Menü

A tavaszi fáradtság legyőzése

  • Dátum: 2022.05.01., 14:52
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Ez szerencsére nem betegség és nem is komoly probléma, hanem egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

A fáradtságérzetet elsősorban a hormonháztartásunkban kell keresni. Ebben az időszakban a kevés vitamin miatt a melatonin “alvási hormon” hiánya megnő. Ez azzal magyarázható, hogy télen a rövidebb nappalok és a hosszabb éjszakák miatt, az emberi szervezetben több melatonin képződik, viszont a tavasz közeledtével ez megszűnik és emiatt átmeneti zavarok alakulnak ki. Ennek az egyik leggyakoribb oka, hogy nehezen tudunk elaludni, és mikor reggel felébredünk akkor sem igazán vagyunk kipihentek.

Ebben az időszakban a hosszú éjszakák és a tél szürkesége, sok emberben depressziót, örömtelenséget okoz, amely csak fokozatosan tűnik el a tavasz beköszöntével. Sokszor ez a folyamat csak 1-2 nap erejéig tart, és észre sem vesszük, de olyan is van, hogy elhúzódik és néhány ember hetekig érzi ennek az állapotnak a hatását.

A rendszeres mozgás nagyon fontos

Télen sokszor felszedünk néhány kilót, emellett több zsírt és kalóriát visznek be a szervezetükbe. Ezen felül a nyárhoz képest kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, és így előbb-utóbb vitamin és különböző ásványi sók hiánya alakul a szervezetünkben.

Tavasszal mikor már jobb idő van, a szabadban való mozgás az egyik legjobb kikapcsolódási forma, ilyenkor érdemes elkezdeni kocogni, kerékpározni, de akár a sétálás is felfrissítő lehet. A testmozgás nem csupán izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stressz levezetésében is segít és sokszor az edzés jobb közérzetet biztosít, valamint a levertség megelőzésében is segít.

A reggeli zuhany felfrissít, ilyenkor a kádban fürdés helyett érdemesebb zuhanyozni, eleinte jobb langyos vízzel kezdeni, majd egyre hidegebb vízzel zuhanyozni. Ha reggel letusolunk, könnyedén lehet, hogy egész napra felfrissülünk tőle, emellett a szervezetünknek is jót tesz, és felkeltheti életkedvünket is.

Testünk mellett ápoljuk lelkünket is

Mindezeken felül erre az időszakra az is igaz, ami az életben mindig, hogy próbáljunk meg pozitívan gondolkodni, legyen bennünk erős a hit és az elszántság az új dolgok iránt.

Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, valamint szánjunk időt a hobbijainkra is, emellett próbáljunk meg természetes vitaminokat tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. Amellett, hogy testünket próbáljuk felkészíteni a tavaszi időszakra, készüljünk erre az időszakra mentálisan is. Tavasszal, ha úgy alakul többet lehetünk ismerőseinkkel, családtagjainkkal, ha pedig tehetjük akkor olvassunk könyvet, hallgassunk zenét.

Végső soron pedig ne feledjük, hogy az ember is a természet része, a tavaszi időszak pedig már bőven itt van, és próbáljunk meg mi is minél hamarabb átállni a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, és ébredjünk együtt a tavasszal.

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?