Menü

Nyugtató ételek stresszes időszakokra

Ha süt a nap, általában jobb a kedvünk, és kevesebbet is idegeskedünk. De nyár ide vagy oda, még ekkor is akadnak olyan időszakok, amelyek kicsit feszültebbek, stresszesebbek. A rendszeres mozgás mellett néhány finomság is segíthet megnyugtatni magunkat.

A nyár valóban a szabadságérzetről és az önfeledt élvezetekről szól, de sajnos mindig akadnak bosszúságra okot adó pillanatok, időszakok. Okozhatja ezt rohanó életmódunk, az ebből adódó általános időhiány, családi- vagy párkapcsolati feszültség, de a túl nagy mennyiségű munka vagy az alváshiány is.

Ha tudjuk, hogy feszült időszaknak nézünk elébe, érdemes lelkileg felkészülni rá előre, így talán könnyebben át tudjuk vészelni, de előfordul olyan is, amikor váratlanul csöppennünk bele, és menet közben - ha szerencsénk van - vesszük észre, hogy egyre nyugtalanabbak vagyunk. Sokat segíthet ilyenkor a rendszeres mozgás, mely hatékony megoldás a feszültség levezetésében, de létezik néhány ízletes falat is, amelyek a segítségünkre lehetnek. Ismerjük meg ezeket!

Csokoládé

Ha boldogtalanok vagy idegesek vagyunk, az édesség könnyű és gyors megoldásnak szokott bizonyulni. Igen ám, de ilyenkor a mértékletességre sem ügyelünk, és bizony könnyen felszaladnak a plusz kilók. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen és mennyi édességet fogyasztunk. Válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládékat, melyekből pár kocka is elég, hogy jobban érezzük magunkat. De ne feledjék! a megoldás a feszültséget okozó probléma kezelése, nem pedig a tünetek enyhítése.

Zabpehely, zabkeksz, zabkása

Feszült időszakban szinte bármilyen szénhidrátot meg tudnánk enni, de általában a kevésbé egészséges változatát szoktuk választani. A könnyen felszívódó, sok cukrot tartalmazó szénhidrátok helyett azonban igyekezzünk teljes értékűeket választani. Jó megoldást jelenthetnek a zabból készült finomságok, mint a zabpehely, a zabkeksz vagy a zabkása. A zabnak természetesen édeskés az íze, rostban gazdag, és csak lassan szívódik fel, ezért jótékony hatását hosszan érezhetjük.

Gyümölcsök

A gyümölcsök is kiváló szénhidrátforrások és természetes formában tartalmaznak cukrokat, melyek többsége hosszan szívódik fel. Mivel a gyümölcsöknek magas az antioxidáns tartalma, amely ellensúlyozza a szervezetben a stresszhormon negatív hatásait, érdemes naponta fogyasztani belőlük.

Zöld és rooibos tea

Feszült időszakban a reggeli tea mindenképpen zöld teából vagy rooibosból készüljön el, hiszen mindkettőnek ismert stresszoldó, nyugtató hatása. Ha a megnyugvás mellett az éberség és a figyelem is fontos szempont, a zöld teát válasszuk, mely egyben serkenti is szervezetünket, de ha valódi megnyugvásra, akkor a rooibos a legjobb választás.

Ha valóban hatékony megoldást keresünk, kerüljük az élénkítő hatású ételeket, italokat, így a kávét, a fekete teát, a sok cukrot tartalmazó ételeket, üdítőket, és a csípős, fűszeres, erős fogásokat is. Ezek mind serkentik szervezetünket, melyre feszült időszakban egyáltalán nincs szükségünk.

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

Mikor vagyunk dehidratáltak?

A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.