Immunpezsdítő saláták: 4 ízletes téli saláta receptje
- Dátum: 2022.02.12., 20:44
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- diéta, egészség, élet, fogyókúra, gasztronómia, konyha, köret, paprika, paradicsom, saláta, táplálkozás
Ha nem szeretnél az ünnepek után azzal szembesülni, hogy a nadrágodat már nem olyan könnyen gombolod be, akkor tegyél érte, hogy ne így legyen.
Nem kell túlzásokra gondolnod, elég, ha csak a köreten változtatsz. Ha eddig a krumplin és a rizsen kívül nem tudtál volna mást elképzelni a főétel mellé, akkor most mutatunk néhány alternatívát.
Téli káposztasaláta
Ez a saláta tökéletesen passzol csirke mellé, ráadásul roppant egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
375 g tejföl (nagy dobozos), 2 ek. méz, vagy valamilyen édesítő, egy csipet só, 3 ek. citromlé, 1 ek. mustár, bors, kapor ízlés szerint, 40 dkg káposzta, 2 db közepes méretű sárgarépa, 15 dkg fekete retek, 15 dkg kígyóuborka, 15 dkg alma, 1 kis fej lilahagyma.
Először is készítsd el az öntetet úgy, hogy a tejfölt összekevered a citromlével, sóval, borssal, kaporral, mézzel és mustárral. Folyamatosan kóstolgasd, hogy eltaláld azt a pikáns ízvilágot, amit szeretnél. Ezután tisztítsd meg a zöldségeket és az almát, aprítsd fel, majd néhány darab répát és hagymát tegyél félre a díszítéshez. Most már csak tényleg annyi dolgod van, hogy összekeverd a zöldséget az öntettel és díszítsd. Almából érdemes édesebbet választanod, hogy kihozza a zöldségek és az öntet ízét. Néhány órára tedd hűtőbe a salátát és már tálalhatod is a vendégeknek.
Majonézes céklasaláta
Igazi vitaminbomba, ráadásul köretként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
1 db közepes méretű káposzta, 2 db sárgarépa, 2 db lilahagyma, 4 db kis cékla, 5 ek. tejföl, 2 ek. majonéz, só, bors.
Szeleteld vékony csíkokra a káposztát és lilahagymát, a sárgarépát és céklát pedig káposztareszelőn reszeld le.
Sózd és borsozd be az egészet, majd hagyd állni egy kis időre. Közben a tejfölt keverd el a majonézzel, majd add hozzá a kinyomkodott zöldségeket úgy, hogy közben persze ízesíted sóval és borssal. Érdemes pár órára hűtőbe tenned, hogy az ízek jól összeérjenek.
Szőlős-sütőtökös saláta
Hozzávalók:
6 dkg jégsaláta, 1 db közepes zeller (szár, levelekkel), 20 dkg szőlő, 20 dkg sütőtök, 20 dkg uborka, 1 db paprika, 5 dkg dió, 1 ek. olívaolaj, só ízlés szerint, 1 csipet fahéj.
A sütőtökből 3-4 szeletet vágj le, tedd egy mikrózható edénybe (pl. jénaiba), majd lefedve 5 percig párold. A salátát és a zellert aprítsd fel, a paprikát és uborkát pedig vágd apró szeletekre. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd sózd meg ízlés szerint. A megpárolódott, puha sütőtököt tedd rá a salátára, hintsd meg fahéjjal, majd villával óvatosan nyomkodd szét a tetején. A végén pedig add hozzá a szőlőt és a diót is. Ezt is ajánlatos állni hagyni, hogy az édes és sós ízek összeérjenek. Igazán ízletes és könnyed saláta, húsokhoz kitűnő választás.
Mézes-diós sajtsaláta
Hozzávalók:
1 fej zöldsaláta/jégsaláta, 20 dkg sajt (amilyet te szeretsz), 1 nagyobb, vagy 2 kisebb alma, 1 ek. méz, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. citromlé, 2 marék dió, só, bors.
Az első lépés az aprítás. A sajtot és az almát vágd fel kockákra, a salátát tépdeld apróra és add hozzá a diót is.
Közben a mézet keverd össze az olívaolajjal és citromlével, sózd, borsozd, majd öntsd rá a salátára és jól forgasd össze. Ez a saláta igazi jolly joker, mert önmagában és köretként is megállja a helyét.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.