Menü

A kiszáradás figyelmeztető tünetei

Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor jelentkezik, mikor a szervezet nem rendelkezik a működéséhez megfelelő mennyiségű folyadékkal.

A dehidráció vagy túl kevés folyadékfogyasztás, vagy fokozott folyadékvesztés következménye. Az emberi test tömegének nagy része víz, ami az összes anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlen. Vízben oldott formában különböző sók (ásványi anyagok, elektrolitok) vannak jelen bizonyos koncentrációban. Fontos elektrolit többek között a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium.

A kiszáradás jelei
Ha hasmenése van, vagy hány, figyeljen a kiszáradás jeleire:
szomjúság
kevesebb vizelet
sötét színű vizelet
száraz bőr
fáradtság
szédülés
izzadás hiánya
A tünetek jelentkezésekor a kiszáradás már előrehaladott állapotú is lehet. A hasmenés vagy hányás első jelentkezésekor fontos az elvesztett folyadék és sók (elektrolitok) pótlásának megkezdése.

A kiszáradás megelőzése
Hányás és hasmenés esetén fontos, hogy annyi folyadékot vigyen be a szervezetébe, amennyit csak tud. A legjobb erre az ivóvíz.
A pótlandó víz mennyisége attól függ, mennyit vesztett. Bizonyos betegségekben szenvedőknek, mint a szívbetegeknek, inkontinenciásoknak, állapotuk miatt korlátozniuk kell a folyadékbevitelt, ezért fontos kikérniük az orvos véleményét arról, mennyi folyadékra van szükségük betegség esetén a kiszáradás megelőzésére.

Amennyiben émelyeg, a folyadék visszatartása nehéz lehet. Ilyenkor próbáljon meg gyakran, kis kortyokat fogyasztani. Jégkocka szopogatásával is növelheti a folyadékbevitelt.

A víz rehidratálja a szervezetet, ám önmagában nem helyettesíti a szervezet egyensúlya számára szükséges alapvető sókat. Ezért a legtöbb szakértő azt tanácsolja, hogy hányás és hasmenés esetén, fogyasszon könnyű levest, gyümölcslevet és sportitalokat is, míg fokozatosan vissza nem tér a megszokott étrendjéhez.

Emellett fontos, hogy az izzadás általi további folyadékvesztés megelőzése érdekében szabaduljon meg a felesleges ruházattól, és maradjon a hűvösben, vagy kapcsolja be a légkondicionálót, ha van erre lehetőség.

Kiszáradás megelőzése gyermekeknél

A gyerekek rövid idő alatt nagy mennyiségű folyadékot veszítenek hányás vagy hasmenés esetén. Egy felmérés szerint minden 25 gyerekből egy volt már kórházban 5 éves kora előtt hasmenéssel vagy annak mellékhatásai miatt.
Gyerekeknél a kiszáradás tünete lehet a száraz száj és nyelv, a könnyek nélküli sírás, a levertség, valamint a bőr szárazsága.

Amennyiben a kiszáradás jeleit tapasztalja gyermekén, 15 percenként itasson vele fél deciliter vizet. A sportitalok és gyümölcslevek is hasznosak, bár nem rendelkeznek az ideális víz –cukor - só egyensúllyal.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!