Menü

Nyugtató ételek stresszes időszakokra

Ha süt a nap, általában jobb a kedvünk, és kevesebbet is idegeskedünk. De nyár ide vagy oda, még ekkor is akadnak olyan időszakok, amelyek kicsit feszültebbek, stresszesebbek. A rendszeres mozgás mellett néhány finomság is segíthet megnyugtatni magunkat.

A nyár valóban a szabadságérzetről és az önfeledt élvezetekről szól, de sajnos mindig akadnak bosszúságra okot adó pillanatok, időszakok. Okozhatja ezt rohanó életmódunk, az ebből adódó általános időhiány, családi- vagy párkapcsolati feszültség, de a túl nagy mennyiségű munka vagy az alváshiány is.

Ha tudjuk, hogy feszült időszaknak nézünk elébe, érdemes lelkileg felkészülni rá előre, így talán könnyebben át tudjuk vészelni, de előfordul olyan is, amikor váratlanul csöppennünk bele, és menet közben - ha szerencsénk van - vesszük észre, hogy egyre nyugtalanabbak vagyunk. Sokat segíthet ilyenkor a rendszeres mozgás, mely hatékony megoldás a feszültség levezetésében, de létezik néhány ízletes falat is, amelyek a segítségünkre lehetnek. Ismerjük meg ezeket!

Csokoládé

Ha boldogtalanok vagy idegesek vagyunk, az édesség könnyű és gyors megoldásnak szokott bizonyulni. Igen ám, de ilyenkor a mértékletességre sem ügyelünk, és bizony könnyen felszaladnak a plusz kilók. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen és mennyi édességet fogyasztunk. Válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládékat, melyekből pár kocka is elég, hogy jobban érezzük magunkat. De ne feledjék! a megoldás a feszültséget okozó probléma kezelése, nem pedig a tünetek enyhítése.

Zabpehely, zabkeksz, zabkása

Feszült időszakban szinte bármilyen szénhidrátot meg tudnánk enni, de általában a kevésbé egészséges változatát szoktuk választani. A könnyen felszívódó, sok cukrot tartalmazó szénhidrátok helyett azonban igyekezzünk teljes értékűeket választani. Jó megoldást jelenthetnek a zabból készült finomságok, mint a zabpehely, a zabkeksz vagy a zabkása. A zabnak természetesen édeskés az íze, rostban gazdag, és csak lassan szívódik fel, ezért jótékony hatását hosszan érezhetjük.

Gyümölcsök

A gyümölcsök is kiváló szénhidrátforrások és természetes formában tartalmaznak cukrokat, melyek többsége hosszan szívódik fel. Mivel a gyümölcsöknek magas az antioxidáns tartalma, amely ellensúlyozza a szervezetben a stresszhormon negatív hatásait, érdemes naponta fogyasztani belőlük.

Zöld és rooibos tea

Feszült időszakban a reggeli tea mindenképpen zöld teából vagy rooibosból készüljön el, hiszen mindkettőnek ismert stresszoldó, nyugtató hatása. Ha a megnyugvás mellett az éberség és a figyelem is fontos szempont, a zöld teát válasszuk, mely egyben serkenti is szervezetünket, de ha valódi megnyugvásra, akkor a rooibos a legjobb választás.

Ha valóban hatékony megoldást keresünk, kerüljük az élénkítő hatású ételeket, italokat, így a kávét, a fekete teát, a sok cukrot tartalmazó ételeket, üdítőket, és a csípős, fűszeres, erős fogásokat is. Ezek mind serkentik szervezetünket, melyre feszült időszakban egyáltalán nincs szükségünk.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?