Menü

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Léteznek ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni. A kicsik elalvásához a legjobb, leghangulatosabb környezet megteremtésére törekszünk, ám vannak veszélyes tárgyak, melyek tragédiát okozhatnak.

A minap láttam egy videót a neten, hogy egy kisbaba miként próbált a fejére került textildarabtól megszabadulni, szerencsére időben észlelték a szülők, azonban belegondolni sem szeretnék, hogy mi történhet, ha nem sikerül időben kiszabadítani.

Sajnos vannak olyan veszélytelennek tűnő termékek, amelyek növelik a hirtelen csecsemő halál kockázatát, ezért kérem a kedves szülőket és leendő szülőket, egy pillanatra fussák végig a listámat és még véletlen se tegyék a felügyelet nélkül hagyott baba közelében. Az idegen tárgy okozta gyermekágyi halálesetek odafigyeléssel szinte teljesen megelőzhetőek.

A kiságyban nem szabad semmilyen játékot, párnát hagyni, mert bármi, ami bent van, csak növeli a fulladásveszélyt. A csecsemőknek nincs szükségük párnára, viszont használatukkal nő a fulladás kockázata.

Veszélyt jelentenek a laza lepedők vagy takarók. Inkább válasszunk ezek helyett hálózsákot.

A plüssállatok nagyon cukin mutatnak egy fotón az újszülöttel a habos-babos kiságyban, azonban nagyon is komoly veszélyt jelenthetnek egy éves kor alatt a babára nézve, felügyelet nélkül soha ne hagyjuk plüssállatokkal a kiságyban.

Baldachinok, kiságy sátrak. Természetesen érthető, ha aranyosnak találjuk ezeket a kiegészítőket, mindez nagyon tetszett nekem is, meg is vettük az első gyermekem születésekor, aztán hamar láttam, hogy később milyen módon tudja magára rántani a gyerek ezeket a dolgokat, így a második és a harmadik fiam születésekor már a haszontalan kiegészítők nélkül készítettük össze a kiságyat.

Elnézést, hogy haszontalannak nevezem, de szerintem az, hiszen az újszülöttek számára igazából nem szükségesek, viszont veszélyesek lehetnek, ha a picik magukra rántják és belegabalyodnak.

Bizonyos rácsvédők. Eredetileg arra tervezték őket, hogy megóvják a kicsiket attól, hogy beverjék fejüket a kiságy rácsaiba, viszont egyes ágyrácsvédők fulladást is okozhatnak, ezért egyes amerikai államokban már be is tiltották őket.

Némely babaöböl. A szülői ágy melletti babaöblök igen hasznosak is lehetnek, azonban rejtenek veszélyeket, hiszen, ha a szülő takarója rálóg a babára, akár fulladást is okozhat.

Ha a fentiekre gondosan odafigyelünk, a csecsemőket kemény matracon, a hátukon fekve és lehetőleg a szüleikkel közös, vagy közeli szobában altatjuk, kivéve a kiságyból az összes alváshoz szükségtelen játékot, párnát, plüsst és nem megfelelő takarót, máris megelőztünk számos veszélyt.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.