Menü

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Léteznek ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni. A kicsik elalvásához a legjobb, leghangulatosabb környezet megteremtésére törekszünk, ám vannak veszélyes tárgyak, melyek tragédiát okozhatnak.

A minap láttam egy videót a neten, hogy egy kisbaba miként próbált a fejére került textildarabtól megszabadulni, szerencsére időben észlelték a szülők, azonban belegondolni sem szeretnék, hogy mi történhet, ha nem sikerül időben kiszabadítani.

Sajnos vannak olyan veszélytelennek tűnő termékek, amelyek növelik a hirtelen csecsemő halál kockázatát, ezért kérem a kedves szülőket és leendő szülőket, egy pillanatra fussák végig a listámat és még véletlen se tegyék a felügyelet nélkül hagyott baba közelében. Az idegen tárgy okozta gyermekágyi halálesetek odafigyeléssel szinte teljesen megelőzhetőek.

A kiságyban nem szabad semmilyen játékot, párnát hagyni, mert bármi, ami bent van, csak növeli a fulladásveszélyt. A csecsemőknek nincs szükségük párnára, viszont használatukkal nő a fulladás kockázata.

Veszélyt jelentenek a laza lepedők vagy takarók. Inkább válasszunk ezek helyett hálózsákot.

A plüssállatok nagyon cukin mutatnak egy fotón az újszülöttel a habos-babos kiságyban, azonban nagyon is komoly veszélyt jelenthetnek egy éves kor alatt a babára nézve, felügyelet nélkül soha ne hagyjuk plüssállatokkal a kiságyban.

Baldachinok, kiságy sátrak. Természetesen érthető, ha aranyosnak találjuk ezeket a kiegészítőket, mindez nagyon tetszett nekem is, meg is vettük az első gyermekem születésekor, aztán hamar láttam, hogy később milyen módon tudja magára rántani a gyerek ezeket a dolgokat, így a második és a harmadik fiam születésekor már a haszontalan kiegészítők nélkül készítettük össze a kiságyat.

Elnézést, hogy haszontalannak nevezem, de szerintem az, hiszen az újszülöttek számára igazából nem szükségesek, viszont veszélyesek lehetnek, ha a picik magukra rántják és belegabalyodnak.

Bizonyos rácsvédők. Eredetileg arra tervezték őket, hogy megóvják a kicsiket attól, hogy beverjék fejüket a kiságy rácsaiba, viszont egyes ágyrácsvédők fulladást is okozhatnak, ezért egyes amerikai államokban már be is tiltották őket.

Némely babaöböl. A szülői ágy melletti babaöblök igen hasznosak is lehetnek, azonban rejtenek veszélyeket, hiszen, ha a szülő takarója rálóg a babára, akár fulladást is okozhat.

Ha a fentiekre gondosan odafigyelünk, a csecsemőket kemény matracon, a hátukon fekve és lehetőleg a szüleikkel közös, vagy közeli szobában altatjuk, kivéve a kiságyból az összes alváshoz szükségtelen játékot, párnát, plüsst és nem megfelelő takarót, máris megelőztünk számos veszélyt.

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Miből tudom, hogy itt a pubertás?

Napjainkban általában valamikor 9 és 13 éves kor között kezdődik el a pubertásnak nevezett időszak. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, kezdődhet ennél korábban, de jóval később is.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

Finommotorika és fejlesztése

A finommotorika a mai szülői társadalomban egy teljesen közismert elnevezés, mely az ujjak és a kézügyességét illetve a szem, arc és száj izmainak koordinál mozgását jelenti. A finommotorikus készségek szükségesek a mindennapi életünkhöz, ezek nélkül nem tudnánk ceruzát fogni, ételt megrágni, vagy normálisan beszélni.

Két kéz három gyerekre

Esküszöm, hogy nekiálltam. Megvolt a téma, az „ihlet” a laptop, az időm. Cikkírás három gyerek mellett. Én mindent megtettem. Élet három gyerekkel.