Lazacos finomságok nyomában
- Dátum: 2022.02.27., 14:40
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- ebéd, étkezés, gasztronómia, hal, konyha, lazac, Omega3, tészta, vacsora
A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.
Lazac egyszerűen
Hozzávalók
36 dkg lazac (2 szelet)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
1 ek vaj
Elkészítés
A lazacfilék egyik felét csak sózzuk. A másik felét is megszórjuk sóval, és a többi fűszerrel is, ízlés szerint. A serpenyőben az olajat felhevítjük, majd a lazac fűszeresebb felével beletesszük. Kb. 4 percig sütjük. Megfordítjuk, majd egy diónyi vajat mellédobva, kb. 2 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Tejszínes-lazacos tészta
Hozzávalók
250 g tészta
250 g lazac
1.5 dl fehérbor
200 ml habtejszín
3 gerezd fokhagyma (aprítva)
1 evőkanál finomliszt
1 csokor petrezselyem (aprítva)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
Tegyük fel a tésztát főni. Fűszerezzük a lazacfiléket sóval és borssal, majd süssük meg mindkét oldalát pár perc alatt egy magas karimájú serpenyőben. Ha kész, vegyük ki a filéket, és tegyük félre. A serpenyő marad a lángon. Öntsük bele a bort, majd a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük a szószt liszttel. Ízesítsük fokhagymával, petrezselyemmel. Végül tegyük vissza a lazacfiléket a szószba, és fakanállal daraboljuk fel. A kész tésztát keverjük bele. Parmezánnal (vagy anélkül) megreszelve, melegen tálaljuk.
Lazac zsenge zöldségekkel, zöldséginfuzióban
Hozzávalók A halhoz
15 dkg lazac
4 dl olívaolaj
sóvirág ízlés szerint
A zöldség infúzióhoz
3 közepes fej vöröshagyma
6 db sárgarépa
3 db póréhagyma (csak a fehér rész)
2 db édeskömény
3 közepes szár halványító zeller
3 db salottahagyma
6 szál tárkony
6 szál petrezselyem
1 ek koriandermag
12 szem fekete bors
A zöldségekhez
4 db zöldspárga
6 dkg zöldborsó
Elkészítés
A halhoz
A hal elkészítése:
A lazacot megtisztítom minden hártyától, és a bőrét is levágom. Durva szemű tengeri sóval alaposan besózom, és szobahőmérsékleten egy órát állni hagyom. A sót lemosom a halról és bekenem olívaolajjal. Egy acél serpenyőt felforrósítok, és oldalanként 2 percig sütöm. Utána félreteszem, és hagyom pihenni egy előmelegített tányéron 3-4 percig.
A zöldség infúzió elkészítése:
A zöldségeket durvára vágom, majd az egészet felteszem annyi hideg vízben főni, ami 2 ujjnyira ellepi. Az edény tetejét egy sütő, vagy zsírpapírból kivágott "cartouche"-sal takarom le, és miután felforrt még hagyom gyöngyözni 20 percig. A zöldségeket benne hagyom, és letakarom az egészet fóliával, majd a hűtőbe teszem egy éjszakára hűlni.
A zöldségek elkészítése:
A zöldségeket előkészítem, majd egyenként leforrázom őket forró, szódabikarbónás vízben, és felfrissítem (aszkorbinsavas) hidegvízben. Az alaplevet a felére forralom, majd elkeverek benne egy nagy evőkanál vajat. 1-1 evőkanál tárkonyt és petrezselymet adok hozzá és megsózom. Majd beleteszem a zsenge zöldborsót, és letakarom "cartouche"-sal. (Fontos, hogy ne melegedjen túl 60 foknál. A zöldségeket nem akarom forralni csak átmelegíteni.) 3 perc elteltével beleteszem a spárgákat is további 4-5 percre.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.