Menü

Dolgok, amelyek a fokozott izzadást okozhatják

Az izzadás és a kimelegedés igazán kellemetlen lehet akkor, amikor azt az időjárás vagy a tevékenység nem indokolja.

1. Gyógyszer mellékhatás

Számos gyógyszer járhat ilyen mellékhatással, például fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, hormonrendszerre -, tüdőre-, urológiai szervekre ható gyógyszerek, immunszuppresszánsok, kemoterápiás szerek. Ha a tünet zavaróvá válik, mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal az esetleges dózis- vagy szerváltásról.

2. Idősödés

A kor előrehaladtával a szervezet egyre kevésbé és egyre lassabban tud alkalmazkodni a nagyobb hőmérséklet változásokhoz. Ráadásul az idősebbeknél gyakrabban alakulnak ki olyan betegségek, amelyek hatással vannak a test melegre adott válaszára, valamint a 65 év felettiek gyakrabban szednek izzadást, melegség érzetet (mellékhatásként) okozó gyógyszereket. Ebben a korosztályban különösen kell figyelni a megfelelő hidratálásra és a szellős öltözékre.

3. Stressz, szorongás

A stresszreakció egyik eleme lehet az izzadás, a melegség érzet, a kipirulás, az emelkedett pulzus, a remegés, a szájszárazság. Ha ezek a jelek túl gyakran jelentkeznek, és a szorongás tartóssá válik, mindenképpen érdemes pszichológushoz, mentálhigiéniás szakemberhez fordulni.

4. Anhidrózis

Ha valaki egyáltalán nem képes izzadni, anhidrózisról beszélünk, amely érinthet egyes testrészeket és akár az egész testfelületet is. Ez azért probléma, mert az izzadás szükséges a test lehűtéséhez, a túlmelegedés megelőzéséhez. Az érintett személyek azt érzik, hogy nem izzadnak, miközben extrém módon melegük van. Ezzel a szerencsére ritka betegséggel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

5. Fibromyalgia

A nyilvánvaló ok nélküli, tartós izomfájdalmak oka bizonyos esetekben az úgynevezett fibromyalgia. Ez nem csak fájdalmat, égő érzést okozhat számos testrészben, de extrém érzékenységgel is járhat (a páciens olykor még egy érintést is fájdalmasnak érezhet), és megváltozhat a hőmérsékletre való reakció is, ezért a beteg akár gyakori, indokolatlan kimelegedést is tapasztalhat. A komplex kezelés nagy orvosi tapasztalatot igényel.

6. Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex egy autoimmun eredetű, progresszív betegség, ami megtámadja a gerincben és az agyban lévő idegrostok szigetelőhüvelyét, az ún. myelinhüvelyt. A tünetek a lábakon, a karokon és az arcon jelentkezhetnek, egyik vagy mindkét oldalon. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha homályos látás, beszédbeli és koordinációs nehézségek mutatkoznak, amelyekhez erős fáradtság társul, még akkor is, ha az epizódok gyorsan elmúlnak. Az is a tünetek közé tartozhat, ha a beteg erős melegséget tapasztal.

7. Cukorbetegség

A cukorbetegség károsíthatja azokat az ereket és az idegeket is, amely az izzadság mirigyekben találhatók, ezért a test nem feltétlenül tudja hatékonyan hűteni magát, melege lesz. A magas hőmérséklet ráadásul arra is hat, hogyan használja fel a szervezet az inzulint, ezért ilyen körülmények közt a betegeknek gyakrabban kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket. Vagyis a cukorbetegeknek rendkívül komolyan kell venniük a melegség érzetet és rendszeresen szükséges inniuk.

8. Perimeopauza, menopauza
Az utolsó menstruáció előtt már évekkel, az ún. perimenopauza időszakában élettani hormonális változások és tünetek kezdődhetnek. Az utolsó egy-két évet premenopauzának nevezik, ez az utolsó vérzéssel ér véget. Ilyenkor, jellemzően a negyvenes évek végén kezdődhetnek a hőhullámok, amelyek többnyire a felsőtesten érzékelhetők és nem ritkán piros foltokkal is járnak. A menopauza olyan hormonváltozásokkal jár, amelyek következtében leáll a menstruáció.

Jellemzően 45-58 éves kor között következik be, és a hőhullámok mellett vaginális szárazsággal, alvásproblémákkal, hangulatzavarokkal is nehezítheti a nők életét.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!