Menü

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Többféle módszer ajánlott a vágódeszkák különböző típusainak fertőtlenítésére. Az biztos, hogy ez egy olyan folyamat, amelyet rendszeresen el kell végeznünk, ha egy bakteriológiai szempontból is tiszta háztartást szeretnénk vezetni.

Családunk tagjai különféle módszereket alkalmaznak vágódeszkáik tisztítására. Van, aki vízzel mossa le, van, aki ecettel spricceli be, van, aki mosogatószeres szivaccsal törli át, és van, aki beteszi a mosogatógépbe.

A gasztronómiában legtöbbször az alkoholos fertőtlenítést alkalmazzák. A vágódeszkákat alkoholos oldattal spriccelik be, ami a faanyag pórusaiból is kioldja az esetlegesen bejutó baktériumokat. Fontos megemlíteni, hogy itt mindenhez külön vágódeszka van.

A legideálisabb eset az lenne, ha ez otthon is így működhetne: külön-külön vágódeszka a halnak, a húsnak, a zöldségeknek és a gyümölcsöknek. Persze, ez a gyakorlatban nem mindig ilyen egyszerű, ezért most bemutatunk két rendkívül hatékony módszert, hogyan tudod a saját otthonod kényelmében Te is roppant egyszerűen, de mikrobiológiai szemszögből nézve is hatékonyan fertőtleníteni ezen eszközeidet.

Fa vagy bambusz vágódeszka fertőtlenítése

A fából vagy bambuszból készült vágódeszkát fektessük egy fém edénybe, és engedjünk rá hideg vizet. Áztassuk körülbelül 5-10 percig. Ennyi idő alatt a víz kitágítja a pórusokat. Emeljük ki a vízből, és jó vastagon szórjuk be a felületét sóval. Hagyjuk hatni öt percig, majd söpörjük le a kezünkkel. Végezzük el ugyanezt a műveletet a másik oldallal is. Újabb öt perc elteltével mossuk le a sót folyó víz alatt a vágódeszka mindkét oldaláról. Egy tiszta konyharuhára támasszuk ki, és várjunk legalább néhány órát (legjobb, ha egy egész éjszakát), hogy megszáradjon. Ha nedves marad, és úgy tesszük el a helyére, azzal hatalmas teret biztosítunk a baktériumok szaporodásának.

Műanyag vágódeszka fertőtlenítése

Bár személy szerint a műanyag vágódeszkák nem tartoznak a kedvenc termékeim közé, mert minden alkalommal az az érzésem, hogy a műanyagot is beleaprítom az ételbe, azért ezek tisztításának is létezik higiénikus módja.

Készítsünk egy enyhe, körülbelül 5%-os fehérítőszeres oldatot forró vízzel, ezt töltsük egy fém tálba, és ebbe helyezzük bele a vágódeszkánkat. Ha feljön a víz felszínére, egy befőttesüveggel le is súlyozhatjuk. Ebben hagyjuk ázni körülbelül 30-45 percig. Azután egy szivaccsal vagy fémdörzsivel alaposan dörzsöljük át, majd egy fém fejű kaparóval (mint amilyen egy festék- vagy üvegkaparó), kaparjuk át a felületét. A legvégén pedig öblítsük át az egész vágódeszkát folyó vízzel.

Ezeket a tisztítási eljárásokat érdemes hetente vagy kéthetente elvégezni, esetleg gyakrabban is, ha nagyon sokat foglalatoskodunk a konyhában. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy az ételeink készítése során esetlegesen visszamaradó baktériumok semmilyen negatív egészségügyi hatással nem bírnak majd ránk nézve.

Fort Molnár Henriett

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.