Menü

A túrázás, terepfutás elengedhetetlen kellékei

A túrázás, terepfutás rendkívül népszerű szabadidős tevékenységek és mozgásfajták lettek az elmúlt években, amit talán a koronavírus okozta gyakori karanténnak és bezártságnak, korlátozásoknak is köszönhetünk. Az emberek vágynak a természetbe, szeretnek kint sportolni, sok a terepfutó, a teljesítménytúrázó, a sétáló, erdőt járó, kiránduló. Nézzük mi az a felszerelés, ami elengedhetetlenül szükséges, ha terepcipőt húzunk.

Aki terepfutásra, tórára adja a fejét, számoljon az időjárás változásaival, a terep nehézségeivel, a veszélyekkel, amit rejt magában. Egy jó vízálló terepcipő, vízálló és nagyon kényelmes, sportos ruházat az alap, réteges öltözettel, esőkabáttal, lehetőleg váltóruházattal.

Egy órás erdei sétánál nem feltétlen, de egy hosszabb távú teljesítménytúra esetén a váltóruházatra nagy szükség lehet.

Ha valaki a hegyekben túrázik, ne érje váratlanul, hogy a hegyi időjárás nagyon változékony és könnyen a kellemes napsütésből egy zivatar kellős közepébe csöppenhetünk.

Futásaim során megtanultam, hogy fejlámpa és hozzá pótelem (nagyon fontos, mert Murhy ilyenkor „dolgozik” és pont akkor merül le, ami le tud merülni, amikor nem számítunk rá).

A hátizsákban kapjon helyet ívóvíz, pár szendvics, néhány banán, esetleg futóknál kis helyet elfoglaló energiagél, müzliszelet, szőlőcukor, olajos magvak.

Legyen nálunk ragtapasz, esetleg sebfertőtlenítő spray, csípésekre krém, kullancsriasztó, kullancskiszedő csipesz, nyáron naptej. Ezek nem felesleges cipelni valók, hanem az alapfelszerelésünk szükséges kellékei.

Telefon általában nálunk van, hiszen ezzel fotózunk, ám más miatt is fontos, például tudjunk segítséget kérni, ha bajba kerülünk, eltévedünk, vagy esetleg egy sporttársunk megsérül. Valaki powerbankot is be szokott pakolni.

Már hallom is a kérdést: mekkora hátzsákot vegyünk?

Úgy gondolom egy 30 literes zsákba már sok minden belefér, egy egynapos túra esetén.

Túrázók számára nagyon hasznos kiegészítő a kamásli – ez egy praktikus lábszár, védő funkciója vitathatatlan.

A futóversenyek ma már törekednek arra, hogy ne tegyék le ökológiai lábnyomukat, ezért sok esetben már nem használnak eldobható műanyagpoharakat, hanem saját pohár, vagy kulacs megléte a feltétel a frissítések igénybevételéhez. A frissítőpontokon saját pohárba vagy kulacsba kapjuk az italt, erre a célra kaphatóak remek szilikonos futókulacsok, összecsukható szilikonos poharak, melyek nagyon minimális helyet foglalnak el.

Bicska is célszerű, ha van a túrázós táskában, illetve szakemberek szerint egy síp is, mellyel baj esetén jelezhetünk.

Szemeteszacskó az nálam alap, ha elviszem magammal az ételt, a zacskóját is haza tudom hozni, vagy ahogy a mondás is tartja „okos ember nem szemetel, a többieknek meg tilos”.

Mennyi vizet vigyünk?

A futóhátizsákok általában tartállyal és ivócsővel rendelkeznek, egy egynapos túrához minimum másfél liter vizet számoljunk, télen lehet a kulacsban meleg tea, nyáron hideg víz, citromos víz, esetleg limonádé citrommal, mentával, gyömbérrel.

Kívánok mindenkinek megfelelő felszerelést, kényelmes cipőt, jó időt és kellemes tavaszi túrákat!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?