Menü

Hogyan lehet allergénmentes a lakásunk?

Sajnos amikor az ember érintett abban, hogy saját maga, vagy gyermekei miatt figyeljen az otthona allergénmentesítésére, akkor minden praktika jól jön, az is, amit az orvos javasol, az is, amit hallunk, olvasunk. Amíg a tünetek nem enyhülnek, az ember mindent megtesz, hogy legalább az otthonában tünetmentes lehessen.

Az egyik legyakoribb allergiakiváltó a háziporatka. A fiam tüdőgyógyászától tudom, ezt nem lehet egyszerű takarítással, porszívózással, felmosással megoldani, bár tény, hogy a szőnyegek száműzése nagyban hozzájárult a tünetek csillapodásához, azonban hiába porszívózunk, még nem oldottuk meg a problémát. Poratka az ágyneműben is van. a plüssállatokban is.

A gyermekek igen szívesen játszanak és alszanak különböző plüssökkel, azonban bármennyire is cukik ezek az alvótársak, bizony búvóhely az atkák számára. Allergiás gyermekeknek nem javasolt a plüssökkel való alvás.

A fiam orvosa azt javasolta, tegyem a plüssöket fagyasztóba, bevallom ezt mástól is hallottam már. (ki még nem próbáltuk, mert általában foglalt a fagyasztóm és ha ebédet kell főzni, a plüssökkel sokra nem mennék.) A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után ki is mossuk, ugyanis a fagyasztás megöli az atkákat, de megmaradnak az allergének.

A poratkák kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, a bútorhuzat. A lehető legkevesebb szőnyeggel lehet csökkenteni a jelenlétüket és ezzel enyhíteni a tüneteinket. A bútorok esetében szerencsés választás a bőr, illetve műbőrborítású kanapék.

A poratkán kívül a penészgomba megjelenése is nagyon ártalmas, erről nemrég írtunk a hajraegeszseg.hu oldalain. A páratartalom normalizálásán túl a cikkben közölt tippekkel lehet védekezni a penészgomba ellen.

A légkondicionáló berendezésekkel is figyelmesen kell eljárni, s odafigyelni a rendszeres és alapos tisztítására. Egyes berendezések a páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és penészgombák számára teremt kedvezőtlen feltételeket.

Az ágyneműk az allergének kedvelt helye, tanácsos a huzaton kívül a párnát és paplant is 60 Celsius-fokon mosni. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis a napsugárzás elpusztítja az atkákat.

Lehetőség szerint otthonunkban minden "porfogót" távolítsunk el, a szőnyeg helyett rakjunk le parkettát, száműzzük a falvédőket, kevesebb párna legyen, minimalizáljuk a plüssállatokat.

Minden mosható textíliát mossunk gyakran, lehetőleg 60 °C-on.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!