Menü

A köles ezer arca

Ez a gyomorbarát gabonafajta nem volt mindig ennyire népszerű, ám az egészséges életmód terjedésével és tudatos étrendeknek köszönhetően egyre több konyhában kerül köretként az asztalra. Előszöris gluténmentes, ami hatalmas előny, hiszen aki gluténérzékeny, annak szinte az összes gabonafajtától búcsút kell vennie. Másrészt nagyon könnyű megemészteni, sőt, salaktalanító és tisztító hatású, ezért diétázóknak is előszeretettel ajánlják. Ezen kívül az is előnyös tulajdonsága, hogy bár alacsony kalória tartalmú és salaktalanító tulajdonságú, mégsem okoz gázképződést és laktató is.

Na de nézzük, mitől is ilyen egészséges a köles. Magas fehérje- és alacsony zsírtartalma mellett jó minőségű szénhidrátot tartalmaz, ráadásul rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag is található benne. Ilyen például a fluor, a szilícium, a magnézium, a cink, a kalcium, a vas és a kálium. Alacsony glikémiás indexű étel, így a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

A fluor a fogak, a szilícium pedig a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfalak egészségében játszik fontos szerepet, a vas a vérképződés egyik fontos alkotóeleme, a kálium pedig a magas vérnyomás ellen véd, így csökkentve a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.

Gazdag B-vitaminban, ami az energiatermelésért felel, valamint esszenciális aminosavakat is tartalmaz, ami a szervezetünk különböző folyamataiban - mint például a fehérjeszintézis és egész anyagcserefolyamatok – játszik fontos szerepet.

Utóbbi évek kutatási alapján azonban a pajzsmirigybetegségben szenvedők esetében fontos a köles mértékletes fogyasztása, mivel egyes alkotóelemei, mint például a goitrogén – pajzsmirigy működését gátló - anyagok károsak lehetnek számukra.

Bár már elég elterjedtek az alternatív alapanyagokból készített desszertek, mint például a zabpalacsinta, kölesből is ugyanígy készíthetők egészéges harapnivalók. Kölespalacsintához sem kell mesterszakácsnak lennünk, ugyanúgy elkészíthető a recept, liszt helyett köles felhasználásával. Tálaláskor mákkal, túróval vagy friss gyümölcsökkel még izgalmasabbá tehetjük.

Hallott már a köleskásáról, vagy másnéven köleskrémről? Mindössze 4 alapanyag szükséges hozzá és mennyei, egészséges fogás készíthető belőle. Valójában a 4 alapanyagból kettőt csak ízesítés gyanánt használunk, ez a méz és a só. A másik két alapanyag a sütőtök és a köles. A kölest és a sütőtököt puhára főzzük, majd a sütőtököt pürésítés után hozzáadjuk a köleshez és ízlés szerint ízesítjük mézzel és sóval és már kész is az ínycsiklandó köleskrém. Nem csak jót tesz az emésztésnek, de a máj működését is támogatja.

Egy másik alternatíva, ami akár főétkezésként is megállja a helyét, a céklás kölesrizottó. Ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban is gazdag, sokáig eltelít, mégis könnyű. Nagyon egyszerű elkészíteni és akár túróval vagy feta sajttal a tetején kifejezetten ínyenc fogás is lehet.

Ha gyorsan szeretnénk valami laktató készíteni, akkor akár kölessalátát is választhatunk. Ekkor csak egyszerűen hozzáadjuk a megfőtt kölest az általunk elkészített hideg salátához, ízesítjük balzsamecettel és sóval és már kész is. Kukorica, paprika, lime, paradicsom és cukkini kifejezetten jól megy a kölessel, de szinte bármilyen salátához adhatjuk, hogy laktatóbb legyen.

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.