Menü

Mentás finomságok nyomában

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Ínycsiklandó mentás receptek

1.Hozzávalók:
10 szelet (380g) teljes kiőrlésű kenyér
1 db (400g) padlizsán
2 db (115g) vöröshagyma
50 g teavaj
30 g natúr joghurt
1 gerezd (4g) fokhagyma
10 db (1g) mentalevél
2 evőkanál (7g) olívaolaj
1 csipet őrölt kömény
1 csipet chilipor
1 csipet bors
2-3 csipet só

Elkészítés:
A padlizsánt tegyük be a sütőbe és zsiradék nélkül süssük 170 °C-on, 30-35 percig. Miután kivettük, öntsük le hideg vízzel, és fedjük le egy konyharuhával, hagyjuk állni kb. 10 percig, így könnyen el tudjuk távolítani a bőrét. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra a fokhagymával együtt, és olíva olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a chiliport és az őrölt köményt. Végül tegyük bele egy keverőtálba a padlizsánnal együtt, és a szobahőmérsékletű teavajjal, joghurttal keverjük össze. Fűszerezzük sóval, borssal, és az apróra vágott mentát is adjuk hozzá. Legvégül turmixoljuk le. Miután végeztünk tegyük a hűtőbe fél órára.
Teljes kiőrlésű pirított kenyérrel tálaljuk.

2.Hozzávalók:
250g ricotta sajt
125g vaj
125g nyírfacukor
1 db (105g) reszelt alma
80 g teljes kiőrlésű liszt
4 db tojás
1db (3 g) citromhéja
1 tk (2g) szódabikarbóna
1 csipetnyi só
5-6 db (1g) menta levél
Elkészítés
Egy tálban a vajat és a cukrot simára kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, folyamatos erőteljes keverés mellett. Ezután lassan hozzáadagoljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót majd a szódabikarbónát, a citromhéjat, a reszelt almát, az apróra vágott friss mentát és végül a ricotta sajtot. Jól kikeverjük az egészet és egy kivajazott sütőformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét porcukorral és illetve ízesíthetjük fekete szeder lekvárral is.

3.Hozzávalók:
2db (550g) csirkemell
Pác:
250 g natúr joghurt
2 teáskanál (30g) paradicsompüré
2 evőkanál (15g) citromlé
2 gerezd (8g) fokhagyma
fél teáskanál őrölt kurkuma
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt kömény
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál chili por
2-3 csipet só
Mentás szósz:
150 g joghurt
30g reszelt uborka
7db mentalevél
1 teáskanál (2g) citromlé
1 csipet őrölt kömény
2-3 csipet só
2 csipet őrölt feketebors

Elkészítés
Első lépésként készítsük el a páclevet. A citromlevet, a gyömbért, chili port, kurkumát, koriandert, köményt, a sót, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és a joghurtot öntsük egy keverőtálba és jól keverjük össze. A csirkemellet vágjuk 2 cm vastag szeletekre és tegyük bele a páclébe, majd jól forgassuk össze. Ezután 3-4 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni az egészet. A pácolás után a húsok mindkét oldalát zsiradék nélkül egy serpenyőben süssük meg közepes lángon. Nem baj, ha a páclé kissé ráég a húsra. A húsok kívül ropogósak lesznek, belül viszont szaftos marad a hús. A sütési idő kb.10-15 perc.

A mártogatóshoz a kígyóuborkát reszeljük le apróra és keverjük hozzá a joghurthoz. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés őrölt köménnyel. Adjuk hozzá az apróra vágott friss mentát. Végül tegyük be a hűtőbe az egészet fél órára.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.