Menü

Miért fontos a csapatépítés?

Hétvégén kétnapos csapatépítő programon vettem részt a kollegáimmal, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

A csapatépítés lényege tulajdonképpen az összekovácsolódás, a személyes kapcsolatok kiépítése és erősítése. Tény, hogy azok a csapatok, ahol kevesebb a személyes konfliktus, sokkal hatékonyabban működnek, ennek oka, hogy jóval kevesebb a személyes ellentét, ezért fontos időről időre csapatépítő tréningeket, kirándulásokat, programokat szervezni.

A csapatépítő tevékenység lényege, hogy megteremti a lehetőséget a kollegák ismereteinek elmélyítésére, a kapcsolatok szorosabbá válására, egy program, ahol mindenki jól érzi magát, kortól és nemtől, beosztástól függetlenül.

A csapatépítés nem azonos a céges továbbképzésekkel és előadásokkal, de ennek is a hatékonyság fejlesztése a célja.

A csapatépítés olyan program, vagy programsorozat gyűjtőneve, amelyek célja a csapaton belüli szerepek kialakítása, megerősítése, a személyes konfliktusok megoldása.

Minden hatékony munkavégzés alapja az ilyen jellegű szervezetfejlesztés, mely nemcsak munkahelyi csoportoknak ajánlott, hanem sportegyesületeknek, iskolai osztályoknak is.

A csapatépítés lehet beltéri és kültéri, történhet a cégnél, vagy külső helyszínen (bár megjegyzem utóbbi sokkal jobb) de kombinálhatóak is ezek egymással.

A csapatépítés hatékony munkakapcsolatokat létesít, összehangolja a közös célokat, megelőzi, vagy megoldja a személyes konfliktusokat, problémákat, csökkenti vagy tisztázza a félreértéseket.

Ahol sok ember dolgozik együtt, ott ez elkerülhetetlen, így nagyon fontos a csapatépítés, hiszen ezáltal minden munkavállaló érzi, hogy fontos a feladata a cégnél, fontos a munkája, szükség van rá, elfogadják, szeretik, ez pedig hatékony és kedvelt módszer arra, hogy a siker felé vigye a csapatot.

A problémamegoldás fontossága azért kiemelkedően lényeges, mert egy jól kialakított és elfogadó közösség tud csak hatékonyan dolgozni és sikereket elérni.

Az együttműködés fejlesztése, a tiszta és egyenes kommunikáció kiépítése egy csapatépítő program legfőbb feladata.

Egy közösen eltöltött hétvége után mindenki friss élményekkel, feltöltődve, jókedvűen tér haza és folytatja a munkáját, méghozzá sokkal kellemesebb hangulatban és környezetben, hiszen a közös élményeket átültetik a hétköznapi munkahelyi tevékenységeik területére.

A kollegáimmal sokszor hónapokig emelgetünk egy-egy szállóigét, vicces történetet, élményt, melyeket a csapatépítő túrákon, evezéseken, bicajtúrák alkalmával éltünk át együtt.

A csapatépítő tréningek arra is jók, hogy - mivel jobban megismerjük a másikat a munkahelyi környezeten kívül - a résztvevők együttműködési készsége és tolerancia szintje is nő, nagyobb lesz az elfogadás bennük a másikkal szemben, ez pedig oldja a stresszt a későbbiekben.

Csapatépítő programok lehetnek a fent említetteken túl játékok, túrák, tréningek, szakmai rendezvények, közös jótékonykodási programok, karitatív tevékenységek.

A csapatépítés legfőbb célja tehát a dolgozók stresszmentesítése, motivációjuk fenntartása, elősegíti az alkalmazottak közötti kommunikáció elősegítése, a bizalom kiépítése és egymás – munkahelyi környezeten túli – megismerése. Ezáltal hatékonyabbá válik a közös munka.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.