Menü

Mentás finomságok nyomában

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Ínycsiklandó mentás receptek

1.Hozzávalók:
10 szelet (380g) teljes kiőrlésű kenyér
1 db (400g) padlizsán
2 db (115g) vöröshagyma
50 g teavaj
30 g natúr joghurt
1 gerezd (4g) fokhagyma
10 db (1g) mentalevél
2 evőkanál (7g) olívaolaj
1 csipet őrölt kömény
1 csipet chilipor
1 csipet bors
2-3 csipet só

Elkészítés:
A padlizsánt tegyük be a sütőbe és zsiradék nélkül süssük 170 °C-on, 30-35 percig. Miután kivettük, öntsük le hideg vízzel, és fedjük le egy konyharuhával, hagyjuk állni kb. 10 percig, így könnyen el tudjuk távolítani a bőrét. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra a fokhagymával együtt, és olíva olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a chiliport és az őrölt köményt. Végül tegyük bele egy keverőtálba a padlizsánnal együtt, és a szobahőmérsékletű teavajjal, joghurttal keverjük össze. Fűszerezzük sóval, borssal, és az apróra vágott mentát is adjuk hozzá. Legvégül turmixoljuk le. Miután végeztünk tegyük a hűtőbe fél órára.
Teljes kiőrlésű pirított kenyérrel tálaljuk.

2.Hozzávalók:
250g ricotta sajt
125g vaj
125g nyírfacukor
1 db (105g) reszelt alma
80 g teljes kiőrlésű liszt
4 db tojás
1db (3 g) citromhéja
1 tk (2g) szódabikarbóna
1 csipetnyi só
5-6 db (1g) menta levél
Elkészítés
Egy tálban a vajat és a cukrot simára kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, folyamatos erőteljes keverés mellett. Ezután lassan hozzáadagoljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót majd a szódabikarbónát, a citromhéjat, a reszelt almát, az apróra vágott friss mentát és végül a ricotta sajtot. Jól kikeverjük az egészet és egy kivajazott sütőformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét porcukorral és illetve ízesíthetjük fekete szeder lekvárral is.

3.Hozzávalók:
2db (550g) csirkemell
Pác:
250 g natúr joghurt
2 teáskanál (30g) paradicsompüré
2 evőkanál (15g) citromlé
2 gerezd (8g) fokhagyma
fél teáskanál őrölt kurkuma
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt kömény
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál chili por
2-3 csipet só
Mentás szósz:
150 g joghurt
30g reszelt uborka
7db mentalevél
1 teáskanál (2g) citromlé
1 csipet őrölt kömény
2-3 csipet só
2 csipet őrölt feketebors

Elkészítés
Első lépésként készítsük el a páclevet. A citromlevet, a gyömbért, chili port, kurkumát, koriandert, köményt, a sót, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és a joghurtot öntsük egy keverőtálba és jól keverjük össze. A csirkemellet vágjuk 2 cm vastag szeletekre és tegyük bele a páclébe, majd jól forgassuk össze. Ezután 3-4 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni az egészet. A pácolás után a húsok mindkét oldalát zsiradék nélkül egy serpenyőben süssük meg közepes lángon. Nem baj, ha a páclé kissé ráég a húsra. A húsok kívül ropogósak lesznek, belül viszont szaftos marad a hús. A sütési idő kb.10-15 perc.

A mártogatóshoz a kígyóuborkát reszeljük le apróra és keverjük hozzá a joghurthoz. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés őrölt köménnyel. Adjuk hozzá az apróra vágott friss mentát. Végül tegyük be a hűtőbe az egészet fél órára.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.