Menü

Mindent a kaktuszfügéről

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is.

A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt, mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

A bíborkaktusz vagy indiai fügekaktusz aminosavakban gazdag, így rendkívül tápláló, nemcsak az emberekre nézve, hanem az állatok számára is. A mexikói indiánok már 12.000 évvel ezelőtt felfigyeltek a növény különösen jótékony tulajdonságaira és nagyra értékelték a kaktuszt mint gyógyszer és mint élelmiszer. A modern kutatás számos bizonyítékot talált már a fügekaktusz gyógyhatásaira, elsősorban a diabétesz kezelésére használják.

Történelem
A mexikói őslakosok a friss fügekaktuszt a sebek kezelésére, különböző gyomorbetegségek tüneteinek enyhítésére és a megfázás megszüntetésére használták. Ma a friss fügekaktuszt számos formában megtalálhatjuk a bioboltok polcain: fogyaszthatjuk frissen, de porok és kivonatok formájában is.

Kémiai összetevők
A fügekaktusz nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, rostokat, ásványi anyagokat, magnéziumot, vasat, B- és C-vitamint, valamint béta-karotint is.

Használata
Egy tanulmány hatékonyan igazolta, hogy a fügekaktusz hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszint, mivel a bélben lévő cukrot megköti. Egyes kutatók feltételezik, hogy a fügekaktusz növelheti a sejtek inzulin felhasználásra való képességét is. Több kutatási eredmény igazolja a fügekaktusz fogyókúrás tulajdonságát is.

Mellékhatások
A fügekaktusz rendszeres fogyasztása az arra érzékenyeknél hasmenést, enyhe puffadást, émelygést és fejfájást okozhat. Ritka esetben mellkasi fájdalom, szorító érzés, szájduzzanat jelentkezhet. Ha a tünetek súlyossá válnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Egyéb figyelmeztetések
A fügekaktusz sértheti a nyálkahártyát, ha nem megfelelően van megtisztítva, ezért mindig fontos, hogy csak minőségi terméket vásároljunk. A terhes nők és a szoptató anyák kerüljék a fügekaktusz fogyasztását, mert nem vizsgálták ezekre az állapotokra való biztonságosságát. Ezen túlmenően a gyermekeknek és a máj- vagy vesebetegségekben szenvedőknek is érdemes elkerülni ezt a készítményt.

Ha a diabétesz kezelésére használjuk, akkor fontos, hogy mindig orvos felügyelete mellett alkalmazzuk, mert csak egy szakember határozhatja meg a számunkra megfelelő dózist. A fügekaktusz megváltoztathatja egyes gyógyszerek felszívódását, így ne szedjük más készítményekkel együtt. A fügekaktusz gyümölcsét már régóta használja a mexikói népi gyógyászat a diabétesz kezelésére, az amerikai indiánok pedig az égések és más sebek kezelésére. Ma már gyümölcslevekben, alkoholos italokban is megtaláljuk, de étrendkiegészítőként is jelen van a bioboltokban.

A fügekaktusznak számos gyógyászati felhasználása létezik, melyeket kutatási eredmények is alátámasztanak. Azonban fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt használni kezdünk egy ilyen készítményt.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!