Menü

Színezd újra!

Nem olyan rég lett divat, vagy inkább népszerű a felnőtt színezők használata. Jómagam bevallom nem színezek ilyesmit, nem szoktam a stresszlevezetésnek, kikapcsolódásnak e módját választani, de láttam már kollegáim, barátaim között azokat, akiknek rendkívül hasznos hobbijukká vált ez a tevékenység. Az ötlet pedig korántsem elvetemült.

Sokan lógnak egész nap a közösségi oldalakon, firkálgatnak munkahelyükön, vagy bambulják a televíziót otthon, telefonálgatnak, smseznek, azonban van jónéhány más jellegű stresszlevezető kikapcsolódási módszer is, mellyel érdemes megismerkednünk.

A felnőtt színezők használata tulajdonképpen segít aktivizálni a kreativitásért felelős jobb agyféltekét, amely pedig kihat a problémamegoldó képességünkre, emellett valóságos művészetterápiaként is emlegetik.

A színezés hasonlít a jobb agyféltekés rajzolási módszerre, ami szintén a kreativitásért felelős agyműködést segít aktivizálni.

A rajzolást és festést már régebben is alkalmazták pszichiátriai betegeknél, ugyanis megfigyelték, hogy e tevékenység során fejlődnek a kreatív energiák, ez pedig jó hatással van a felépülésükre.

A felnőtteknél ugyanúgy hatnak ezek a módszerek, mint a gyerekeknél: ösztönösen feloldódnak, megnyugodnak, kikapcsolnak.

A felnőtt színezők ötletével először egy brit grafikusnő, Johanna Basford rukkolt elő pár éve, mely lényegében hasonlít bármelyik kifestőhöz, csak jóval bonyolultabb alakzatokat, formákat tartalmaz.

A felnőtt színezők ötlete hatalmas népszerűségre tett szert, mely azóta is töretlen. Szakemberek szerint a felnőttek esetében a színezés sokkal több, mint szórakozás, hiszen kimondottan stresszoldó, nyugtató, meditatív hatású, s ezzel a színezők is egyetértenek. Egyes helyeken már különböző terápiák (pl. alvásproblémák esetén) eszközeként is alkalmazzák a színezést.

Ehhez a művészi élményhez nincs szükség arra, hogy különösebben tehetségesek legyünk, ettől függetlenül is megadja azt az élményt, amit keresünk. Egy szép, esztétikus dolog megalkotása mindig pozitív energiákkal tölti fel az embert.

A felnőtt kifestőkönyv használata a szakértők szerint nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is jótékonyan hat a szervezetünkre, ugyanis színezés, festés közben egyfajta relaxált állapotba kerülünk, csökken a pulzusunk és a vérnyomásunk, s főleg a stresszhormonok szintje.

A színezés sokak számára a boldogság, a lecsendesedés, a megnyugvás egy lehetséges módja, egy alkotási folyamat, ami által levezethetik a rohanó hétköznapok feszültségeit.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?