Menü

Elengedhetetlen eszközök elsősegélyhez, amelyeket mindig tarts magadnál!

Ha sokat járunk el otthonról például kirándulni, túrázni, de akár csak a gyerekekkel a játszótérre, észrevehetjük, hogy időről időre szükség van valamilyen eszközre, amivel gyorssegélyt vagyunk képesek biztosítani gyermekeinknek vagy embertársainknak. De vajon melyek a legfontosabbak, amelyeket mindenképpen érdemes magunknál tartani?

Csipesz

A szálkák, szilánkok és gyakran a kullancsok eltávolításának legbiztosabb módja a csipesszel való eltávolítás. Figyeljünk azonban oda, hogy használat előtt és után is mindig fertőtlenítve legyen az eszköz alkohollal. Tehát alkoholt is tartsunk magunknál!

Kézfertőtlenítő és kesztyű

Napjainkban főleg, de ha most éppen nem is a koronavírusra gondolunk, fontos, hogy tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt, hiszen, ha valaki megsérül körülöttünk, az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy a keletkezett sebet még valamivel felülfertőzzük. Az alkohol alapú, gél állagú szerek, vagy ha valaki a kendőket szereti, akkor azok nagyon jó szolgálatot tehetnek út közben, amikor nincs folyó víz és szappan a közelben az alapos kézmosáshoz. A seb fertőtlenítése előtt és után is tisztítsuk meg kezeinket. Ha elég profik szeretnénk lenni, legyen nálunk latex vagy nem latex alapú kesztyű is, amit szintén érdemes fertőtleníteni a seb ellátása előtt.

Fájdalomcsillapító

Egy elsősegély felszerelés sem teljes fájdalomcsillapító nélkül. Lehet nálunk aszpirin, ibuprofen stb. De fontos, hogy tudjuk, melyiket ki alkalmazhatja, ugyanis az aszpirint például 18 év alatti gyermekek számára nem tanácsos adni!

Géz és ragasztószalag/sebtapasz

Ezt nem is kell magyarázni, pedig óriási segítség lehet sebek, horzsolások, karcolások ellátásánál a vérzés csillapodásáig.

Sebtisztító folyadék vagy kendő

A sebek bekötözése előtt érdemes használni, hogy kitisztítsuk azokat. Használatuk rendkívül egyszerű.

Antibiotikus krém

Sosem árt, ha van a táskánkban egy antibiotikumos krém vagy kenőcs. Ezek a termékek segítenek, hogy a sebek elfertőződését megakadályozzuk. Nedvesen tartják az adott területet, ami elősegíti a gyógyulást, továbbá megakadályozza, hogy a kötés a sebbe tapadjon.

Allergia elleni szerek

Érdemes magunknál tartani néhány szem antihisztamint, hogy képesek legyünk az enyhe, de már zavaró allergiás reakciók elhárítására.

Most, hogy minden megvan, már csak ezen eszközök tiszta tárolásáról kell gondoskodnunk. Nincs szükség semmiféle komoly orvosi táska beszerzésére, elég, ha van egy vízálló kozmetikai táskánk, és abban rendezzük el a saját elsősegély felszerelésünk kellékeit. Azután tegyük a táskánkba, vagy az autó kesztyűtartójába.

Fort Molnár Henriett

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.