Menü

Mindent a kaktuszfügéről

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is.

A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt, mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is. A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

Történelem
A mexikói őslakosok a friss fügekaktuszt a sebek kezelésére, különböző gyomorbetegségek tüneteinek enyhítésére és a megfázás megszüntetésére használták. Ma a friss fügekaktuszt számos formában megtalálhatjuk a bioboltok polcain: fogyaszthatjuk frissen, de porok és kivonatok formájában is.

Kémiai összetevők
A fügekaktusz nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, rostokat, ásványi anyagokat, magnéziumot, vasat, B- és C-vitamint, valamint béta-karotint is.

Használata
Egy tanulmány hatékonyan igazolta, hogy a fügekaktusz hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszint, mivel a bélben lévő cukrot megköti. Egyes kutatók feltételezik, hogy a fügekaktusz növelheti a sejtek inzulin felhasználásra való képességét is. Több kutatási eredmény igazolja a fügekaktusz fogyókúrás tulajdonságát is.

Mellékhatások
A fügekaktusz rendszeres fogyasztása az arra érzékenyeknél hasmenést, enyhe puffadást, émelygést és fejfájást okozhat. Ritka esetben mellkasi fájdalom, szorító érzés, szájduzzanat jelentkezhet. Ha a tünetek súlyossá válnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Egyéb figyelmeztetések
A fügekaktusz sértheti a nyálkahártyát, ha nem megfelelően van megtisztítva, ezért mindig fontos, hogy csak minőségi terméket vásároljunk. A terhes nők és a szoptató anyák kerüljék a fügekaktusz fogyasztását, mert nem vizsgálták ezekre az állapotokra való biztonságosságát. Ezen túlmenően a gyermekeknek és a máj- vagy vesebetegségekben szenvedőknek is érdemes elkerülni ezt a készítményt.

Ha a diabétesz kezelésére használjuk, akkor fontos, hogy mindig orvos felügyelete mellett alkalmazzuk, mert csak egy szakember határozhatja meg a számunkra megfelelő dózist. A fügekaktusz megváltoztathatja egyes gyógyszerek felszívódását, így ne szedjük más készítményekkel együtt. A fügekaktusz gyümölcsét már régóta használja a mexikói népi gyógyászat a diabétesz kezelésére, az amerikai indiánok pedig az égések és más sebek kezelésére. Ma már gyümölcslevekben, alkoholos italokban is megtaláljuk, de étrendkiegészítőként is jelen van a bioboltokban.

A fügekaktusznak számos gyógyászati felhasználása létezik, melyeket kutatási eredmények is alátámasztanak. Azonban fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt használni kezdünk egy ilyen készítményt.

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.