Menü

Színezd újra!

Nem olyan rég lett divat, vagy inkább népszerű a felnőtt színezők használata. Jómagam bevallom nem színezek ilyesmit, nem szoktam a stresszlevezetésnek, kikapcsolódásnak e módját választani, de láttam már kollegáim, barátaim között azokat, akiknek rendkívül hasznos hobbijukká vált ez a tevékenység. Az ötlet pedig korántsem elvetemült.

Sokan lógnak egész nap a közösségi oldalakon, firkálgatnak munkahelyükön, vagy bambulják a televíziót otthon, telefonálgatnak, smseznek, azonban van jónéhány más jellegű stresszlevezető kikapcsolódási módszer is, mellyel érdemes megismerkednünk.

A felnőtt színezők használata tulajdonképpen segít aktivizálni a kreativitásért felelős jobb agyféltekét, amely pedig kihat a problémamegoldó képességünkre, emellett valóságos művészetterápiaként is emlegetik.

A színezés hasonlít a jobb agyféltekés rajzolási módszerre, ami szintén a kreativitásért felelős agyműködést segít aktivizálni.

A rajzolást és festést már régebben is alkalmazták pszichiátriai betegeknél, ugyanis megfigyelték, hogy e tevékenység során fejlődnek a kreatív energiák, ez pedig jó hatással van a felépülésükre.

A felnőtteknél ugyanúgy hatnak ezek a módszerek, mint a gyerekeknél: ösztönösen feloldódnak, megnyugodnak, kikapcsolnak.

A felnőtt színezők ötletével először egy brit grafikusnő, Johanna Basford rukkolt elő pár éve, mely lényegében hasonlít bármelyik kifestőhöz, csak jóval bonyolultabb alakzatokat, formákat tartalmaz.

A felnőtt színezők ötlete hatalmas népszerűségre tett szert, mely azóta is töretlen. Szakemberek szerint a felnőttek esetében a színezés sokkal több, mint szórakozás, hiszen kimondottan stresszoldó, nyugtató, meditatív hatású, s ezzel a színezők is egyetértenek. Egyes helyeken már különböző terápiák (pl. alvásproblémák esetén) eszközeként is alkalmazzák a színezést.

Ehhez a művészi élményhez nincs szükség arra, hogy különösebben tehetségesek legyünk, ettől függetlenül is megadja azt az élményt, amit keresünk. Egy szép, esztétikus dolog megalkotása mindig pozitív energiákkal tölti fel az embert.

A felnőtt kifestőkönyv használata a szakértők szerint nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is jótékonyan hat a szervezetünkre, ugyanis színezés, festés közben egyfajta relaxált állapotba kerülünk, csökken a pulzusunk és a vérnyomásunk, s főleg a stresszhormonok szintje.

A színezés sokak számára a boldogság, a lecsendesedés, a megnyugvás egy lehetséges módja, egy alkotási folyamat, ami által levezethetik a rohanó hétköznapok feszültségeit.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?