Menü

Gyermekláncfű házilag felhasználva

A gyermekláncfűben található fitonutrienseknek víz- és hashajtó hatása egyaránt van, így segít megszabadulni a szövetek között felhalmozódó, felesleges folyadéktól.

Ennek köszönhetően pedig nemcsak a kellemetlen érzésektől szabadulhatunk meg, de néhány plusz kilótól is. Mivel fokozza a vizeletkiválasztást, abban az esetben is megpróbálhatunk meginni egy-két pohár gyermekláncfű teát, ha húgyúti fertőzéssel küzdünk vagy éppen szeretnének ezt megelőzni. A vízhajtó hatás és vizeletürítés serkentése a vérnyomásunkra is jótékony, kiegyensúlyozó hatással van.

Méregtelenítő gyermekláncfű

A máj egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat a gyermekláncfű fogyasztása. Támogatja annak méregtelenítő funkcióit, serkenti az epehólyag működését, sőt még az alkohol, illetve bizonyos gyógyszerek káros hatásaival szemben is védi a májat. A fent említett vízhajtó hatás, a vizelet kiválasztásának serkentése pedig a vesénk működésének is jót tesz, például segít megelőzni a veseköveket, a vese-, a húgyhólyag- vagy a húgyutak gyulladását, fertőzését is.

A gyermekláncfű daganatellenes hatása

Az elmúlt években a gyermekláncfű daganatellenes hatásait is egyre többet tanulmányozzák. Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól, és segít megelőzni bizonyos krónikus problémákat, daganatos betegségeket. Egy, 2012-es tanulmányból pedig kiderült, hogy a gyermekláncfű gyökerének kivonata képes ún. programozott sejthalált előidézni a hasnyálmirigy daganatos sejtjein, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná.

A vadon termő pitypangból, a tőlevélrózsa fiatal leveleiből saláta és főzelék készülhet. A levelek virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint. Salátának sós-ecetes páccal készítsük el, a hozzáadott kevés olaj jól kiegészítheti aromáját. A levélrózsák közepén lévő bimbókezdemények szintén fogyaszthatók, ízük és felhasználhatóságuk a kelbimbóhoz hasonlít; az endíviasalátához hasonlóan lehet elkészíteni, különösen a citromos, olajos pitypang ízletes.

Gyógyteát a forrázott, száraz levélből vagy a főzött gyökérből készíthetünk. Májpanaszok esetén a gyökérből készült teát igyuk naponta egy csészével, reggeli előtt, két héten keresztül. Utána tartsunk egy hét szünetet, majd újabb hét napon át folytassuk a kúrát.

Vese- és hólyag bántalmakra egy hétig kell inni napi egy csészével. Cukorbetegségre napi egy, vagy súlyosabb esetben két csésze tea fogyasztása javasolt étkezés után.

Egy hónapig tartó rendszeres fogyasztása után be kell iktatni egy-két hét szünetet, utána lehet folytatni. Általános tisztításra a levélből készült teát igyák, egy hétig naponta egy csészével, minden második hónapban megismételve ezt a kúrát.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A szívgyógyító galagonya nyomában

A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.