Menü

Mindent a kaktuszfügéről

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is.

A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt, mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is. A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

Történelem
A mexikói őslakosok a friss fügekaktuszt a sebek kezelésére, különböző gyomorbetegségek tüneteinek enyhítésére és a megfázás megszüntetésére használták. Ma a friss fügekaktuszt számos formában megtalálhatjuk a bioboltok polcain: fogyaszthatjuk frissen, de porok és kivonatok formájában is.

Kémiai összetevők
A fügekaktusz nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, rostokat, ásványi anyagokat, magnéziumot, vasat, B- és C-vitamint, valamint béta-karotint is.

Használata
Egy tanulmány hatékonyan igazolta, hogy a fügekaktusz hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszint, mivel a bélben lévő cukrot megköti. Egyes kutatók feltételezik, hogy a fügekaktusz növelheti a sejtek inzulin felhasználásra való képességét is. Több kutatási eredmény igazolja a fügekaktusz fogyókúrás tulajdonságát is.

Mellékhatások
A fügekaktusz rendszeres fogyasztása az arra érzékenyeknél hasmenést, enyhe puffadást, émelygést és fejfájást okozhat. Ritka esetben mellkasi fájdalom, szorító érzés, szájduzzanat jelentkezhet. Ha a tünetek súlyossá válnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Egyéb figyelmeztetések
A fügekaktusz sértheti a nyálkahártyát, ha nem megfelelően van megtisztítva, ezért mindig fontos, hogy csak minőségi terméket vásároljunk. A terhes nők és a szoptató anyák kerüljék a fügekaktusz fogyasztását, mert nem vizsgálták ezekre az állapotokra való biztonságosságát. Ezen túlmenően a gyermekeknek és a máj- vagy vesebetegségekben szenvedőknek is érdemes elkerülni ezt a készítményt.

Ha a diabétesz kezelésére használjuk, akkor fontos, hogy mindig orvos felügyelete mellett alkalmazzuk, mert csak egy szakember határozhatja meg a számunkra megfelelő dózist. A fügekaktusz megváltoztathatja egyes gyógyszerek felszívódását, így ne szedjük más készítményekkel együtt. A fügekaktusz gyümölcsét már régóta használja a mexikói népi gyógyászat a diabétesz kezelésére, az amerikai indiánok pedig az égések és más sebek kezelésére. Ma már gyümölcslevekben, alkoholos italokban is megtaláljuk, de étrendkiegészítőként is jelen van a bioboltokban.

A fügekaktusznak számos gyógyászati felhasználása létezik, melyeket kutatási eredmények is alátámasztanak. Azonban fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt használni kezdünk egy ilyen készítményt.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!