Menü

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszer. A CGM magába foglalja a göndör hajra és a fejbőrre károsnak ítélt összetevőkről és az ezzel készült termékekről való lemondást, úgy, mint szulfátok, szilikonok, a hajat kiszárító alkoholok, a viasz és bizonyos ásványi olajok. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A módszer kezdeményezője Lorraine Massey, aki a “Curly Girl: The Handbook” című könyvnek a szerzőjeként ismert. Könyvének köszönhetően a göndör haj ápolása a figyelem középpontjába került, elismerve, hogy ez a típusú haj speciális ápolást igényel, más jellegű termékeket és fodrászatot, mint az egyenes haj.

Sokan nem is tudnak róla – köztük én sem tudtam - hogy az enyhén hullámos vagy a göndör típusú haj ettől a módszertől sokkal erősebb, egészségesebb és fényesebb lesz, kihozva a rejtőző loknikat. Olyan fürtöket, melyről hagyományos ápolás esetén nem találkoznánk.

Hogyan kezdjük el a Curly Girl módszer bevezetését?

Jó hír, hogy ma már léteznek erre szakosodott fodrászok is, akik ebben szakszerű segítséget és tanácsokat nyújtanak.

Aki nem teheti meg, hogy CGM, azaz göndör hajra „szakosodott” fodrászt felkeressen, gondolja át a következő lépéseket az egészségesebb és göndörebb haj érdekében:

Mossunk hajat szulfátos samponnal utoljára, hogy eltávolítsuk az eddigi termékfelhalmozódást. Szilikon használata kerülendő, ezt az összetevőt kerülnünk kell! Sajnos egyetlen szulfátos mosás nem mentesíti a hajunkat mindentől, ami eddig felhalmozódott rajta, hosszabb folyamat, mire ez mind eltűnik a hajról.

Második lépés a következő hajmosás, mely már szulfátmentes samponnal történjen, mely megfelel a CGM elveinek, ezután jöhet a balzsam, majd egy alapos öblítés.

A hajmaszk, pakolás használata nem kötelező, de ajánlott. Ha a hajunk sérült, akkor mindenképp szükséges, majd egy alapos öblítés következik.

A még nedves hajra ezután a hajunknak megfelelő öblítés nélküli balzsamot tegyük, majd ujjainkkal, vagy ritka fogú bontófésűvel fésüljük át a hajunkat.

A mosás után a hajformázás következik, itt is CGM terméket kell keressünk, én a magam részéről lenmagzselét és fürtformázó készítményeket használok, de jöhet bármilyen hajformázó hab, krém, vagy gél, amely megfelel a CG módszernek.

A felesleges víz felitatására mikroszálas törülköző vagy egy régi póló ajánlott. A hajat dörzsölni nem szabad, óvatosan nyomkodjuk ki a tincsekből a vizet. A göndör hajat vagy szabadon kell hagyni megszáradni, vagy diffúzoros hajszárítóval, vagy a kedvenc trükkömet alkalmazva, melyet egy göndörhaj ápolására létrehozott csoportban tanultam: tésztaszűrő segítségével szárítsuk meg a hajat gyengéden, kibontakozni hagyva a loknikat.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.