Az eper jótékony hatásai
- Dátum: 2022.05.22., 20:53
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, diéta, egészség, eper, fogyasztás, kálium, mangán, szamóca, vitamin, zsírsav
Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.
Kitűnő C-vitaminforrás
Az eper a citrusféléket is felülmúlja C-vitamin tartalom tekintetében. Hiszen 100 g gyümölcs 60 mg C vitamint tartalmaz.
Diétázók egyik kedvenc eledele
Ugyanakkor alacsony energiatartalommal rendelkezik, ezért a diétázók is előszeretettel fogyasztják. Az eper gyümölcscukor tartalma igen alacsony, hiszen nagy részét víz teszi ki, 100 g eperben mindössze 35 kalória van.
Az eper egészségügyi hatásai
A szamóca antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedi kombinációját tartalmazza, amely a szervezet több területén is kifejti jótékony hatását. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vércukorszint szabályozására, illetve egyes ráktípusok kialakulásának a kockázatát is csökkenti.
Az eper és a szív kapcsolata
Ha jól szemügyre veszünk egy epret észrevehetjük, hogy formája és színe is nagyon hasonlít a szívére, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eper a szív egyik őre. Klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszerre a földi eper fogyasztása. A benne található tápanyagok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, biztosítják a megfelelő véráramlást és csökkentik a mikroszkopikus gyulladások jelenlétét.
A vércukorszint alakulása földi eper hatására
A szamóca rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, melyet számos tanulmány erősített meg az elmúlt időszakban. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy eme jótékony hatását csak abban az esetben képes kifejteni a szervezetre, ha legalább heti 2-3 alkalommal rendszeresen fogyasztjuk azt.
Az eper és a rák elleni védelem
A rák kialakulásának elsődleges tényezői a krónikus gyulladások jelenléte, a túlzott mértékű stressz, illetve a szervezet védelmét biztosító antioxidánsok alacsony szintje. Az eper bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát jelentős mértékben csökkenti mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő fitonutrienseket.
Vitamin és ásványi anyag tartalom
A szamóca kiváló forrása a C-vitaminnak, illetve a mangánnak is, de tartalmaz még folsavat, természetes rostot és jódot is. Az eper rendszeres fogyasztásával B2-, B5- és B6- vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, K-vitaminhoz, illetve még omega-3 zsírsavakhoz is juttathatjuk a szervezetünket.
Ezen ismeretek birtokában, ha legközelebb epret fogyasztunk gondoljunk arra is, hogy az elfogyasztott szamócával milyen sok vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienst juttatunk a szervezetünkbe.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.