Menü

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

A lézeres szemműtét sikeres lehet rövid-, illetve távollátók esetében is, vagy azoknál, akiknél a szaruhártya alakja a megszokottól eltér. Valószínűleg alkalmas jelölt vagy, ha megfelelsz a lentebb felsorolt feltételeknek:

21 és 60 év között vagy,
a szemüveged vagy kontaktlencséd erőssége legalább egy éve nem változott,
a szemeid általános egészsége jó.

Vannak azonban olyan állapotok, betegségek, amelyek befolyásolhatják a műtét sikerességét: cukorbetegség, lupusz, reumatoid artritisz. De az óriási pupillák, a vékony szaruhártya és a szemszárazság is olyan tényezők, amelyekkel talán nem érdemes belevágni a műtétbe. Mindenképpen gondos utánajárást igényelnek.

Utána is szükség lehet szemüvegre?

100%-os garancia sajnos nincs, hogy a műtét után a szemüvegviselést is teljes mértékben elfelejtheted. Talán még mindig szükséges lehet autóvezetéshez vagy olvasáshoz. Vagy ha korábban nagyon erős dioptriára volt szükséged, a műtét után is kell majd szemüveget hordanod, de alacsonyabb dioptriával.

Aki nem alkalmas jelölt a műtétre, kaphat lencseimplantátumot. Ezek a lencsék szilikonból, műanyagból vagy műanyag és kollagén kombinációjából készülnek. Az implantátumot műtéti eljárással helyezik el az eredeti szemlencsével szemben vagy mögötte. Ez az eljárás a rövidlátás kezelésére alkalmas. Mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is vannak rizikói. Ilyen például (ami hirtelen ijesztő lehet) a látásvesztés, éjszakai látásproblémák, és esetleg további műtétek szükségessége, hogy a műlencséket jobban beigazítsák, eltávolítsák vagy kicseréljék.

A lézeres szemműtét rizikói

Számos mellékhatás a műtétet követő néhány napon vagy hónapon belül elmúlik. Ami viszont kialakulhat, és esetleg hosszabb időn át fennáll:

állandó száraz szem
fényudvar látás, kettős látás, éjszakai látásproblémák, amelyek a vezetés során zavaróak lehetnek
alul- vagy túlkorrigálás, ami további szemüvegviselést jelent
rosszabb látás vagy rendkívül ritkán látásvesztés

Hogyan válasszak szemorvost?

Kérdezz meg egy barátot, aki már túl van a műtéten. Keress egy orvost, aki már legalább 200 műtétet végzett, és aki gondos utánkövetést végez a pácienseinél. Figyelj arra, hogy mennyit fizetsz. Az ár fontos, de a szemed egészsége még inkább. A túl jónak tűnő ajánlatok inkább kerülendők.

Maga a műtét rendszerint kevesebb, mint 30 percig tart. A szemgolyót elzsibbasztják, de végig ébren leszel. Nyomást érezhetsz a beavatkozás során, de fájdalmat nem. A látásod homályos lesz, és égésszagot is érezhetsz, ahogy a lézer a szaruhártyádon dolgozik. Műtét után a szemed viszkethet vagy éghet, és egy pár napig vagy hétig szemcseppet is használnod kell majd.

Felkészülés a műtétre

Egy alapos szemvizsgálat előzi meg a műtétet, amely során megállapítják, valóban megfelelő jelölt vagy-e. A műtét előtt 3-5 nappal már ne viselj puha kontaktlencsét. Egy nappal előtte ne használj krémeket, sminket, parfümöt.

A műtétet követően egy-két nappal van az első kontroll, és a legtöbben már akár saját maguk is elvezethetnek a klinikára. Fontos, hogy a gyógyulás során ne dörzsöld a szemedet. A műtétet követő napokban, egy hétben kerülni kell az aktív tevékenységeket, illetve a krémek, sminkek használatát körülbelül két hétig. A látás a műtétet követően körülbelül hat hónapig változik, és ez alatt folyamatos szakorvosi kontroll is történik.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-laser-vision-surgery

Fort Molnár Henriett

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.