Menü

Immunpezsdítő saláták: 4 ízletes téli saláta receptje

Ha nem szeretnél az ünnepek után azzal szembesülni, hogy a nadrágodat már nem olyan könnyen gombolod be, akkor tegyél érte, hogy ne így legyen.

Nem kell túlzásokra gondolnod, elég, ha csak a köreten változtatsz. Ha eddig a krumplin és a rizsen kívül nem tudtál volna mást elképzelni a főétel mellé, akkor most mutatunk néhány alternatívát.

Téli káposztasaláta

Ez a saláta tökéletesen passzol csirke mellé, ráadásul roppant egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:
375 g tejföl (nagy dobozos), 2 ek. méz, vagy valamilyen édesítő, egy csipet só, 3 ek. citromlé, 1 ek. mustár, bors, kapor ízlés szerint, 40 dkg káposzta, 2 db közepes méretű sárgarépa, 15 dkg fekete retek, 15 dkg kígyóuborka, 15 dkg alma, 1 kis fej lilahagyma.

Először is készítsd el az öntetet úgy, hogy a tejfölt összekevered a citromlével, sóval, borssal, kaporral, mézzel és mustárral. Folyamatosan kóstolgasd, hogy eltaláld azt a pikáns ízvilágot, amit szeretnél. Ezután tisztítsd meg a zöldségeket és az almát, aprítsd fel, majd néhány darab répát és hagymát tegyél félre a díszítéshez. Most már csak tényleg annyi dolgod van, hogy összekeverd a zöldséget az öntettel és díszítsd. Almából érdemes édesebbet választanod, hogy kihozza a zöldségek és az öntet ízét. Néhány órára tedd hűtőbe a salátát és már tálalhatod is a vendégeknek.

Majonézes céklasaláta

Igazi vitaminbomba, ráadásul köretként is megállja a helyét.

Hozzávalók:
1 db közepes méretű káposzta, 2 db sárgarépa, 2 db lilahagyma, 4 db kis cékla, 5 ek. tejföl, 2 ek. majonéz, só, bors.

Szeleteld vékony csíkokra a káposztát és lilahagymát, a sárgarépát és céklát pedig káposztareszelőn reszeld le.

Sózd és borsozd be az egészet, majd hagyd állni egy kis időre. Közben a tejfölt keverd el a majonézzel, majd add hozzá a kinyomkodott zöldségeket úgy, hogy közben persze ízesíted sóval és borssal. Érdemes pár órára hűtőbe tenned, hogy az ízek jól összeérjenek.

Szőlős-sütőtökös saláta

Hozzávalók:
6 dkg jégsaláta, 1 db közepes zeller (szár, levelekkel), 20 dkg szőlő, 20 dkg sütőtök, 20 dkg uborka, 1 db paprika, 5 dkg dió, 1 ek. olívaolaj, só ízlés szerint, 1 csipet fahéj.

A sütőtökből 3-4 szeletet vágj le, tedd egy mikrózható edénybe (pl. jénaiba), majd lefedve 5 percig párold. A salátát és a zellert aprítsd fel, a paprikát és uborkát pedig vágd apró szeletekre. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd sózd meg ízlés szerint. A megpárolódott, puha sütőtököt tedd rá a salátára, hintsd meg fahéjjal, majd villával óvatosan nyomkodd szét a tetején. A végén pedig add hozzá a szőlőt és a diót is. Ezt is ajánlatos állni hagyni, hogy az édes és sós ízek összeérjenek. Igazán ízletes és könnyed saláta, húsokhoz kitűnő választás.

Mézes-diós sajtsaláta

Hozzávalók:
1 fej zöldsaláta/jégsaláta, 20 dkg sajt (amilyet te szeretsz), 1 nagyobb, vagy 2 kisebb alma, 1 ek. méz, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. citromlé, 2 marék dió, só, bors.

Az első lépés az aprítás. A sajtot és az almát vágd fel kockákra, a salátát tépdeld apróra és add hozzá a diót is.

Közben a mézet keverd össze az olívaolajjal és citromlével, sózd, borsozd, majd öntsd rá a salátára és jól forgasd össze. Ez a saláta igazi jolly joker, mert önmagában és köretként is megállja a helyét.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.