Menü

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszer. A CGM magába foglalja a göndör hajra és a fejbőrre károsnak ítélt összetevőkről és az ezzel készült termékekről való lemondást, úgy, mint szulfátok, szilikonok, a hajat kiszárító alkoholok, a viasz és bizonyos ásványi olajok. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A módszer kezdeményezője Lorraine Massey, aki a “Curly Girl: The Handbook” című könyvnek a szerzőjeként ismert. Könyvének köszönhetően a göndör haj ápolása a figyelem középpontjába került, elismerve, hogy ez a típusú haj speciális ápolást igényel, más jellegű termékeket és fodrászatot, mint az egyenes haj.

Sokan nem is tudnak róla – köztük én sem tudtam - hogy az enyhén hullámos vagy a göndör típusú haj ettől a módszertől sokkal erősebb, egészségesebb és fényesebb lesz, kihozva a rejtőző loknikat. Olyan fürtöket, melyről hagyományos ápolás esetén nem találkoznánk.

Hogyan kezdjük el a Curly Girl módszer bevezetését?

Jó hír, hogy ma már léteznek erre szakosodott fodrászok is, akik ebben szakszerű segítséget és tanácsokat nyújtanak.

Aki nem teheti meg, hogy CGM, azaz göndör hajra „szakosodott” fodrászt felkeressen, gondolja át a következő lépéseket az egészségesebb és göndörebb haj érdekében:

Mossunk hajat szulfátos samponnal utoljára, hogy eltávolítsuk az eddigi termékfelhalmozódást. Szilikon használata kerülendő, ezt az összetevőt kerülnünk kell! Sajnos egyetlen szulfátos mosás nem mentesíti a hajunkat mindentől, ami eddig felhalmozódott rajta, hosszabb folyamat, mire ez mind eltűnik a hajról.

Második lépés a következő hajmosás, mely már szulfátmentes samponnal történjen, mely megfelel a CGM elveinek, ezután jöhet a balzsam, majd egy alapos öblítés.

A hajmaszk, pakolás használata nem kötelező, de ajánlott. Ha a hajunk sérült, akkor mindenképp szükséges, majd egy alapos öblítés következik.

A még nedves hajra ezután a hajunknak megfelelő öblítés nélküli balzsamot tegyük, majd ujjainkkal, vagy ritka fogú bontófésűvel fésüljük át a hajunkat.

A mosás után a hajformázás következik, itt is CGM terméket kell keressünk, én a magam részéről lenmagzselét és fürtformázó készítményeket használok, de jöhet bármilyen hajformázó hab, krém, vagy gél, amely megfelel a CG módszernek.

A felesleges víz felitatására mikroszálas törülköző vagy egy régi póló ajánlott. A hajat dörzsölni nem szabad, óvatosan nyomkodjuk ki a tincsekből a vizet. A göndör hajat vagy szabadon kell hagyni megszáradni, vagy diffúzoros hajszárítóval, vagy a kedvenc trükkömet alkalmazva, melyet egy göndörhaj ápolására létrehozott csoportban tanultam: tésztaszűrő segítségével szárítsuk meg a hajat gyengéden, kibontakozni hagyva a loknikat.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.