Menü

Színezd újra!

Nem olyan rég lett divat, vagy inkább népszerű a felnőtt színezők használata. Jómagam bevallom nem színezek ilyesmit, nem szoktam a stresszlevezetésnek, kikapcsolódásnak e módját választani, de láttam már kollegáim, barátaim között azokat, akiknek rendkívül hasznos hobbijukká vált ez a tevékenység. Az ötlet pedig korántsem elvetemült.

Sokan lógnak egész nap a közösségi oldalakon, firkálgatnak munkahelyükön, vagy bambulják a televíziót otthon, telefonálgatnak, smseznek, azonban van jónéhány más jellegű stresszlevezető kikapcsolódási módszer is, mellyel érdemes megismerkednünk.

A felnőtt színezők használata tulajdonképpen segít aktivizálni a kreativitásért felelős jobb agyféltekét, amely pedig kihat a problémamegoldó képességünkre, emellett valóságos művészetterápiaként is emlegetik.

A színezés hasonlít a jobb agyféltekés rajzolási módszerre, ami szintén a kreativitásért felelős agyműködést segít aktivizálni.

A rajzolást és festést már régebben is alkalmazták pszichiátriai betegeknél, ugyanis megfigyelték, hogy e tevékenység során fejlődnek a kreatív energiák, ez pedig jó hatással van a felépülésükre.

A felnőtteknél ugyanúgy hatnak ezek a módszerek, mint a gyerekeknél: ösztönösen feloldódnak, megnyugodnak, kikapcsolnak.

A felnőtt színezők ötletével először egy brit grafikusnő, Johanna Basford rukkolt elő pár éve, mely lényegében hasonlít bármelyik kifestőhöz, csak jóval bonyolultabb alakzatokat, formákat tartalmaz.

A felnőtt színezők ötlete hatalmas népszerűségre tett szert, mely azóta is töretlen. Szakemberek szerint a felnőttek esetében a színezés sokkal több, mint szórakozás, hiszen kimondottan stresszoldó, nyugtató, meditatív hatású, s ezzel a színezők is egyetértenek. Egyes helyeken már különböző terápiák (pl. alvásproblémák esetén) eszközeként is alkalmazzák a színezést.

Ehhez a művészi élményhez nincs szükség arra, hogy különösebben tehetségesek legyünk, ettől függetlenül is megadja azt az élményt, amit keresünk. Egy szép, esztétikus dolog megalkotása mindig pozitív energiákkal tölti fel az embert.

A felnőtt kifestőkönyv használata a szakértők szerint nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is jótékonyan hat a szervezetünkre, ugyanis színezés, festés közben egyfajta relaxált állapotba kerülünk, csökken a pulzusunk és a vérnyomásunk, s főleg a stresszhormonok szintje.

A színezés sokak számára a boldogság, a lecsendesedés, a megnyugvás egy lehetséges módja, egy alkotási folyamat, ami által levezethetik a rohanó hétköznapok feszültségeit.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.