Menü

Elengedhetetlen eszközök elsősegélyhez, amelyeket mindig tarts magadnál!

Ha sokat járunk el otthonról például kirándulni, túrázni, de akár csak a gyerekekkel a játszótérre, észrevehetjük, hogy időről időre szükség van valamilyen eszközre, amivel gyorssegélyt vagyunk képesek biztosítani gyermekeinknek vagy embertársainknak. De vajon melyek a legfontosabbak, amelyeket mindenképpen érdemes magunknál tartani?

Csipesz

A szálkák, szilánkok és gyakran a kullancsok eltávolításának legbiztosabb módja a csipesszel való eltávolítás. Figyeljünk azonban oda, hogy használat előtt és után is mindig fertőtlenítve legyen az eszköz alkohollal. Tehát alkoholt is tartsunk magunknál!

Kézfertőtlenítő és kesztyű

Napjainkban főleg, de ha most éppen nem is a koronavírusra gondolunk, fontos, hogy tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt, hiszen, ha valaki megsérül körülöttünk, az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy a keletkezett sebet még valamivel felülfertőzzük. Az alkohol alapú, gél állagú szerek, vagy ha valaki a kendőket szereti, akkor azok nagyon jó szolgálatot tehetnek út közben, amikor nincs folyó víz és szappan a közelben az alapos kézmosáshoz. A seb fertőtlenítése előtt és után is tisztítsuk meg kezeinket. Ha elég profik szeretnénk lenni, legyen nálunk latex vagy nem latex alapú kesztyű is, amit szintén érdemes fertőtleníteni a seb ellátása előtt.

Fájdalomcsillapító

Egy elsősegély felszerelés sem teljes fájdalomcsillapító nélkül. Lehet nálunk aszpirin, ibuprofen stb. De fontos, hogy tudjuk, melyiket ki alkalmazhatja, ugyanis az aszpirint például 18 év alatti gyermekek számára nem tanácsos adni!

Géz és ragasztószalag/sebtapasz

Ezt nem is kell magyarázni, pedig óriási segítség lehet sebek, horzsolások, karcolások ellátásánál a vérzés csillapodásáig.

Sebtisztító folyadék vagy kendő

A sebek bekötözése előtt érdemes használni, hogy kitisztítsuk azokat. Használatuk rendkívül egyszerű.

Antibiotikus krém

Sosem árt, ha van a táskánkban egy antibiotikumos krém vagy kenőcs. Ezek a termékek segítenek, hogy a sebek elfertőződését megakadályozzuk. Nedvesen tartják az adott területet, ami elősegíti a gyógyulást, továbbá megakadályozza, hogy a kötés a sebbe tapadjon.

Allergia elleni szerek

Érdemes magunknál tartani néhány szem antihisztamint, hogy képesek legyünk az enyhe, de már zavaró allergiás reakciók elhárítására.

Most, hogy minden megvan, már csak ezen eszközök tiszta tárolásáról kell gondoskodnunk. Nincs szükség semmiféle komoly orvosi táska beszerzésére, elég, ha van egy vízálló kozmetikai táskánk, és abban rendezzük el a saját elsősegély felszerelésünk kellékeit. Azután tegyük a táskánkba, vagy az autó kesztyűtartójába.

Fort Molnár Henriett

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?