Menü

Plusz kilók a nehéz napok előtt?

Nőként ismerjük már azt a jelenséget, hogy egyik pillanatról a másikra +2 kg-val többet mutat a mérleg. Nézzük, mi állhat ennek a hátterében!

Te is estél már kétségbe, mert ráálltál a mérlegre és egy nap alatt 2 kg-t "híztál"? Ez sajnos, nálunk nőknél akár havonta is előfordulhat - nem érdemes meglepődni. Bár úgy tűnhet, hogy rengeteg kiló csúszik fel a menstruáció előtti 1-2 napban és közben is, ilyenkor valójában csak azért nő a kilóid száma, mert a szervezeted visszatartja a vizet, és ezért puffadtabbnak láthatod és nehezebbnek érezheted magad. Az egész folyamat mögött a hormonszinted ingadozása áll.

A női menstruációs ciklus egy igazi hormonális hullámvasút. A peteérés és a menstruáció közötti időszakban a progeszteron mennyisége nő, a vérzés megindulásával pedig az ösztrogénszinttel együtt hirtelen lecsökken. Ez az oka annak, hogy a menzesz elején annyira fáradtnak érzed magad, és úgy tűnik, mintha híztál volna: a hormonszinted drámai csökkenése tehet mindenről. A progeszteron és az ösztrogén a legtöbb premenstruációs fájdalom oka is, de nem csak ők játszanak szerepet abban, hogy a súlyod fluktuál a ciklusodnak ezen szakaszában.

Hogy lettem ekkora???
Ilyenkor nemcsak pufibbnak érzed magad, hanem az is vagy, de ez nem azt jelenti, hogy zsírt szedtél magadra - mindez csak víz, és ha a hormonhullám lecsillapodik, nagy valószínűséggel a mérleg nyelve is visszaáll a megfelelő helyre. Ne ijedj meg, ez akár 1-2 kg pluszt is jelenthet ebben az időszakban!
A víz visszatartásának fő okozója egyébként az aldoszteron nevű hormon, amit a mellékvese állít elő. Ez a hormon a vese működésének szabályozásában vesz részt, így szerepet játszik a szervezet folyadék egyensúlyának szabályozásában. Ha a menstruáció idején lecsökken a szintje, akkor több folyadék marad a szervezetedben. A legtöbb folyadékot a menzesz első napján raktározza a szervezetünk, ezt követően fokozatosan csökken a víz visszatartott mennyisége.

Csokit csokival és desszertnek még egy kis csoki
Nincs nő, aki a menstruációja kezdetén ne kezdene különböző ételcsoportokat jobban kívánni, ezek pedig általában sajnos nem a legegészségesebb fajtából kerülnek ki. Egyelőre a tudománynak fogalma sincs, pontosan miért alakul ki ez a jelenség, de valószínűleg ennek is a progeszteronszinthez van köze, hiszen a terhesség alatt is ez az egyik meghatározó hormonunk, és ugyanígy kívánósságot okoz. Az az általános, hogy ilyenkor zsírosabb, szénhidrátdúsabb és cukrosabb dolgok után nyúlsz inkább a boltok polcain, de az már tényleg csak a tanult viselkedésen múlik, hogy pontosan milyen vigaszkaja esik a legjobban ilyenkor.

Ha viszont nem tartod kordában az étvágyadat, tényleg hízhatsz, és nem csak a folyadékvisszatartás miatt: nem érdemes elnyomni magadban a dolgot, de azért tarts mértéket, ha nem szeretnéd, hogy felcsússzanak a kilók.

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

A hormonális elhízás észrevehető jelei

Nagyon sok oka lehet az elhízásnak. Ide tartozik az örökletes hajlam, a rossz étkezési szokások, vagy a mozgásszegény életmód.