Menü

Plusz kilók a nehéz napok előtt?

Nőként ismerjük már azt a jelenséget, hogy egyik pillanatról a másikra +2 kg-val többet mutat a mérleg. Nézzük, mi állhat ennek a hátterében!

Te is estél már kétségbe, mert ráálltál a mérlegre és egy nap alatt 2 kg-t "híztál"? Ez sajnos, nálunk nőknél akár havonta is előfordulhat - nem érdemes meglepődni. Bár úgy tűnhet, hogy rengeteg kiló csúszik fel a menstruáció előtti 1-2 napban és közben is, ilyenkor valójában csak azért nő a kilóid száma, mert a szervezeted visszatartja a vizet, és ezért puffadtabbnak láthatod és nehezebbnek érezheted magad. Az egész folyamat mögött a hormonszinted ingadozása áll.

A női menstruációs ciklus egy igazi hormonális hullámvasút. A peteérés és a menstruáció közötti időszakban a progeszteron mennyisége nő, a vérzés megindulásával pedig az ösztrogénszinttel együtt hirtelen lecsökken. Ez az oka annak, hogy a menzesz elején annyira fáradtnak érzed magad, és úgy tűnik, mintha híztál volna: a hormonszinted drámai csökkenése tehet mindenről. A progeszteron és az ösztrogén a legtöbb premenstruációs fájdalom oka is, de nem csak ők játszanak szerepet abban, hogy a súlyod fluktuál a ciklusodnak ezen szakaszában.

Hogy lettem ekkora???
Ilyenkor nemcsak pufibbnak érzed magad, hanem az is vagy, de ez nem azt jelenti, hogy zsírt szedtél magadra - mindez csak víz, és ha a hormonhullám lecsillapodik, nagy valószínűséggel a mérleg nyelve is visszaáll a megfelelő helyre. Ne ijedj meg, ez akár 1-2 kg pluszt is jelenthet ebben az időszakban!
A víz visszatartásának fő okozója egyébként az aldoszteron nevű hormon, amit a mellékvese állít elő. Ez a hormon a vese működésének szabályozásában vesz részt, így szerepet játszik a szervezet folyadék egyensúlyának szabályozásában. Ha a menstruáció idején lecsökken a szintje, akkor több folyadék marad a szervezetedben. A legtöbb folyadékot a menzesz első napján raktározza a szervezetünk, ezt követően fokozatosan csökken a víz visszatartott mennyisége.

Csokit csokival és desszertnek még egy kis csoki
Nincs nő, aki a menstruációja kezdetén ne kezdene különböző ételcsoportokat jobban kívánni, ezek pedig általában sajnos nem a legegészségesebb fajtából kerülnek ki. Egyelőre a tudománynak fogalma sincs, pontosan miért alakul ki ez a jelenség, de valószínűleg ennek is a progeszteronszinthez van köze, hiszen a terhesség alatt is ez az egyik meghatározó hormonunk, és ugyanígy kívánósságot okoz. Az az általános, hogy ilyenkor zsírosabb, szénhidrátdúsabb és cukrosabb dolgok után nyúlsz inkább a boltok polcain, de az már tényleg csak a tanult viselkedésen múlik, hogy pontosan milyen vigaszkaja esik a legjobban ilyenkor.

Ha viszont nem tartod kordában az étvágyadat, tényleg hízhatsz, és nem csak a folyadékvisszatartás miatt: nem érdemes elnyomni magadban a dolgot, de azért tarts mértéket, ha nem szeretnéd, hogy felcsússzanak a kilók.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!