Menü

Színezd újra!

Nem olyan rég lett divat, vagy inkább népszerű a felnőtt színezők használata. Jómagam bevallom nem színezek ilyesmit, nem szoktam a stresszlevezetésnek, kikapcsolódásnak e módját választani, de láttam már kollegáim, barátaim között azokat, akiknek rendkívül hasznos hobbijukká vált ez a tevékenység. Az ötlet pedig korántsem elvetemült.

Sokan lógnak egész nap a közösségi oldalakon, firkálgatnak munkahelyükön, vagy bambulják a televíziót otthon, telefonálgatnak, smseznek, azonban van jónéhány más jellegű stresszlevezető kikapcsolódási módszer is, mellyel érdemes megismerkednünk.

A felnőtt színezők használata tulajdonképpen segít aktivizálni a kreativitásért felelős jobb agyféltekét, amely pedig kihat a problémamegoldó képességünkre, emellett valóságos művészetterápiaként is emlegetik.

A színezés hasonlít a jobb agyféltekés rajzolási módszerre, ami szintén a kreativitásért felelős agyműködést segít aktivizálni.

A rajzolást és festést már régebben is alkalmazták pszichiátriai betegeknél, ugyanis megfigyelték, hogy e tevékenység során fejlődnek a kreatív energiák, ez pedig jó hatással van a felépülésükre.

A felnőtteknél ugyanúgy hatnak ezek a módszerek, mint a gyerekeknél: ösztönösen feloldódnak, megnyugodnak, kikapcsolnak.

A felnőtt színezők ötletével először egy brit grafikusnő, Johanna Basford rukkolt elő pár éve, mely lényegében hasonlít bármelyik kifestőhöz, csak jóval bonyolultabb alakzatokat, formákat tartalmaz.

A felnőtt színezők ötlete hatalmas népszerűségre tett szert, mely azóta is töretlen. Szakemberek szerint a felnőttek esetében a színezés sokkal több, mint szórakozás, hiszen kimondottan stresszoldó, nyugtató, meditatív hatású, s ezzel a színezők is egyetértenek. Egyes helyeken már különböző terápiák (pl. alvásproblémák esetén) eszközeként is alkalmazzák a színezést.

Ehhez a művészi élményhez nincs szükség arra, hogy különösebben tehetségesek legyünk, ettől függetlenül is megadja azt az élményt, amit keresünk. Egy szép, esztétikus dolog megalkotása mindig pozitív energiákkal tölti fel az embert.

A felnőtt kifestőkönyv használata a szakértők szerint nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is jótékonyan hat a szervezetünkre, ugyanis színezés, festés közben egyfajta relaxált állapotba kerülünk, csökken a pulzusunk és a vérnyomásunk, s főleg a stresszhormonok szintje.

A színezés sokak számára a boldogság, a lecsendesedés, a megnyugvás egy lehetséges módja, egy alkotási folyamat, ami által levezethetik a rohanó hétköznapok feszültségeit.

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?