Menü

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Panax ginseng
Ennek a gyökérnek a fogyasztása azonnal javítja az energiaszintünket. Nem véletlen, hogy a ginzeng az energiaitalok egyik leggyakrabban használt összetevője. Bizonyítottan adaptogén, élénkítő, ráadásul vágykeltő hatásai is vannak. Az ázsiai ginzenget világszerte tanulmányozzák; az eredmények azt mutatják, hogy ez a növény a memóriát is javítja, valamint nyugtatólag hat a szervezetre.

Maca
Ez az Andok lábánál honos egzotikus növény azonnali energiával lát el minket. Olyan, mintha egy varázskapszulát vennénk be. Növeli az erőt és a kitartást, ráadásul adaptogén tulajdonságai vannak. Emeli a libidót, csökkenti a szorongást, és mérsékli az antidepresszáns szerek okozta szexuális működészavarokat. A maca tápanyagprofilja miatt ideális arra, hogy a testünk endokrin rendszere felhasználhassa.

Ashwagandha
Ez a téli cseresznye és indiai ginzeng neveken is ismert energetizáló indiai növény egy mindenhol ismert ayurvédikus orvosság a stressz csökkentésére. Amellett, hogy jó közérzetet és hangulatot biztosít, a fizikai tevékenységek végzését is segíti. Az ashwagandha bizonyítottan javítja a memóriát, a koncentrációs készségeket és a teherbírást.

Ginkgo
Előfordul, hogy habár a testünk nincs kifáradva, szellemileg fáradtak és lusták vagyunk dolgozni. Az ilyen helyzetekben a Ginkgo biloba csodákat művel a szervezetünkkel. Memória javító hatása is van.

Cordyceps
A Cordyceps növeli az állóképességet és a teherbírást. Az inzulinrezisztenciától szenvedő betegek számára hasznos lehet a Cordyceps poliszacharid-tartalma, amely a vércukor csökkentő hatásaival előzi meg a fáradtságot. A légúti betegségekben, vagy alacsony libidóban szenvedők is fogyaszthatják a lehangoltság és a fáradtság kordában tartására.

Bazsalikom

A bazsalikom is egy ayurvédikus orvosság az alacsony energiaszintek ellen. Oldja a stresszt és segít fenntartani a vér glükóz- és koleszterinszintjét. Ezt a növényt évszázadok óta használják Indiában fejfájás, megfázás, gyomorbántalmak és gyulladások kezelésére.

Reishi

Kínában életelixírnek nevezik, és joggal: a reishi egy tápanyagdús és ritkán előforduló gomba, amely visszaállítja az energiaszintünket. Fellendíti az immunrendszer működését és oldja a stresszt is. A reishit főzet vagy tea, szirup vagy kapszula formájában is fogyaszthatjuk. Remek alternatívája a kávénak, ha meg szeretnénk szabadulni az álmosságtól.

Astragalus
Az egyik legfőbb oka a fáradtságnak és álmosságnak a lassú anyagcsere. Az astragalus segít felgyorsítani ezeket a folyamatokat, ezzel növelve az energiaszinteket. Ihatjuk tea vagy főzet formájában, vagy beszerezhetünk belőle készített szirupokat vagy kapszulákat.

Ez a növény mindenki számára biztonságosan fogyasztható, ha azonban béta-blokkoló vagy vérhígító gyógyszereket szedünk, a növény alkalmazása előtt konzultáljunk háziorvosunkkal!

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Útinapló – Izland – első rész

Izland, a szigetország, az állam önmagában, mely egy teljesen más életet és életformát mutat nekünk, megtanít egy más személetre.

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.