Ínycsiklandozó cukormentes túrós sütik
- Dátum: 2022.02.18., 03:17
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- desszert, diéta, édesség, kazein, lepény, őzgerinc, piskóta, sütés, túró
Nekem a túró az egyik kedvenc alapanyagom. Süteménybe is! Készítsetek ti is cukormentes túrós sütit, használjatok hozzá szezonális vagy fagyasztott gyümölcsöt!
Diétás túrós lepény
Hozzávalók
1 kg tehéntúró (zsírszegény)
10 dkg teavaj (vaj, nem margarin)
2 ek zabpehely (apróbb szemű jobb)
10 ek xilit (eritrit vagy folyékony édesítő)
2 kávéskanál vaníliaaroma
0.5 csomag sütőpor
1 citromból nyert citromhéj (kisebb)
4 db tojás
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
A hozzávalókat egy nagy tálba borítjuk, és habverővel alaposan összekeverjük. (Én raktam bele 15 dkg ribizlit, miután összekavartam az egészet, de ez elhagyható.)
Vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt, vagy szilikon tortaformába borítjuk. 180 fokos előmelegített sütőbe rakjuk, és miután piros a teteje kivesszük.
Liszt nélküli kakaós piskóta túrókrémmel
Hozzávalók
A piskótához
10 db tojás
2 ek édesítőszer
2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez
50 dkg tehéntúró
50 dkg mascarpone
2 ek édesítőszer
2 dl tej
1 kk citromlé (ízlés szerint)
A tetejére
1 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A piskótához
A piskótát elkészítjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját az édesítővel és a kakaóporral habosra keverjük, s végül az egészet egybe tesszük átkeverjük.
Két lapot sütünk ebből: a tepsire sütőpapírt teszünk, és a fele masszát elkanalazzuk rajta, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kész, akkor feltekerjük még melegen, majd jöhet a másik adag. A túrót a mascarponéval, citromlével, tejjel és édesítővel jól kikeverjük.
Ha kihűltek a feltekert piskóták, akkor leszedjük róla a sütőpapírt, majd a krém felével megkenjük, majd rátesszük a másik lapot, előtte ezt is megkenjük, de egy picit hagyjunk a krémből a tetejére. Ha megkentük az egymásra rakott lapokat, akkor feltekerjük, és a tetejére pakoljuk a maradék krémet, és megszórjuk kakaóporral. Jó étvágyat!
Diétás túrós
Hozzávalók
4 db tojás
4 púpozott ek zabliszt
4 teáskanál édesítőszer
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
Túrókrém
50 dkg sovány túró
8 teáskanál édesítőszer
4 dl sovány tej
1 tasak vaníliás pudingpor (cukrozatlan)
1 citromból nyert citromhéj
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk az édesítőt, egyenként a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert zablisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 170 fokon 8-9 percig sütjük.
Kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, levágunk belőle egy kb. 10 cm-es sávot (ez lesz a teteje, amikor az őzgerincformába helyezzük). A nagyobb darabot pedig még langyosan beleegyengetjük az őzgerincformába (ez alkalommal én hintettem a formába egy kis kókuszreszeléket, mielőtt beletettem volna a piskótát).
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.