Menü

Mire jó a citromfű?

Létezik olyan gyógynövény, amely nyugtat, emésztési panaszokat enyhít, herpesz kezelésére is jó, ráadásul itthon is megterem? Ez a csodanövény nem más, mint az orvosi citromfű.

Népi gyógyászati felhasználásának jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a modern orvoslásban belsőleg nyugtalanság,alvászavarokés emésztési panaszok kezelésére, külsőleg herpesz esetén alkalmazható.

A citromfű hatóanyagai:
Fő hatóanyaga az illóolaj, további jellemző anyagai a flavonoidok, rozmaringsav, triterpének.

A citromfű gyógyhatásai
Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Alvászavarokra, kezdődő depresszióra, ideges eredetű szívpanaszokra használják. Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló. Izzasztó hatása is van. Szabályozza a pajzsmirigy működését csökkenti a túltermelésből adódó idegességet. Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.

A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak,ajakherpeszgyógyulását segítik és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát.

Gyógyteáját forrázással készítjük. Idegnyugtatásra, depresszióra naponta 2-3 csészével ihatnak belőle étkezések között. Ez a tea ne legyen túl erős, egy csapott teáskanálnyi teafű elég 2,5 dl vízhez. Görcsös, ideges hányás esetén apránként elkortyolgatva kell egy csészével meginni belőle. Vízhajtásra reggel éhgyomorra egy csészével igyunk

Megfázás, influenza esetén izzasztásra használható ágyban fekve forrón kell ilyenkor meginni belőle legalább két csészével egymás után. Emésztésjavításra étkezés előtt fogyasszanak belőle egy csészényit. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy langyos csésze teát elkortyolgatni - olvasható a gyorgytea.hu oldalon. Tinktúra: napi 3×10 csepp oldja a feszültséget, enyhe fokú depressziót szüntet.

Külsőleg is használhatjuk duzzanatokra, zúzódásokra és reumatikus fájdalmakra is. A közvetlenül virágzás előtt leszedett citromfüvet összevágjuk fél-egy centis darabokra, egy befőttesüveget teleteszünk és leöntjük gabonaszesszel. Két hétig szobahőmérsékleten érleljük, naponta egyszer felrázzuk, utána leszűrjük. A citromfű tinktúra két évig eltartható hatóanyag veszteség nélkül. Ezzel a tinktúrával óvatosan dörzsöljük be a fájó testrészt, a zúzódást. A tinktúrába mártott gézzel köthetjük be a reumás végtagokat.

Illóolajtartalma eléggé alacsony, ezért a citromfű illatú kozmetikumok általában a hasonló illatú, de kevésbé sokoldalú citronella (latinul Cymbopogon) fajok olaját tartalmazzák.

Mivel a citromfű neve (nem utolsósorban gyógyászati hasznai miatt) hazánkban jobban cseng, a citronella tartalmú termékek többségén is citromfű név található.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.