Menü

Plusz kilók a nehéz napok előtt?

Nőként ismerjük már azt a jelenséget, hogy egyik pillanatról a másikra +2 kg-val többet mutat a mérleg. Nézzük, mi állhat ennek a hátterében!

Te is estél már kétségbe, mert ráálltál a mérlegre és egy nap alatt 2 kg-t "híztál"? Ez sajnos, nálunk nőknél akár havonta is előfordulhat - nem érdemes meglepődni. Bár úgy tűnhet, hogy rengeteg kiló csúszik fel a menstruáció előtti 1-2 napban és közben is, ilyenkor valójában csak azért nő a kilóid száma, mert a szervezeted visszatartja a vizet, és ezért puffadtabbnak láthatod és nehezebbnek érezheted magad. Az egész folyamat mögött a hormonszinted ingadozása áll.

A női menstruációs ciklus egy igazi hormonális hullámvasút. A peteérés és a menstruáció közötti időszakban a progeszteron mennyisége nő, a vérzés megindulásával pedig az ösztrogénszinttel együtt hirtelen lecsökken. Ez az oka annak, hogy a menzesz elején annyira fáradtnak érzed magad, és úgy tűnik, mintha híztál volna: a hormonszinted drámai csökkenése tehet mindenről. A progeszteron és az ösztrogén a legtöbb premenstruációs fájdalom oka is, de nem csak ők játszanak szerepet abban, hogy a súlyod fluktuál a ciklusodnak ezen szakaszában.

Hogy lettem ekkora???
Ilyenkor nemcsak pufibbnak érzed magad, hanem az is vagy, de ez nem azt jelenti, hogy zsírt szedtél magadra - mindez csak víz, és ha a hormonhullám lecsillapodik, nagy valószínűséggel a mérleg nyelve is visszaáll a megfelelő helyre. Ne ijedj meg, ez akár 1-2 kg pluszt is jelenthet ebben az időszakban!
A víz visszatartásának fő okozója egyébként az aldoszteron nevű hormon, amit a mellékvese állít elő. Ez a hormon a vese működésének szabályozásában vesz részt, így szerepet játszik a szervezet folyadék egyensúlyának szabályozásában. Ha a menstruáció idején lecsökken a szintje, akkor több folyadék marad a szervezetedben. A legtöbb folyadékot a menzesz első napján raktározza a szervezetünk, ezt követően fokozatosan csökken a víz visszatartott mennyisége.

Csokit csokival és desszertnek még egy kis csoki
Nincs nő, aki a menstruációja kezdetén ne kezdene különböző ételcsoportokat jobban kívánni, ezek pedig általában sajnos nem a legegészségesebb fajtából kerülnek ki. Egyelőre a tudománynak fogalma sincs, pontosan miért alakul ki ez a jelenség, de valószínűleg ennek is a progeszteronszinthez van köze, hiszen a terhesség alatt is ez az egyik meghatározó hormonunk, és ugyanígy kívánósságot okoz. Az az általános, hogy ilyenkor zsírosabb, szénhidrátdúsabb és cukrosabb dolgok után nyúlsz inkább a boltok polcain, de az már tényleg csak a tanult viselkedésen múlik, hogy pontosan milyen vigaszkaja esik a legjobban ilyenkor.

Ha viszont nem tartod kordában az étvágyadat, tényleg hízhatsz, és nem csak a folyadékvisszatartás miatt: nem érdemes elnyomni magadban a dolgot, de azért tarts mértéket, ha nem szeretnéd, hogy felcsússzanak a kilók.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.