Menü

A táplálkozás magatartási zavarai

A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

Az evés alapvető ösztönkésztetés, de jóval több is annál. A táplálkozás örömforrás, szorongáscsökkentő hatással bír, emellett a társas kapcsolatok fontos színtere is.

A testsúlyproblémák alapja, hogy genetikailag a tápanyagok raktározására vagyunk kódolva, hiszen az emberiség fennállása óta alapvetően nélkülözésnek, éhezésnek volt kitéve. A jelenkor emberének azonban már az jelent kihívást, hogy hogyan tud ellenállni az ezerféle kísértésnek és bőségnek. Ez a konfliktus sokaknál pszichés táplálkozási rendellenességhez vezet.

Mi az ideális testsúly?

Mind Európában, mind Észak-Amerikában az elmúlt években folyamatosan nőtt a túlsúlyos emberek száma, Európa felnőtt lakosságának mintegy 15 százaléka erősen túlsúlyos.

Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (body mass index, BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ideális testsúlyról akkor beszélünk, ha a BMI értéke 18,5-24,9 kg/m2 között van. Ez alatti értékek esetén kóros soványságról, efölött elhízásról beszélünk. Az elhízásnak számos egészségügyi következménye lehet.

Szív- és érrendszeri kockázat. Az érelmeszesedés következtében emelkedik a vérnyomás, amely viszont fokozza a szívinfarktus, agyvérzés kockázatát. A túlsúlyosoknál a szívbetegség kétszer gyakoribb, mint a normális testsúlyú embereknél.

Diabetes mellitus (cukorbetegség). Súlyos elhízás esetén a cukorbetegséggel összefüggő halálozás jelentősen, egyes források szerint akár 40 százalékkal emelkedik.
Ízületi megbetegedések. A jelentősen fokozott testsúly egyre fokozódó terhet jelent az ízületekre, végül gyulladásos (arthritis) és sorvadásos (arthrosis) megbetegedések alakulnak ki, ami erős fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár. Különösen igaz ez nagy testsúly, vagy hirtelen jelentősebb súlygyarapodás esetén.
Daganatos betegségek. Egyes daganattípusok előfordulása akár hetven százalékkal is magasabb lehet elhízás esetén. Férfiaknál a vastag- és végbél-, valamint a prosztatarák kockázata nagyobb, míg a nőknél a nemi szervek daganatai és a mellrák esélye nő.
Légzőszervi megbetegedések. A nagy testsúly egyre romló légzésfunkciókkal, fokozódó légszomjjal jár. Ez rontja a mindennapi teendők elvégzését, valamint a szexuális teljesítőképességet is.

Persze önmagában az ideális testsúly még nem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk! Bulimia esetén például a falásrohamokat követő hányások rendszerint nem okoznak testsúlyveszteséget.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.