Menü

A világ legegészségesebb gyümölcsei

Sok más pozitív hatása mellett a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a rák, a gyulladásos megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Citrom

A citrom olyan citrusféle, amit magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes betegség esetén fogyasztani. Emellett más antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. Ezek a vegyületek felszabadítják a szabad gyököket, amelyek enélkül komoly egészségkárosodáshoz, esetenként rákhoz is vezethetnek. Kutatók szerint éppen ezért a citrom és más citrusfélék fogyasztása komoly szerepet tölt be a rák kialakulásának megelőzésében. Emellett fitokemikáliákat is tartalmaznak, olyan növényekben található bioaktív vegyületeket, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki. A C-vitamin-, folsav-, kálium- és pektintartalma mellett 48 gramm citrom leve egészen pontosan 11 kalóriát, 3,31 gramm szénhidrátot, 49 milligramm káliumot, 18,6 gramm C-vitamint, 3 milligramm kalciumot, 0,1 gramm rostot, emellett pedig tiamint, B6-vitamint, folsavat és A-vitamint is tartalmaz. Érdemes tehát a citromot a vizünk, teánk, salátánk ízesítéséhez használni (lehetőleg intenzíven), és nemcsak az íze lesz jobb a süteménynek, ha teszünk bele citromhéjat, de az egészségünk is meghálálja.

Eper

Az eper magas víztartalmú gyümölcs, melynek magjai sok rostot tartalmaznak. Fogyasztásával sok vitamint és ásványi anyagot juttathatunk a szervezetünkbe, hiszen a flavonoidok olyan antocianinok, amelyek a rostok és a kálium mellett hozzájárulnak szívünk egészségének megőrzéséhez. Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál a nőknél, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret vagy áfonyát, jóval alacsonyabb volt a szívinfarktus kockázata, mint azok esetében, akik kevesebb gyümölcsöt ettek. Az eper és más piros bogyók is tartalmaznak quercetint, ami egy természetes gyulladáscsökkentő vegyület. De mi mindent tartalmaznak még? Három nagyobb eper nagyjából 17 kalória, 4,15 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm rostot, 9 mg kalciumot, 7 mg magnéziumot, 83 mg káliumot, 31,8 mg C-vitamint, emellett tiamint, riboflavint, niacint, folátot és B6-, A- és K-vitaminokat tartalmaz. Szerencsére sokféleképpen felhasználhatjuk, hiszen amellett, hogy nyersen fogyasztva is isteni, a reggeli zabkásához vagy joghurthoz adva is jól csúszik, sőt akár smoothie-t is készíthetünk az eperből.

Narancs

A narancs az egyik leggazdagabb C-vitamin-forrás, ugyanis egy közepes gyümölcs képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletünk 117 százalékát. Egy átlagos méretű narancs 65 kalória, és a 16,27 gramm szénhidrát mellett 3,4 gramm rostot, 61 mg kalciumot, 14 mg magnéziumot, 238 mg káliumot, valamint 63,5 gramm C-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin erős antioxidánsként hat a szervezetben, és kifejezetten fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az emberi test önmagában nem képes C-vitamin termelésére, ezért érdemes odafigyelni, hogy kellő mennyiséget fogyasszunk. Mindezek mellett a narancs bővelkedik A- és B-vitaminban, sőt tiamint és a folsavat is tartalmaz, amelyek az idegrendszer és a reproduktív szervek egészségéért felelősek. Amellett, hogy a narancs kiváló alternatíva, ha csak gyorsan bekapnánk valamit, joghurtban, gabonapelyhekben vagy kifacsarva is fogyaszthatjuk.

Lime

A lime savanyú íze mellett számos egészségügyi megoldást nyújt. A többi citrusféléhez hasonlóan magas a C-vitamin-tartalma, egy lime leve pedig 11 kalória. 3,7 gramm szénhidrátot, 6 gramm kalciumot, 4 mg magnéziumot és 51 mg káliumot tartalmaz. A lime savanyú íze jól passzol a sós ételekhez, salátákhoz vagy a rizs alapú fogásokhoz, de akár frissítőként is fogyaszthatjuk, ha a levével ízesítjük a vizet.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.