Menü

A HCA hatása és működési mechanizmusa

A fogyás és hízás színtiszta matematika, ha több kalóriát viszünk be, mint amit elégetünk akkor hízunk, ha kevesebbet viszünk be, mint, amit felhasználunk akkor fogyunk. Egyszerűen fogalmazva a HCA megakadályozza a fel nem használt energia zsírrá való átalakulását, amit egy speciális enzim hatásának blokkolásával képes elérni.

Bonyolultabban fogalmazva HCA kompetitív inhibitorként gátolja az ATP-citrát-liáz enzimet, amely a citrát és koenzim-A molekulákból állítja elő az oxálecetsavat és acetil-CoA-t, a zsírsavak és koleszterin építőelemeit. A bevitt és felhasználatlan energia zsírrá való alakulásának megakadályozása mellett a HCA segít növelni a teltségérzetet, ezáltal a nemkívánatos túlevést és kényszerevést is megakadályozza. A legtöbb kényszerevő az éhségérzet és a korgó gyomor miatt visz be a kelleténél jóval több táplálékot és ezért hízik el. A HCA hatása kettős, egyrészt nem hagyja, hogy zsírrá alakuljon a felhasználatlan kalória, másrészt pedig csökkenti az éhségérzetet és emiatt eleve a bevitt kalória mennyisége is csökken.

A HCA bevitele növeli a szerotonin szintet, ami növeli az agyban a teltség érzését, illetve növeli a szervezet glükogén szintjét, ami az éhség érzetet csökkenti. Az éhségérzetet egy egyszerű módon blokkolja a HCA, segít azokat az agyból jövő impulzusokat blokkolni, amik azt mondják: ideje enni. Így nem igényli a test a többletkalória bevitelét.

A test normál esetben szénhidrátokat éget, hogy energiát nyerjen, azonban a HCA hatására a lipidek oxidációjából állít elő energiát, vagyis a lerakódott zsír elégetéséből. A szakirodalom a HCA mellékhatásaként írja le a koleszterin égetését is, ami alacsonyabb totál koleszterinszintet és jobb LDL/HDL koleszterin arányt eredményezhet, vagyis a jó HDL koleszterin arányát növeli, míg a rossz LDL koleszterin arányát csökkenti. A CLA segíti a zsírégetést, segítve a szervezetnek az élelmiszerek hatékonyabb energiává alakítását. Növeli az alapanyagcsere értékét (BMR), ezáltal az élelmiszereket hatékonyabban átalakítja energiává, ezáltal remekül ki tudja egészíteni a pyruvatot és a HCA-t is.

A fogyasztói tapasztalatok azt mutatják, hogy a HCA-val és a CLA-val külön-külön is nagyon látványos eredmény érhető el, de gondolj bele, akkor együttes alkalmazásuk mennyire ütős lehet. Ez annak köszönhető, hogy egyrészt felerősítik egymás hatását, másrészt kiegészítik egymást, mivel különböző összetevőkből állnak.

A HCA és CLA egyaránt nem termogén zsírégető. Mit jelent ez? A zsírégető készítmények kínálatát böngészve kétféle típust fogsz találni: termogén és nem termogén zsígégetőt. A termogének, ahogy a neve is mutatja, megemelik a test hőmérsékletét, felpörgetnek. A nem termogén zsírégetőket, amilyen a HCA és a CLA is, természetes zsírégető néven is emlegetik, bátran lehet őket egyidejűleg alkalmazni. Nem befolyásolják a vérnyomásodat, nem terhelik meg a szívedet, úgy működnek, hogy észre sem veszed: a reggeli fogmosás közben, munkába menet az autóban, és így tovább, egész nap.

Tehát sportolás nélkül is kifejtik a zsírégető hatást. Én azért arra bíztatlak, hogy ne elégedj meg ennyivel, a CLA és a HCA kapszula szedését egészítsd ki valamilyen intenzív testedzéssel, diétával. Hidd el, így még jobban fogod magad érezni a bőrödben!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.