Menü

Lazacos finomságok nyomában

A lazac iránti óriási kereslet következményeként napjainkban tömegesen szaporítják. Rózsaszínes-narancsos színű húsa szálkamentes és a tonhalhoz hasonlósan sok (az egészségre kedvező hatást gyakorló) omega-3 zsírsavat tartalmaz. Skócia és Írország folyóiban élő vadlazacokat tartják a legkiválóbb ízűnek.

Lazac egyszerűen

Hozzávalók

36 dkg lazac (2 szelet)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
1 ek vaj

Elkészítés

A lazacfilék egyik felét csak sózzuk. A másik felét is megszórjuk sóval, és a többi fűszerrel is, ízlés szerint. A serpenyőben az olajat felhevítjük, majd a lazac fűszeresebb felével beletesszük. Kb. 4 percig sütjük. Megfordítjuk, majd egy diónyi vajat mellédobva, kb. 2 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

Tejszínes-lazacos tészta

Hozzávalók

250 g tészta
250 g lazac
1.5 dl fehérbor
200 ml habtejszín
3 gerezd fokhagyma (aprítva)
1 evőkanál finomliszt
1 csokor petrezselyem (aprítva)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

Tegyük fel a tésztát főni. Fűszerezzük a lazacfiléket sóval és borssal, majd süssük meg mindkét oldalát pár perc alatt egy magas karimájú serpenyőben. Ha kész, vegyük ki a filéket, és tegyük félre. A serpenyő marad a lángon. Öntsük bele a bort, majd a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük a szószt liszttel. Ízesítsük fokhagymával, petrezselyemmel. Végül tegyük vissza a lazacfiléket a szószba, és fakanállal daraboljuk fel. A kész tésztát keverjük bele. Parmezánnal (vagy anélkül) megreszelve, melegen tálaljuk.

Lazac zsenge zöldségekkel, zöldséginfuzióban

Hozzávalók A halhoz

15 dkg lazac
4 dl olívaolaj
sóvirág ízlés szerint

A zöldség infúzióhoz

3 közepes fej vöröshagyma
6 db sárgarépa
3 db póréhagyma (csak a fehér rész)
2 db édeskömény
3 közepes szár halványító zeller
3 db salottahagyma
6 szál tárkony
6 szál petrezselyem
1 ek koriandermag
12 szem fekete bors

A zöldségekhez

4 db zöldspárga
6 dkg zöldborsó

Elkészítés

A halhoz

A hal elkészítése:
A lazacot megtisztítom minden hártyától, és a bőrét is levágom. Durva szemű tengeri sóval alaposan besózom, és szobahőmérsékleten egy órát állni hagyom. A sót lemosom a halról és bekenem olívaolajjal. Egy acél serpenyőt felforrósítok, és oldalanként 2 percig sütöm. Utána félreteszem, és hagyom pihenni egy előmelegített tányéron 3-4 percig.

A zöldség infúzió elkészítése:
A zöldségeket durvára vágom, majd az egészet felteszem annyi hideg vízben főni, ami 2 ujjnyira ellepi. Az edény tetejét egy sütő, vagy zsírpapírból kivágott "cartouche"-sal takarom le, és miután felforrt még hagyom gyöngyözni 20 percig. A zöldségeket benne hagyom, és letakarom az egészet fóliával, majd a hűtőbe teszem egy éjszakára hűlni.

A zöldségek elkészítése:
A zöldségeket előkészítem, majd egyenként leforrázom őket forró, szódabikarbónás vízben, és felfrissítem (aszkorbinsavas) hidegvízben. Az alaplevet a felére forralom, majd elkeverek benne egy nagy evőkanál vajat. 1-1 evőkanál tárkonyt és petrezselymet adok hozzá és megsózom. Majd beleteszem a zsenge zöldborsót, és letakarom "cartouche"-sal. (Fontos, hogy ne melegedjen túl 60 foknál. A zöldségeket nem akarom forralni csak átmelegíteni.) 3 perc elteltével beleteszem a spárgákat is további 4-5 percre.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.