Menü

Lazacos finomságok nyomában

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

Lazac egyszerűen

Hozzávalók

36 dkg lazac (2 szelet)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
1 ek vaj

Elkészítés

A lazacfilék egyik felét csak sózzuk. A másik felét is megszórjuk sóval, és a többi fűszerrel is, ízlés szerint. A serpenyőben az olajat felhevítjük, majd a lazac fűszeresebb felével beletesszük. Kb. 4 percig sütjük. Megfordítjuk, majd egy diónyi vajat mellédobva, kb. 2 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

Tejszínes-lazacos tészta

Hozzávalók

250 g tészta
250 g lazac
1.5 dl fehérbor
200 ml habtejszín
3 gerezd fokhagyma (aprítva)
1 evőkanál finomliszt
1 csokor petrezselyem (aprítva)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

Tegyük fel a tésztát főni. Fűszerezzük a lazacfiléket sóval és borssal, majd süssük meg mindkét oldalát pár perc alatt egy magas karimájú serpenyőben. Ha kész, vegyük ki a filéket, és tegyük félre. A serpenyő marad a lángon. Öntsük bele a bort, majd a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük a szószt liszttel. Ízesítsük fokhagymával, petrezselyemmel. Végül tegyük vissza a lazacfiléket a szószba, és fakanállal daraboljuk fel. A kész tésztát keverjük bele. Parmezánnal (vagy anélkül) megreszelve, melegen tálaljuk.

Lazac zsenge zöldségekkel, zöldséginfuzióban

Hozzávalók A halhoz

15 dkg lazac
4 dl olívaolaj
sóvirág ízlés szerint

A zöldség infúzióhoz

3 közepes fej vöröshagyma
6 db sárgarépa
3 db póréhagyma (csak a fehér rész)
2 db édeskömény
3 közepes szár halványító zeller
3 db salottahagyma
6 szál tárkony
6 szál petrezselyem
1 ek koriandermag
12 szem fekete bors

A zöldségekhez

4 db zöldspárga
6 dkg zöldborsó

Elkészítés

A halhoz

A hal elkészítése:
A lazacot megtisztítom minden hártyától, és a bőrét is levágom. Durva szemű tengeri sóval alaposan besózom, és szobahőmérsékleten egy órát állni hagyom. A sót lemosom a halról és bekenem olívaolajjal. Egy acél serpenyőt felforrósítok, és oldalanként 2 percig sütöm. Utána félreteszem, és hagyom pihenni egy előmelegített tányéron 3-4 percig.

A zöldség infúzió elkészítése:
A zöldségeket durvára vágom, majd az egészet felteszem annyi hideg vízben főni, ami 2 ujjnyira ellepi. Az edény tetejét egy sütő, vagy zsírpapírból kivágott "cartouche"-sal takarom le, és miután felforrt még hagyom gyöngyözni 20 percig. A zöldségeket benne hagyom, és letakarom az egészet fóliával, majd a hűtőbe teszem egy éjszakára hűlni.

A zöldségek elkészítése:
A zöldségeket előkészítem, majd egyenként leforrázom őket forró, szódabikarbónás vízben, és felfrissítem (aszkorbinsavas) hidegvízben. Az alaplevet a felére forralom, majd elkeverek benne egy nagy evőkanál vajat. 1-1 evőkanál tárkonyt és petrezselymet adok hozzá és megsózom. Majd beleteszem a zsenge zöldborsót, és letakarom "cartouche"-sal. (Fontos, hogy ne melegedjen túl 60 foknál. A zöldségeket nem akarom forralni csak átmelegíteni.) 3 perc elteltével beleteszem a spárgákat is további 4-5 percre.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.