Menü

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Kitűnő C-vitaminforrás
Az eper a citrusféléket is felülmúlja C-vitamin tartalom tekintetében. Hiszen 100 g gyümölcs 60 mg C vitamint tartalmaz.

Diétázók egyik kedvenc eledele
Ugyanakkor alacsony energiatartalommal rendelkezik, ezért a diétázók is előszeretettel fogyasztják. Az eper gyümölcscukor tartalma igen alacsony, hiszen nagy részét víz teszi ki, 100 g eperben mindössze 35 kalória van.

Az eper egészségügyi hatásai
A szamóca antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedi kombinációját tartalmazza, amely a szervezet több területén is kifejti jótékony hatását. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vércukorszint szabályozására, illetve egyes ráktípusok kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

Az eper és a szív kapcsolata
Ha jól szemügyre veszünk egy epret észrevehetjük, hogy formája és színe is nagyon hasonlít a szívére, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eper a szív egyik őre. Klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszerre a földi eper fogyasztása. A benne található tápanyagok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, biztosítják a megfelelő véráramlást és csökkentik a mikroszkopikus gyulladások jelenlétét.

A vércukorszint alakulása földi eper hatására

A szamóca rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, melyet számos tanulmány erősített meg az elmúlt időszakban. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy eme jótékony hatását csak abban az esetben képes kifejteni a szervezetre, ha legalább heti 2-3 alkalommal rendszeresen fogyasztjuk azt.

Az eper és a rák elleni védelem
A rák kialakulásának elsődleges tényezői a krónikus gyulladások jelenléte, a túlzott mértékű stressz, illetve a szervezet védelmét biztosító antioxidánsok alacsony szintje. Az eper bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát jelentős mértékben csökkenti mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő fitonutrienseket.

Vitamin és ásványi anyag tartalom

A szamóca kiváló forrása a C-vitaminnak, illetve a mangánnak is, de tartalmaz még folsavat, természetes rostot és jódot is. Az eper rendszeres fogyasztásával B2-, B5- és B6- vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, K-vitaminhoz, illetve még omega-3 zsírsavakhoz is juttathatjuk a szervezetünket.

Ezen ismeretek birtokában, ha legközelebb epret fogyasztunk gondoljunk arra is, hogy az elfogyasztott szamócával milyen sok vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienst juttatunk a szervezetünkbe.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.