövetek között felhalmozódó, felesleges folyadéktól.

Ennek köszönhetően pedig nemcsak a kellemetlen érzésektől szabadulhatunk meg, de néhány plusz kilótól is. Mivel fokozza a vizeletkiválasztást, abban az esetben is megpróbálhatunk meginni egy-két pohár gyermekláncfű teát, ha húgyúti fertőzéssel küzdünk vagy éppen szeretnének ezt megelőzni. A vízhajtó hatás és vizeletürítés serkentése a vérnyomásunkra is jótékony, kiegyensúlyozó hatással van.

Méregtelenítő gyermekláncfű

A máj egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat a gyermekláncfű fogyasztása. Támogatja annak méregtelenítő funkcióit, serkenti az epehólyag működését, sőt még az alkohol, illetve bizonyos gyógyszerek káros hatásaival szemben is védi a májat. A fent említett vízhajtó hatás, a vizelet kiválasztásának serkentése pedig a vesénk működésének is jót tesz, például segít megelőzni a veseköveket, a vese-, a húgyhólyag- vagy a húgyutak gyulladását, fertőzését is.

A gyermekláncfű daganatellenes hatása

Az elmúlt években a gyermekláncfű daganatellenes hatásait is egyre többet tanulmányozzák. Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól, és segít megelőzni bizonyos krónikus problémákat, daganatos betegségeket. Egy, 2012-es tanulmányból pedig kiderült, hogy a gyermekláncfű gyökerének kivonata képes ún. programozott sejthalált előidézni a hasnyálmirigy daganatos sejtjein, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná.

A vadon termő pitypangból, a tőlevélrózsa fiatal leveleiből saláta és főzelék készülhet. A levelek virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint. Salátának sós-ecetes páccal készítsük el, a hozzáadott kevés olaj jól kiegészítheti aromáját. A levélrózsák közepén lévő bimbókezdemények szintén fogyaszthatók, ízük és felhasználhatóságuk a kelbimbóhoz hasonlít; az endíviasalátához hasonlóan lehet elkészíteni, különösen a citromos, olajos pitypang ízletes.

Gyógyteát a forrázott, száraz levélből vagy a főzött gyökérből készíthetünk. Májpanaszok esetén a gyökérből készült teát igyuk naponta egy csészével, reggeli előtt, két héten keresztül. Utána tartsunk egy hét szünetet, majd újabb hét napon át folytassuk a kúrát.

Vese- és hólyag bántalmakra egy hétig kell inni napi egy csészével. Cukorbetegségre napi egy, vagy súlyosabb esetben két csésze tea fogyasztása javasolt étkezés után.

Egy hónapig tartó rendszeres fogyasztása után be kell iktatni egy-két hét szünetet, utána lehet folytatni. Általános tisztításra a levélből készült teát igyák, egy hétig naponta egy csészével, minden második hónapban megismételve ezt a kúrát.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.