Menü

Kalóriaszegény étkezések nyomában

Elmondjuk, hogyan csökkentsd a kalóriákat minden étkezésnél, anélkül, hogy éhes maradnál.

Reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, tehát nagyon fontos, hogy erre különös figyelmet fordíts. Először is igyekezz mindjárt ébredés után enni! Ez azonnal beindítja az anyagcserédet. A legjobb, ha egy tál zabkásával indítasz. Egy csésze zabpelyhet főzz meg kétszeres mennyiségű vízben. Így a reggelid mindössze 160 „kalóriába kerül". Amennyiben jobban szereted tejjel, használj alacsony zsírtartalmút! Így egy adag 205 kalóriát tartalmaz. Édesítheted friss gyümölcsökkel és fahéjjal.

Ebéd

Úgy válaszd meg, hogy mi kerül ilyenkor a tányérodra, hogy ez az étkezés ne csak eltelítsen a nap hátralévő részére, de energiát is adjon! Annak semmi értelme, hogy teletömöd magad, aztán meg majd elalszol az íróasztalod mellett. Arról nem is beszélve, hogy ha olyan ételeket választasz, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintedet, akkor délután négy óra tájba újra éhes leszel, és semmi sem ment meg a nassolástól.

Jó ötlet mondjuk a saláta, mindenféle - lehetőleg friss – zöldségből. Egyél hozzá egy adag fehérjét - például roston sült csirkemellet vagy sovány sertéskarajt - és meglátod, milyen sokáig nem éhezel meg újra.

Ügyelj arra is, hogy ne rontsd el az egészet valamilyen hízlaló öntettel. Kerüld el a saláta pultban árult, készen gyártott, cukorral és zsírral teli önteteket. Így ugyanis több száz felesleges kalóriát adsz hozzá az egyébként egészséges ebédhez. Sokat segít, ha otthon elkészíted az öntetet és magaddal viszed a munkahelyedre. Használj balzsamecetet illetve olívaolajat (2 evőkanál csak 50 kalória) vagy salsát amely 2 evőkanalanként mindössze 8 kalóriát tartalmaz.

Vacsora

Egy fárasztó nap után alig várod, hogy végre magadra ránthasd a hűtőt? A legjobban úgy spórolhatsz kalóriákat, ha a köret mennyiségét csökkented legalább a felére. Például fél csésze barna rizs vagy köles csak 108 kalóriát tartalmaz.

Még jobb, ha este már nem eszel szénhidrátot, hanem salátára vagy párolt zöldségre cseréled a rizst vagy a krumplit. Például 5 db brokkolirózsa az mindössze 50 kalóriát tartalmaz!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.