Menü

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

A lézeres szemműtét sikeres lehet rövid-, illetve távollátók esetében is, vagy azoknál, akiknél a szaruhártya alakja a megszokottól eltér. Valószínűleg alkalmas jelölt vagy, ha megfelelsz a lentebb felsorolt feltételeknek:

21 és 60 év között vagy,
a szemüveged vagy kontaktlencséd erőssége legalább egy éve nem változott,
a szemeid általános egészsége jó.

Vannak azonban olyan állapotok, betegségek, amelyek befolyásolhatják a műtét sikerességét: cukorbetegség, lupusz, reumatoid artritisz. De az óriási pupillák, a vékony szaruhártya és a szemszárazság is olyan tényezők, amelyekkel talán nem érdemes belevágni a műtétbe. Mindenképpen gondos utánajárást igényelnek.

Utána is szükség lehet szemüvegre?

100%-os garancia sajnos nincs, hogy a műtét után a szemüvegviselést is teljes mértékben elfelejtheted. Talán még mindig szükséges lehet autóvezetéshez vagy olvasáshoz. Vagy ha korábban nagyon erős dioptriára volt szükséged, a műtét után is kell majd szemüveget hordanod, de alacsonyabb dioptriával.

Aki nem alkalmas jelölt a műtétre, kaphat lencseimplantátumot. Ezek a lencsék szilikonból, műanyagból vagy műanyag és kollagén kombinációjából készülnek. Az implantátumot műtéti eljárással helyezik el az eredeti szemlencsével szemben vagy mögötte. Ez az eljárás a rövidlátás kezelésére alkalmas. Mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is vannak rizikói. Ilyen például (ami hirtelen ijesztő lehet) a látásvesztés, éjszakai látásproblémák, és esetleg további műtétek szükségessége, hogy a műlencséket jobban beigazítsák, eltávolítsák vagy kicseréljék.

A lézeres szemműtét rizikói

Számos mellékhatás a műtétet követő néhány napon vagy hónapon belül elmúlik. Ami viszont kialakulhat, és esetleg hosszabb időn át fennáll:

állandó száraz szem
fényudvar látás, kettős látás, éjszakai látásproblémák, amelyek a vezetés során zavaróak lehetnek
alul- vagy túlkorrigálás, ami további szemüvegviselést jelent
rosszabb látás vagy rendkívül ritkán látásvesztés

Hogyan válasszak szemorvost?

Kérdezz meg egy barátot, aki már túl van a műtéten. Keress egy orvost, aki már legalább 200 műtétet végzett, és aki gondos utánkövetést végez a pácienseinél. Figyelj arra, hogy mennyit fizetsz. Az ár fontos, de a szemed egészsége még inkább. A túl jónak tűnő ajánlatok inkább kerülendők.

Maga a műtét rendszerint kevesebb, mint 30 percig tart. A szemgolyót elzsibbasztják, de végig ébren leszel. Nyomást érezhetsz a beavatkozás során, de fájdalmat nem. A látásod homályos lesz, és égésszagot is érezhetsz, ahogy a lézer a szaruhártyádon dolgozik. Műtét után a szemed viszkethet vagy éghet, és egy pár napig vagy hétig szemcseppet is használnod kell majd.

Felkészülés a műtétre

Egy alapos szemvizsgálat előzi meg a műtétet, amely során megállapítják, valóban megfelelő jelölt vagy-e. A műtét előtt 3-5 nappal már ne viselj puha kontaktlencsét. Egy nappal előtte ne használj krémeket, sminket, parfümöt.

A műtétet követően egy-két nappal van az első kontroll, és a legtöbben már akár saját maguk is elvezethetnek a klinikára. Fontos, hogy a gyógyulás során ne dörzsöld a szemedet. A műtétet követő napokban, egy hétben kerülni kell az aktív tevékenységeket, illetve a krémek, sminkek használatát körülbelül két hétig. A látás a műtétet követően körülbelül hat hónapig változik, és ez alatt folyamatos szakorvosi kontroll is történik.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-laser-vision-surgery

Fort Molnár Henriett

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!