Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt
- Dátum: 2022.05.15., 08:10
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com
- burgonya, csokoládé, egészség, étel, étrend, fogyás, fogyókúra, hízás, rizs, tápanyag, tej, tészta, vitamin
Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!
Burgonya
A lényeg abban rejlik, hogyan készítjük el. Ha főve esszük, tovább fogjuk eltelve érezni magunkat, de sütve egy kis hirtelen sült brokkolival is remek választás. Sajnos legtöbbször kispadra van ültetve a krumpli, pedig ha belegondolunk, számos előnnyel rendelkezik: gluténmentes, sok káliumot tartalmaz, és remek B6-, illetve C-vitamin forrás.
Tészta
A következő ördögi fogás. Ha mértéktartóan fogyasztjuk, nem káros, azaz nincs negatív hatással a fogyókúránk sikerességére. Fontos azonban, hogy ha tehetjük, a teljes kiőrlésű változatot válasszuk, és al dente fogyasszuk, mert ebben a formában kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
Olajos magvak
Igaz, hogy magas a zsír-, illetve kalóriatartalmuk, mégsem szükséges őket teljesen mellőzni. Kutatások bizonyítják, hogy azok a nők, akik heti két vagy három alkalommal elfogyasztottak egy adag olajos magot, nemhogy nem híztak, de 25%-kal kisebb valószínűséggel szedtek fel plusz kilókat.
Rizs
Egy olyan étrend, amely teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz, mint amilyen a barna rizs is, segít az egészséges testtömeg fenntartásában. Nagy mennyiségben tartalmaz rostot, ami fontos az emésztés során, illetve nagy mennyiségben található benne B1- és B6-vitamin, magnézium, szelén, foszfor és mangán. Míg a fehér rizs nem bír ezekkel az előnyökkel, a barna rizst nyugodtan fogyaszthatjuk anélkül, hogy a hízástól kellene félnünk.
Csokoládé
A csokoládét illetően a titok nyitja, hogy kis mennyiségeket, illetve étcsokoládét fogyasszunk. Ez ugyanis tele van antioxidánsokkal, illetve már az is bizonyított tény, hogy fogyasztása hozzájárul az inzulin megfelelő működéséhez a szervezetben. Ez a fogyókúra során tökéletes édességgé teszi.
Popcorn
Bármily meglepő, a popcornra is igent mondhatunk! Legjobb, ha a natúr változathoz nyúlunk (só és vaj nélkül). A pattogatott kukorica ugyanis szintén remek rostforrás, és az éhségérzet csökkentésében is szerepe van.
Teljes tej
Talán a zsíros, teljes tej sem a fogyókúránk legnagyobb ellensége – állítják a szakértők. Tanulmányok eredményei ugyanis azt mutatják, hogy napi egy pohár tej elfogyasztása nemhogy hizlal, de segítség lehet a fogyás során is. Igaz, ennek mikéntje még nem ismert. A kulcs talán az, hogy a tej magas tápanyagtartalma miatt hamar eltelít, így nem veszünk magunkhoz más élelmiszert.
Ne tekintsünk tehát minden eddig hizlalónak gondolt ételre ellenségként! Keressünk alternatívákat, és mindig tartsunk mértéket, hiszen egy jó fogyókúra később életmódváltássá alakul, ehhez pedig egy fenntartható étrend és rendszer szükséges.
Fort Molnár Henriett
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.