Menü

Hogyan lehet allergénmentes a lakásunk?

Sajnos amikor az ember érintett abban, hogy saját maga, vagy gyermekei miatt figyeljen az otthona allergénmentesítésére, akkor minden praktika jól jön, az is, amit az orvos javasol, az is, amit hallunk, olvasunk. Amíg a tünetek nem enyhülnek, az ember mindent megtesz, hogy legalább az otthonában tünetmentes lehessen.

Az egyik legyakoribb allergiakiváltó a háziporatka. A fiam tüdőgyógyászától tudom, ezt nem lehet egyszerű takarítással, porszívózással, felmosással megoldani, bár tény, hogy a szőnyegek száműzése nagyban hozzájárult a tünetek csillapodásához, azonban hiába porszívózunk, még nem oldottuk meg a problémát. Poratka az ágyneműben is van. a plüssállatokban is.

A gyermekek igen szívesen játszanak és alszanak különböző plüssökkel, azonban bármennyire is cukik ezek az alvótársak, bizony búvóhely az atkák számára. Allergiás gyermekeknek nem javasolt a plüssökkel való alvás.

A fiam orvosa azt javasolta, tegyem a plüssöket fagyasztóba, bevallom ezt mástól is hallottam már. (ki még nem próbáltuk, mert általában foglalt a fagyasztóm és ha ebédet kell főzni, a plüssökkel sokra nem mennék.) A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után ki is mossuk, ugyanis a fagyasztás megöli az atkákat, de megmaradnak az allergének.

A poratkák kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, a bútorhuzat. A lehető legkevesebb szőnyeggel lehet csökkenteni a jelenlétüket és ezzel enyhíteni a tüneteinket. A bútorok esetében szerencsés választás a bőr, illetve műbőrborítású kanapék.

A poratkán kívül a penészgomba megjelenése is nagyon ártalmas, erről nemrég írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain. A páratartalom normalizálásán túl a cikkben közölt tippekkel lehet védekezni a penészgomba ellen.

A légkondicionáló berendezésekkel is figyelmesen kell eljárni, s odafigyelni a rendszeres és alapos tisztítására. Egyes berendezések a páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és penészgombák számára teremt kedvezőtlen feltételeket.

Az ágyneműk az allergének kedvelt helye, tanácsos a huzaton kívül a párnát és paplant is 60 Celsius-fokon mosni. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis a napsugárzás elpusztítja az atkákat.

Lehetőség szerint otthonunkban minden "porfogót" távolítsunk el, a szőnyeg helyett rakjunk le parkettát, száműzzük a falvédőket, kevesebb párna legyen, minimalizáljuk a plüssállatokat.

Minden mosható textíliát mossunk gyakran, lehetőleg 60 °C-on.

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?