Menü

Multivitamin – szükséges vagy sem

Manapság sajnos akkor is szükséges lehet különböző vitaminok pótlása, ha viszonylag egészségesen étkezünk, mivel a bolti élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő vitamint ahhoz, hogy fedezzük akár csak a napi vitaminszükségletünket is. Fokozottan igaz ez télen, amikor egyébként is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, valamint keveset tartózkodunk a szabadban és a nap sem süt annyit.

A tél egyik leggyakoribb témája az immunrendszer erősítése és védelme, még akkor is, ha épp nincs influenza szezon vagy valamilyen járvány. De vajon mindenkinek szükséges a vitaminpótlás?

Immunrendszerünk is, mint bármely más szervrendszerünk, a bélrendszeren át jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz, mivel azok itt szívódnak fel a bevitt táplálékból. De mi történik akkor, ha a bevitt táplálék nem tartalmaz elegendő vitamint és tápanyagot a szervezetünk megfelelő működéséhez? Ilyenkor ajánlott vitaminpótlással fedezni a hiányzó mennyiséget. Ki az, aki naponta legalább fél kilogramm zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt? Biztosan vannak néhányan, de a legtöbbünk nem fogyaszt ennyit, pedig általánosan ez volna az a mennyiség, ami fedezné a napi vitaminszükségletünket, nem beszélve az olyan ásványi anyagokról, amik csak néhány élelmiszerben található meg. Ráadásul télen egyébként is kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, így fontos, hogy figyeljünk a vitaminkiegészítésre.

Bár valóban jobb, ha természetes módon, zöldségekből és gyümölcsökből tudjuk fedezni a vitaminszükségletünket, azonban így lehetetlen számontartani a pontos mennyiségeket, míg a különböző vitaminkészítmények esetében szinte hajszálpontosan számon tudjuk tartani, mennyit vittünk be aznap. Ráadásul kutatók azt találták, hogy a mai élelmiszerek vitamintartalma jóval kevesebb, mint mondjuk egy generációval korábban. De honnan tudjuk, milyen és mennyi vitaminra van szükségünk?

A vitaminhiánynak jellegzetes tünetei vannak, mint például az elvékonyodott haj vagy hajhullás, a körmök töredezettsége és rajtuk megjelenő fehér foltok, vagy épp a gyakori fáradtságérzet és karikás szemek. Ha ezeket tapasztaljuk, jó eséllyel vitaminhiányban szenvedünk és nagyobb figyelmet kell fordítanunk a bevitt táplálékra és étrendkiegészítőkre.

Bár a multivitamin egy kényelmes és egyszerű megoldás erre, hiszen ahogy a nevében is látszik, tartalmazza a legtöbb szükséges vitamint, azonban a kombinált készítmények sosem tartalmaznak annyit, mint a külön-külön összeválogatott készítmények. C-vitaminból érdemes egész évben fogyasztani, D-vitamin fogyasztása kifejezetten télen ajánlott, De egész évben is érdemes lehet szedni, ha keveset tartózkodunk napon. Ettől függetlenül a multivitaminok szedése szinte egész évben hasznos lehet.

Hogy milyen formulát választunk, az főként azon is múlik, milyen étrendet követünk, de szinte mindenki megtalálja a megfelelő kiszerelést. A pezsgőtablettákat például kifejezetten gyerekeknek szokták ajánlani, de akkor is kiváló, ha például gyakran elfelejtünk elegendő folyadékot fogyasztani, mivel a tablettát legalább 3 dl vízzel kell feloldani. Az italporoknak magasabb a hatóanyagtartalma és gyorsabban szívódnak fel, viszont a tabletta és kapszula formában bevitt vitaminok hasznosulása jobb. Az sem utolsó szempont, hogy míg az italporokat étkezés közben is elfogyaszthatjuk, addig a tablettákat érdemes étkezés előtt bevenni, ami, ha érzékeny a gyomrunk, hasfájást is eredményezhet.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?