Menü

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

A lézeres szemműtét sikeres lehet rövid-, illetve távollátók esetében is, vagy azoknál, akiknél a szaruhártya alakja a megszokottól eltér. Valószínűleg alkalmas jelölt vagy, ha megfelelsz a lentebb felsorolt feltételeknek:

21 és 60 év között vagy,
a szemüveged vagy kontaktlencséd erőssége legalább egy éve nem változott,
a szemeid általános egészsége jó.

Vannak azonban olyan állapotok, betegségek, amelyek befolyásolhatják a műtét sikerességét: cukorbetegség, lupusz, reumatoid artritisz. De az óriási pupillák, a vékony szaruhártya és a szemszárazság is olyan tényezők, amelyekkel talán nem érdemes belevágni a műtétbe. Mindenképpen gondos utánajárást igényelnek.

Utána is szükség lehet szemüvegre?

100%-os garancia sajnos nincs, hogy a műtét után a szemüvegviselést is teljes mértékben elfelejtheted. Talán még mindig szükséges lehet autóvezetéshez vagy olvasáshoz. Vagy ha korábban nagyon erős dioptriára volt szükséged, a műtét után is kell majd szemüveget hordanod, de alacsonyabb dioptriával.

Aki nem alkalmas jelölt a műtétre, kaphat lencseimplantátumot. Ezek a lencsék szilikonból, műanyagból vagy műanyag és kollagén kombinációjából készülnek. Az implantátumot műtéti eljárással helyezik el az eredeti szemlencsével szemben vagy mögötte. Ez az eljárás a rövidlátás kezelésére alkalmas. Mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is vannak rizikói. Ilyen például (ami hirtelen ijesztő lehet) a látásvesztés, éjszakai látásproblémák, és esetleg további műtétek szükségessége, hogy a műlencséket jobban beigazítsák, eltávolítsák vagy kicseréljék.

A lézeres szemműtét rizikói

Számos mellékhatás a műtétet követő néhány napon vagy hónapon belül elmúlik. Ami viszont kialakulhat, és esetleg hosszabb időn át fennáll:

állandó száraz szem
fényudvar látás, kettős látás, éjszakai látásproblémák, amelyek a vezetés során zavaróak lehetnek
alul- vagy túlkorrigálás, ami további szemüvegviselést jelent
rosszabb látás vagy rendkívül ritkán látásvesztés

Hogyan válasszak szemorvost?

Kérdezz meg egy barátot, aki már túl van a műtéten. Keress egy orvost, aki már legalább 200 műtétet végzett, és aki gondos utánkövetést végez a pácienseinél. Figyelj arra, hogy mennyit fizetsz. Az ár fontos, de a szemed egészsége még inkább. A túl jónak tűnő ajánlatok inkább kerülendők.

Maga a műtét rendszerint kevesebb, mint 30 percig tart. A szemgolyót elzsibbasztják, de végig ébren leszel. Nyomást érezhetsz a beavatkozás során, de fájdalmat nem. A látásod homályos lesz, és égésszagot is érezhetsz, ahogy a lézer a szaruhártyádon dolgozik. Műtét után a szemed viszkethet vagy éghet, és egy pár napig vagy hétig szemcseppet is használnod kell majd.

Felkészülés a műtétre

Egy alapos szemvizsgálat előzi meg a műtétet, amely során megállapítják, valóban megfelelő jelölt vagy-e. A műtét előtt 3-5 nappal már ne viselj puha kontaktlencsét. Egy nappal előtte ne használj krémeket, sminket, parfümöt.

A műtétet követően egy-két nappal van az első kontroll, és a legtöbben már akár saját maguk is elvezethetnek a klinikára. Fontos, hogy a gyógyulás során ne dörzsöld a szemedet. A műtétet követő napokban, egy hétben kerülni kell az aktív tevékenységeket, illetve a krémek, sminkek használatát körülbelül két hétig. A látás a műtétet követően körülbelül hat hónapig változik, és ez alatt folyamatos szakorvosi kontroll is történik.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-laser-vision-surgery

Fort Molnár Henriett

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.