Menü

A víz csodái

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy szinte csodákat is képes tenni testünkkel?

A víz felgyorsítja az anyagcserét, ezért érdemes napi 2-3 liter vizet fogyasztani. A kalóriadús, édesített és cukrozott italokat mellőzzük, és helyettesítsük tiszta csapvízzel vagy ásványvízzel. Sokat segíthet, ha étkezések előtt megiszunk egy pohár vizet, mert teltebbnek fogjuk érezni magunkat, és nagy valószínűséggel kevesebbet fogunk enni. A víz felpörgeti a metabolizmust, és aki bírja, ihat hideg vizet is, ami abból a szempontból még előnyösebb, hogy a testnek ilyenkor annak felmelegítésén is dolgoznia kell, ehhez pedig néhány plusz kalória elégetésére van szükség.

A víznek fontos szerepe van testünk energiaellátásában is. Ha dehidratáltak vagyunk, fáradtnak fogjuk magunkat érezni. Viszont ha vizet fogyasztunk, segítünk a szívnek, hogy hatékonyabban pumpálja a vért a testünkbe. Ilyenkor a vér több oxigént képes szállítani, és sejtjeink is több tápanyaghoz jutnak.

Az agyszöveteinknek körülbelül 70-80 %-a víz. Ha nem iszunk elég vizet, a testünk stresszt él át, ezért fontos, hogy mindig tartsunk magunk mellett egy üveg vizet, és ha lehet, minél gyakrabban nyúljunk érte.

Ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, megelőzhetjük az izomgörcsöket is, ami sokakat kínozhat éjszaka. Ha a test hidratált, tovább és erősebben képes fizikai aktivitások végzésére is, így később fárad el.

A bőrre is rendkívül előnyös hatással bír. Ha a testünk hidratált, a sejtjeink is azok, így a bőrünk fiatalabbnak látszik. A ráncok egy része kisimul.

A rostok mellett a jó emésztéshez a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is elengedhetetlen. Ha nem iszunk elég vizet, a vastagbél viszonylag száraz marad, és nem továbbítja a salakanyagokat a megfelelő sebességgel. Viszont ha szervezetünk hidratált, gyorsabb lesz az anyagcserénk is.

Segít a vesekövek kialakulásának megelőzésében. Régóta tudjuk, hogy egyre több és több ember küzd vesekővel. Sajnos rohanó életmódunk mellett egyre kevesebb figyelmet szentelünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek, és ez egyaránt igaz gyerekekre, felnőttekre, ezáltal mindig többen küzdenek a vesekő problémájával. Pedig a megfelelő mennyiségű vízfogyasztással hígíthatjuk a vizeletben jelenlévő sók és ásványi anyagok koncentrációját, amelyek a vesekövek kialakulásában vesznek részt. Tehát nagyban csökkenthetjük a kockázatot, ha elég vizet fogyasztunk!

Ha tehetjük, ne csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk, hanem előzzük meg az érzés kialakulását, illetve figyeljünk arra is, milyen életmódot folytatunk. Egy fizikailag aktívabb életmód mellett vagy a nyári hónapokban jóval több folyadékbevitelre lehet szükségünk!

Fort Molnár Henriett

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.