A köles ezer arca
- Dátum: 2022.02.08., 09:58
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- ásványi anyag, cukorbetegség, fehérje, glikémiás index, köles, köleskása, köleskrém, kölesrizottó, kölessaláta, köret, rost, saláta, szénhidrát, szív- és érrendszeri betegség, vitamin, zsír
Ez a gyomorbarát gabonafajta nem volt mindig ennyire népszerű, ám az egészséges életmód terjedésével és tudatos étrendeknek köszönhetően egyre több konyhában kerül köretként az asztalra. Előszöris gluténmentes, ami hatalmas előny, hiszen aki gluténérzékeny, annak szinte az összes gabonafajtától búcsút kell vennie. Másrészt nagyon könnyű megemészteni, sőt, salaktalanító és tisztító hatású, ezért diétázóknak is előszeretettel ajánlják. Ezen kívül az is előnyös tulajdonsága, hogy bár alacsony kalória tartalmú és salaktalanító tulajdonságú, mégsem okoz gázképződést és laktató is.
Na de nézzük, mitől is ilyen egészséges a köles. Magas fehérje- és alacsony zsírtartalma mellett jó minőségű szénhidrátot tartalmaz, ráadásul rengeteg hasznos vitamin és ásványi anyag is található benne. Ilyen például a fluor, a szilícium, a magnézium, a cink, a kalcium, a vas és a kálium. Alacsony glikémiás indexű étel, így a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
A fluor a fogak, a szilícium pedig a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfalak egészségében játszik fontos szerepet, a vas a vérképződés egyik fontos alkotóeleme, a kálium pedig a magas vérnyomás ellen véd, így csökkentve a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.
Gazdag B-vitaminban, ami az energiatermelésért felel, valamint esszenciális aminosavakat is tartalmaz, ami a szervezetünk különböző folyamataiban - mint például a fehérjeszintézis és egész anyagcserefolyamatok – játszik fontos szerepet.
Utóbbi évek kutatási alapján azonban a pajzsmirigybetegségben szenvedők esetében fontos a köles mértékletes fogyasztása, mivel egyes alkotóelemei, mint például a goitrogén – pajzsmirigy működését gátló - anyagok károsak lehetnek számukra.
Bár már elég elterjedtek az alternatív alapanyagokból készített desszertek, mint például a zabpalacsinta, kölesből is ugyanígy készíthetők egészéges harapnivalók. Kölespalacsintához sem kell mesterszakácsnak lennünk, ugyanúgy elkészíthető a recept, liszt helyett köles felhasználásával. Tálaláskor mákkal, túróval vagy friss gyümölcsökkel még izgalmasabbá tehetjük.
Hallott már a köleskásáról, vagy másnéven köleskrémről? Mindössze 4 alapanyag szükséges hozzá és mennyei, egészséges fogás készíthető belőle. Valójában a 4 alapanyagból kettőt csak ízesítés gyanánt használunk, ez a méz és a só. A másik két alapanyag a sütőtök és a köles. A kölest és a sütőtököt puhára főzzük, majd a sütőtököt pürésítés után hozzáadjuk a köleshez és ízlés szerint ízesítjük mézzel és sóval és már kész is az ínycsiklandó köleskrém. Nem csak jót tesz az emésztésnek, de a máj működését is támogatja.
Egy másik alternatíva, ami akár főétkezésként is megállja a helyét, a céklás kölesrizottó. Ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban is gazdag, sokáig eltelít, mégis könnyű. Nagyon egyszerű elkészíteni és akár túróval vagy feta sajttal a tetején kifejezetten ínyenc fogás is lehet.
Ha gyorsan szeretnénk valami laktató készíteni, akkor akár kölessalátát is választhatunk. Ekkor csak egyszerűen hozzáadjuk a megfőtt kölest az általunk elkészített hideg salátához, ízesítjük balzsamecettel és sóval és már kész is. Kukorica, paprika, lime, paradicsom és cukkini kifejezetten jól megy a kölessel, de szinte bármilyen salátához adhatjuk, hogy laktatóbb legyen.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!