Menü

A túrázás, terepfutás elengedhetetlen kellékei

A túrázás, terepfutás rendkívül népszerű szabadidős tevékenységek és mozgásfajták lettek az elmúlt években, amit talán a koronavírus okozta gyakori karanténnak és bezártságnak, korlátozásoknak is köszönhetünk. Az emberek vágynak a természetbe, szeretnek kint sportolni, sok a terepfutó, a teljesítménytúrázó, a sétáló, erdőt járó, kiránduló. Nézzük mi az a felszerelés, ami elengedhetetlenül szükséges, ha terepcipőt húzunk.

Aki terepfutásra, tórára adja a fejét, számoljon az időjárás változásaival, a terep nehézségeivel, a veszélyekkel, amit rejt magában. Egy jó vízálló terepcipő, vízálló és nagyon kényelmes, sportos ruházat az alap, réteges öltözettel, esőkabáttal, lehetőleg váltóruházattal.

Egy órás erdei sétánál nem feltétlen, de egy hosszabb távú teljesítménytúra esetén a váltóruházatra nagy szükség lehet.

Ha valaki a hegyekben túrázik, ne érje váratlanul, hogy a hegyi időjárás nagyon változékony és könnyen a kellemes napsütésből egy zivatar kellős közepébe csöppenhetünk.

Futásaim során megtanultam, hogy fejlámpa és hozzá pótelem (nagyon fontos, mert Murhy ilyenkor „dolgozik” és pont akkor merül le, ami le tud merülni, amikor nem számítunk rá).

A hátizsákban kapjon helyet ívóvíz, pár szendvics, néhány banán, esetleg futóknál kis helyet elfoglaló energiagél, müzliszelet, szőlőcukor, olajos magvak.

Legyen nálunk ragtapasz, esetleg sebfertőtlenítő spray, csípésekre krém, kullancsriasztó, kullancskiszedő csipesz, nyáron naptej. Ezek nem felesleges cipelni valók, hanem az alapfelszerelésünk szükséges kellékei.

Telefon általában nálunk van, hiszen ezzel fotózunk, ám más miatt is fontos, például tudjunk segítséget kérni, ha bajba kerülünk, eltévedünk, vagy esetleg egy sporttársunk megsérül. Valaki powerbankot is be szokott pakolni.

Már hallom is a kérdést: mekkora hátzsákot vegyünk?

Úgy gondolom egy 30 literes zsákba már sok minden belefér, egy egynapos túra esetén.

Túrázók számára nagyon hasznos kiegészítő a kamásli – ez egy praktikus lábszár, védő funkciója vitathatatlan.

A futóversenyek ma már törekednek arra, hogy ne tegyék le ökológiai lábnyomukat, ezért sok esetben már nem használnak eldobható műanyagpoharakat, hanem saját pohár, vagy kulacs megléte a feltétel a frissítések igénybevételéhez. A frissítőpontokon saját pohárba vagy kulacsba kapjuk az italt, erre a célra kaphatóak remek szilikonos futókulacsok, összecsukható szilikonos poharak, melyek nagyon minimális helyet foglalnak el.

Bicska is célszerű, ha van a túrázós táskában, illetve szakemberek szerint egy síp is, mellyel baj esetén jelezhetünk.

Szemeteszacskó az nálam alap, ha elviszem magammal az ételt, a zacskóját is haza tudom hozni, vagy ahogy a mondás is tartja „okos ember nem szemetel, a többieknek meg tilos”.

Mennyi vizet vigyünk?

A futóhátizsákok általában tartállyal és ivócsővel rendelkeznek, egy egynapos túrához minimum másfél liter vizet számoljunk, télen lehet a kulacsban meleg tea, nyáron hideg víz, citromos víz, esetleg limonádé citrommal, mentával, gyömbérrel.

Kívánok mindenkinek megfelelő felszerelést, kényelmes cipőt, jó időt és kellemes tavaszi túrákat!

Sport idősebb korban? Igen!

Futóversenyeken számtalanszor láttam idősebb versenyzőket, akik a fiatalokat megszégyenítő tempóval haladtak, természetesen nem kell ilyen szinten sportolni, azonban a rendszeres mozgás minden életkorban ajánlott.

Konyhakert kezdőknek

Ha felmerült már a gondolat, hogy jó lenne saját fűszernövény vagy zöldség a konyhába, akkor itt a segítség. Mutatjuk, hogyan érdemes belevágni.

Színezd újra!

Sokan lógnak egész nap a közösségi oldalakon, firkálgatnak munkahelyükön, vagy bambulják a televíziót otthon, telefonálgatnak, smseznek, azonban van jónéhány más jellegű stresszlevezető kikapcsolódási módszer is, mellyel érdemes megismerkednünk.

A meditáció és naplóírás csodatévő ereje

Tanulmányok kimutatták, hogy a naplózás pozitívan befolyásolhatja egy személy mentális egészségét. Ez azért lehet így, mert lehetővé teszi a számunkra, hogy elkapjunk egy gondolatot, és elidőzzünk felette: körbejárhatjuk, megtudhatjuk, honnan ered, és hogyan befolyásolja a mi, és a körülöttünk lévők életét.

Munkák a kertben tavasszal!

A naptár szerint lassan beköszönt a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák. Ez az időszak mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de a tavasz első jelei már megérkeztek. A tavasz az egyik legnépszerűbb évszak a kertészkedők életében, hiszen ilyenkor nem csak a tennivalók sokasodnak meg a téli pihenés után, hanem azok számára, akik szeretnek kertészkedni a kerti munkálatok is megkezdődhetnek.