Menü

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Panax ginseng
Ennek a gyökérnek a fogyasztása azonnal javítja az energiaszintünket. Nem véletlen, hogy a ginzeng az energiaitalok egyik leggyakrabban használt összetevője. Bizonyítottan adaptogén, élénkítő, ráadásul vágykeltő hatásai is vannak. Az ázsiai ginzenget világszerte tanulmányozzák; az eredmények azt mutatják, hogy ez a növény a memóriát is javítja, valamint nyugtatólag hat a szervezetre.

Maca
Ez az Andok lábánál honos egzotikus növény azonnali energiával lát el minket. Olyan, mintha egy varázskapszulát vennénk be. Növeli az erőt és a kitartást, ráadásul adaptogén tulajdonságai vannak. Emeli a libidót, csökkenti a szorongást, és mérsékli az antidepresszáns szerek okozta szexuális működészavarokat. A maca tápanyagprofilja miatt ideális arra, hogy a testünk endokrin rendszere felhasználhassa.

Ashwagandha
Ez a téli cseresznye és indiai ginzeng neveken is ismert energetizáló indiai növény egy mindenhol ismert ayurvédikus orvosság a stressz csökkentésére. Amellett, hogy jó közérzetet és hangulatot biztosít, a fizikai tevékenységek végzését is segíti. Az ashwagandha bizonyítottan javítja a memóriát, a koncentrációs készségeket és a teherbírást.

Ginkgo
Előfordul, hogy habár a testünk nincs kifáradva, szellemileg fáradtak és lusták vagyunk dolgozni. Az ilyen helyzetekben a Ginkgo biloba csodákat művel a szervezetünkkel. Memória javító hatása is van.

Cordyceps
A Cordyceps növeli az állóképességet és a teherbírást. Az inzulinrezisztenciától szenvedő betegek számára hasznos lehet a Cordyceps poliszacharid-tartalma, amely a vércukor csökkentő hatásaival előzi meg a fáradtságot. A légúti betegségekben, vagy alacsony libidóban szenvedők is fogyaszthatják a lehangoltság és a fáradtság kordában tartására.

Bazsalikom

A bazsalikom is egy ayurvédikus orvosság az alacsony energiaszintek ellen. Oldja a stresszt és segít fenntartani a vér glükóz- és koleszterinszintjét. Ezt a növényt évszázadok óta használják Indiában fejfájás, megfázás, gyomorbántalmak és gyulladások kezelésére.

Reishi

Kínában életelixírnek nevezik, és joggal: a reishi egy tápanyagdús és ritkán előforduló gomba, amely visszaállítja az energiaszintünket. Fellendíti az immunrendszer működését és oldja a stresszt is. A reishit főzet vagy tea, szirup vagy kapszula formájában is fogyaszthatjuk. Remek alternatívája a kávénak, ha meg szeretnénk szabadulni az álmosságtól.

Astragalus
Az egyik legfőbb oka a fáradtságnak és álmosságnak a lassú anyagcsere. Az astragalus segít felgyorsítani ezeket a folyamatokat, ezzel növelve az energiaszinteket. Ihatjuk tea vagy főzet formájában, vagy beszerezhetünk belőle készített szirupokat vagy kapszulákat.

Ez a növény mindenki számára biztonságosan fogyasztható, ha azonban béta-blokkoló vagy vérhígító gyógyszereket szedünk, a növény alkalmazása előtt konzultáljunk háziorvosunkkal!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.