Menü

A kávé hizlal? Avagy a kávé és a diéta

Természetesen a kérdésre a válasz nem olyan egyszerű. Milyen kávé, mivel isszuk, mennyit iszunk…Egy üres presszó nem annyi kalória, mint egy tejszínhabos, cukros frappé, mely épp 470 kalóriával több, mint tej és cukor nélküli fekete társa.

Az igaz, hogy a kalóriákat meginni is lehet, nemcsak megenni, s számtalan ital rejt rengeteg cukrot, gondoljunk csak a cukorral teletömött rostos vagy szénsavas üdítőitalokra, kalóriadús zacskós levesekre, cukros teákra, kakaóra, cukros tejeskávéra, szörpökre, különféle alkoholokra, szirupos koktélokra, s még sorolhatnám.

Még a 100%-os narancslé is hizlal, bár egészségesnek tűnik, sok cukrot és kalóriát tartalmaz.

A kávézás, mint olyan, nem ellensége a diétának, fogyókúrának csak nem mindegy, hogy az élénkítőnek szánt italt hogyan fogyasztjuk.

Szirup és tejszínhab nélkül szinte alig tartalmaz kalóriát. Olyan, mint a saláta. Aki szeretné megtudni, hogyan hizlalhat egy saláta, az tegyen rá mindenféle zsíros, cukros öntetet, s máris sokszorosát viszi be a kalóriáknak, pedig „csak” saláta.

Ha egy csokiöntettel, kekszdarabokkal és tejszínhabbal tálalt csábító frappé bűnbe visz, akkor sajnos többletkalóriákkal számoljunk, a napi kalóriaszükséglet harmadával… az szinte egy főétkezés. Ha ehhez nem társul hozzá az a napi aktivitás, sport és mozgás, amely elégetné, akkor bizony többletként járul hozzá a napi bevitt cukor, zsír és kalóriaszámhoz.

Attól mert folyékony kalória, még ugyanúgy tönkreteszi a diétát.

Ha a kávét teljes zsíros tejjel, cukorral, vagy mézzel (esetleg még némi rágcsálnivalóval, nassolnivalóval) fogyasztjuk, akkor vagy az edzések számát és/vagy időtartamát kell növeljük, vagy térjünk át a fekete presszókávéra, üres teára, mely nem hagy nyomot az alakunkon.

Ha valaki nem tudja üresen meginni, arra is van megoldás. A kalóriamentes, természetes édesítőszerek, növényi tejek ekkor remek választásnak bizonyulnak.

Mivel a kávénak köztudottan savasító hatása van, érdemes lúgosító ételekben gazdag étrendet követni, s fontos napi két liter folyadékot inni, ezáltal a kávé kifejtheti méregtelenítő, vízhajtó hatását.

A legtöbb embernek a reggeli kávé olyan, mint a fogmosás, a reggeli rutin része. Én is ilyen vagyok, nagyon szeretek kávézni, azonban egy fogyókúra alatt mérlegelni kell, milyen ízesítés fér bele, s el kell fogadni, hogy bizonyos speciális diéták tiltják a koffein, a kávé fogyasztását. A legtöbb esetben azonban - ha feketén fogyasztjuk minden nélkül-, nemhogy nem hizlal, de – megfelelő folyadékbevitel mellett - még a zsírégetést is beindíthatja a szervezetünkben.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.