Menü

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Kitűnő C-vitaminforrás
Az eper a citrusféléket is felülmúlja C-vitamin tartalom tekintetében. Hiszen 100 g gyümölcs 60 mg C vitamint tartalmaz.

Diétázók egyik kedvenc eledele
Ugyanakkor alacsony energiatartalommal rendelkezik, ezért a diétázók is előszeretettel fogyasztják. Az eper gyümölcscukor tartalma igen alacsony, hiszen nagy részét víz teszi ki, 100 g eperben mindössze 35 kalória van.

Az eper egészségügyi hatásai
A szamóca antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedi kombinációját tartalmazza, amely a szervezet több területén is kifejti jótékony hatását. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vércukorszint szabályozására, illetve egyes ráktípusok kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

Az eper és a szív kapcsolata
Ha jól szemügyre veszünk egy epret észrevehetjük, hogy formája és színe is nagyon hasonlít a szívére, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy az eper a szív egyik őre. Klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszerre a földi eper fogyasztása. A benne található tápanyagok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, biztosítják a megfelelő véráramlást és csökkentik a mikroszkopikus gyulladások jelenlétét.

A vércukorszint alakulása földi eper hatására

A szamóca rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, melyet számos tanulmány erősített meg az elmúlt időszakban. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy eme jótékony hatását csak abban az esetben képes kifejteni a szervezetre, ha legalább heti 2-3 alkalommal rendszeresen fogyasztjuk azt.

Az eper és a rák elleni védelem
A rák kialakulásának elsődleges tényezői a krónikus gyulladások jelenléte, a túlzott mértékű stressz, illetve a szervezet védelmét biztosító antioxidánsok alacsony szintje. Az eper bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát jelentős mértékben csökkenti mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő fitonutrienseket.

Vitamin és ásványi anyag tartalom

A szamóca kiváló forrása a C-vitaminnak, illetve a mangánnak is, de tartalmaz még folsavat, természetes rostot és jódot is. Az eper rendszeres fogyasztásával B2-, B5- és B6- vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz, K-vitaminhoz, illetve még omega-3 zsírsavakhoz is juttathatjuk a szervezetünket.

Ezen ismeretek birtokában, ha legközelebb epret fogyasztunk gondoljunk arra is, hogy az elfogyasztott szamócával milyen sok vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienst juttatunk a szervezetünkbe.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.