Menü

A víz csodái

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy szinte csodákat is képes tenni testünkkel?

A víz felgyorsítja az anyagcserét, ezért érdemes napi 2-3 liter vizet fogyasztani. A kalóriadús, édesített és cukrozott italokat mellőzzük, és helyettesítsük tiszta csapvízzel vagy ásványvízzel. Sokat segíthet, ha étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, mert teltebbnek fogjuk érezni magunkat, és nagy valószínűséggel kevesebbet fogunk enni. A víz felpörgeti a metabolizmust, és aki bírja, ihat hideg vizet is, ami abból a szempontból még előnyösebb, hogy a testnek ilyenkor annak felmelegítésén is dolgoznia kell, ehhez pedig néhány plusz kalória elégetésére van szükség.

A víznek fontos szerepe van testünk energiaellátásában is. Ha dehidratáltak vagyunk, fáradtnak fogjuk magunkat érezni. Viszont ha vizet fogyasztunk, segítünk a szívnek, hogy hatékonyabban pumpálja a vért a testünkbe. Ilyenkor a vér több oxigént képes szállítani, és sejtjeink is több tápanyaghoz jutnak.

Az agyszöveteinknek körülbelül 70-80 %-a víz. Ha nem iszunk elég vizet, a testünk stresszt él át, ezért fontos, hogy mindig tartsunk magunk mellett egy üveg vizet, és ha lehet, minél gyakrabban nyúljunk érte.

Ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, megelőzhetjük az izomgörcsöket is, ami sokakat kínozhat éjszaka. Ha a test hidratált, tovább és erősebben képes fizikai aktivitások végzésére is, így később fárad el.

A bőrre is rendkívül előnyös hatással bír. Ha a testünk hidratált, a sejtjeink is azok, így a bőrünk fiatalabbnak látszik. A ráncok egy része kisimul.

A rostok mellett a jó emésztéshez a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is elengedhetetlen. Ha nem iszunk elég vizet, a vastagbél viszonylag száraz marad, és nem továbbítja a salakanyagokat a megfelelő sebességgel. Viszont ha szervezetünk hidratált, gyorsabb lesz az anyagcserénk is.

Segít a vesekövek kialakulásának megelőzésében. Régóta tudjuk, hogy egyre több és több ember küzd vesekővel. Sajnos rohanó életmódunk mellett egyre kevesebb figyelmet szentelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek, és ez egyaránt igaz gyerekekre, felnőttekre, ezáltal mindig többen küzdenek a vesekő problémájával. Pedig a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással hígíthatjuk a vizeletben jelenlévő sók és ásványi anyagok koncentrációját, amelyek a vesekövek kialakulásában vesznek részt. Tehát nagyban csökkenthetjük a kockázatot, ha elég vizet fogyasztunk!

Ha tehetjük, ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk, hanem előzzük meg az érzés kialakulását, illetve figyeljünk arra is, milyen életmódot folytatunk. Egy fizikailag aktívabb életmód mellett vagy a nyári hónapokban jóval több folyadékbevitelre lehet szükségünk!

Fort Molnár Henriett

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.