Menü

Miért fontos a csapatépítés?

Hétvégén kétnapos csapatépítő programon vettem részt a kollegáimmal, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

A csapatépítés lényege tulajdonképpen az összekovácsolódás, a személyes kapcsolatok kiépítése és erősítése. Tény, hogy azok a csapatok, ahol kevesebb a személyes konfliktus, sokkal hatékonyabban működnek, ennek oka, hogy jóval kevesebb a személyes ellentét, ezért fontos időről időre csapatépítő tréningeket, kirándulásokat, programokat szervezni.

A csapatépítő tevékenység lényege, hogy megteremti a lehetőséget a kollegák ismereteinek elmélyítésére, a kapcsolatok szorosabbá válására, egy program, ahol mindenki jól érzi magát, kortól és nemtől, beosztástól függetlenül.

A csapatépítés nem azonos a céges továbbképzésekkel és előadásokkal, de ennek is a hatékonyság fejlesztése a célja.

A csapatépítés olyan program, vagy programsorozat gyűjtőneve, amelyek célja a csapaton belüli szerepek kialakítása, megerősítése, a személyes konfliktusok megoldása.

Minden hatékony munkavégzés alapja az ilyen jellegű szervezetfejlesztés, mely nemcsak munkahelyi csoportoknak ajánlott, hanem sportegyesületeknek, iskolai osztályoknak is.

A csapatépítés lehet beltéri és kültéri, történhet a cégnél, vagy külső helyszínen (bár megjegyzem utóbbi sokkal jobb) de kombinálhatóak is ezek egymással.

A csapatépítés hatékony munkakapcsolatokat létesít, összehangolja a közös célokat, megelőzi, vagy megoldja a személyes konfliktusokat, problémákat, csökkenti vagy tisztázza a félreértéseket.

Ahol sok ember dolgozik együtt, ott ez elkerülhetetlen, így nagyon fontos a csapatépítés, hiszen ezáltal minden munkavállaló érzi, hogy fontos a feladata a cégnél, fontos a munkája, szükség van rá, elfogadják, szeretik, ez pedig hatékony és kedvelt módszer arra, hogy a siker felé vigye a csapatot.

A problémamegoldás fontossága azért kiemelkedően lényeges, mert egy jól kialakított és elfogadó közösség tud csak hatékonyan dolgozni és sikereket elérni.

Az együttműködés fejlesztése, a tiszta és egyenes kommunikáció kiépítése egy csapatépítő program legfőbb feladata.

Egy közösen eltöltött hétvége után mindenki friss élményekkel, feltöltődve, jókedvűen tér haza és folytatja a munkáját, méghozzá sokkal kellemesebb hangulatban és környezetben, hiszen a közös élményeket átültetik a hétköznapi munkahelyi tevékenységeik területére.

A kollegáimmal sokszor hónapokig emelgetünk egy-egy szállóigét, vicces történetet, élményt, melyeket a csapatépítő túrákon, evezéseken, bicajtúrák alkalmával éltünk át együtt.

A csapatépítő tréningek arra is jók, hogy - mivel jobban megismerjük a másikat a munkahelyi környezeten kívül - a résztvevők együttműködési készsége és tolerancia szintje is nő, nagyobb lesz az elfogadás bennük a másikkal szemben, ez pedig oldja a stresszt a későbbiekben.

Csapatépítő programok lehetnek a fent említetteken túl játékok, túrák, tréningek, szakmai rendezvények, közös jótékonykodási programok, karitatív tevékenységek.

A csapatépítés legfőbb célja tehát a dolgozók stresszmentesítése, motivációjuk fenntartása, elősegíti az alkalmazottak közötti kommunikáció elősegítése, a bizalom kiépítése és egymás – munkahelyi környezeten túli – megismerése. Ezáltal hatékonyabbá válik a közös munka.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?