Menü

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. Földünk népességének csaknem 15 százalékát balkezesek teszik ki. A társadalmi elvárások a 20. század közepéig kényszerítőek voltak a balkezesekre nézve, ugyanis próbálták őket jobb kézre átszoktatni és a norma az volt, hogy a jobb kezüket használják, azonban ma már teljesen elfogadott, ha valaki balkezes.

A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk. Egyik ilyen érdekesség, hogy: nem aktívabb a jobb agyféltekéjük, bár tudósok sokáig állították, hogy a balkezesek a jobb agyféltekéjüket használják inkább, de ez az elmélet nem bizonyult igaznak.

Már észrevehető a terhesség során is, ha valaki balkezes.

Britek derítették ki, hogy a várandósság alatt kimutatható már, illetve arra is rájöttek, hogy a koraszülött gyermekek is nagyobb eséllyel lesznek bal kezesek. Létezik olyan statisztika is, amely szerint minél idősebb a kismama, annál valószínűbb, hogy balkezes gyermeke születik.

Nem zárkózottabbak. A balkezesekről azt tartják, hogy zárkózottak és maguknak valók. Egy 2013-as kutatás során megvizsgálták ezt a feltételezést és nem találták ezt megalapozottnak.

A balkezesek hajlamosabbak a mentális betegségekre?

A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint ennek van alapja, ugyanis a vizsgált betegek 40 százaléka balkezes.

A balkezesek között több a művész, a zseni.

A tanulmányok szerint a balkezesek között nagy része művészlélek, ugyanis kreatívabbak, és változatosabban tudnak gondolkodni. Egyesek szerint a balkezesek nagyobb eséllyel lesznek zsenik.

A balkezeseknél gyakrabban fordul elő figyelemzavar?

Nos kutatások szerint a balkezeseknél nagyobb eséllyel fordul elő diszlexia vagy figyelemzavar, a tanulmányok ezt igazolták.

Több alkoholt isznak? Sokáig tartotta úgy hitték, hogy a balkezesek többet isznak, mint a jobbkezesek, a vizsgálatok szerint valóban így lehet, de ebből még nem kell messzemenő következtetéseket levonni.

Balkezes hírességek között említhetjük Ludwig van Beethovent, Albert Einsteint, Leonardo da Vincit és Napoleont is, ahogy balkezes volt a híres hadvezér, Nagy Sándor is. Balkezes volt Petőfi Sándor, Charlie Chaplin, Vilmos herceg, s ismert színészeink között is akad balkezes, például Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Hugh Jackman.

A balkezesség és a jobbkezesség mellett van úgy, hogy valaki jobb- és balkezes egyszerre, azaz kevert kezű, de létezik úgynevezett kétkezesség is, mely azt jelenti, hogy az ember mindkét keze egyformán ügyes.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Mi az a rosacea?

Sokan azt hiszik, csak érzékeny a bőrük vagy egyszerűen nem bírja a kozmetikumokat, pedig lehet, hogy épp a Rosacea okozza.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Alvásproblémákat is gyógyít a levendula

Bár hazánkban a levendulát többnyire csak dísznövényként tartjuk, esetleg süteményekhez használjuk, nem feledkezhetünk meg gyógyító hatásairól sem. A valódi vagy más néven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.