Menü

Egynapos kirándulási helyek és tippek

Sok emberben felmerül az érzés különösen nyáron, hogy jó lenne valamerre elmenni kimozdulni, nyaralni. Azonban igazi többnapos nyaralásra mégsem vágyunk, vagy az idő, vagy a túl nagy drágaság, esetleg az állandó meleg miatt. Ilyenkor pedig a legjobb egy-egy napra kimozdulni az ország valamelyik részére, ahol egy nap alatt is több látványosságot lehet megnézni és lehetőség van a kikapcsolódásra, pihenésre, ezek közül fogunk most megnézni néhányat.

Mire érdemes készülni egy egynapos kirándulás előtt?

Valószínűleg mindig közbe jön majd egy hely, amit meg kell nézni, emiatt az eredeti program is változik.
Ha túrázni akarsz, akkor mindenképp érdemes arra alkalmas cipőt is vinni.
Egy idő után – különösen, ha sokat sétálunk – be fog ütni a fáradtság és az egész előre eltervezett program lassulhat.

Bárhová is menjünk, éttermek, cukrászdák szinte biztos, hogy lesznek így könnyen lehet, hogy kajálni és ebédelni is étteremben fogunk, a hátizsákban hozott szendvics helyett.

Elindulás előtt mindenképp érdemes összerakni egy rövid tervet, hogy miket akarunk megnézni, mivel és hogyan tudunk odamenni az adott helyszínre, valamint, hogy egy-egy nevezetességre, látványosságra megközelítőleg mennyi időt szánunk.

Szarvas felfedezése egy nap alatt

A Szarvasi Arborétum az ország egyik legszebb és legnagyobb arborétuma az Alföldön, amely a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki. Mára ez lett hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteménye, ahol száz évet megélt mocsári ciprusokat, mamutfenyőket is láthatunk. Valamint itt található a 2013-ban létesült Mini Magyarország makettpark is. Egynapos kirándulás esetén Szarvas és a Szarvasi Arborétum nagyon jó választás lehet.

Pécs és környéke

Ha Pécsett és környékén tervezünk kirándulást, valószínűleg olyan helyek juthatnak eszünkbe, mint Siklós, Villány, Mohács. Ezek a történelmi települések ráadásul szintén tele vannak olyan látnivalókkal, amelyeket akár egy nap alatt is meg lehet nézni. Szigetvár vára ráadásul az egyik legikonikusabb vár az egész országban, ha arra járunk, akkor semmiképp sem érdemes kihagyni.

Szigetváron pedig szintén érdemes lehet megnézni a klasszikusabb történelmi kialakítású Zrínyi teret, valamint a régimódi belvárosi részt is. Ha pedig strandolni szeretnénk, akkor itt található a Szigetvári Gyógyfürdő is, amely a környék legnagyobb strandjai között van.

Budapest egésze jó lehet, egy-egy nap erejéig

A főváros bármely pontja jó lehet egy egynapos kirándulásnak. Budapest tele van olyan lehetőségekkel, mint például a: Parlament, Halászbástya, Hűvösvölgy, Szent István Bazilika, Budai Vár, ELTE Füvészkert és még a végtelenségig lehetne sorolni. Vidéken élőként ezek a lehetőségek mind olyanok lehetnek, amelyek közül akár egy nap alatt is rengeteget meg lehet nézni. Például korán reggel elindulva, kicsivel dél előtt még meg lehet nézni a Parlamentet és környékét, a délutáni órákban könnyedén meg lehet nézni akár a Városligetet vagy éppen a Budai Vár környékét, ahol ki lehet próbálni a Budavári siklót. Ha pedig még van energia, akkor este mikor kevésbé van forróság lehet sétálni a Hűvösvölgyi részen vagy éppen a Normafánál.

Egy esztergomi bortúra is jó választás lehet

Ha valaki nem ragaszkodik ahhoz, hogy autóval menjen, vagy meg tudja oldani a közlekedést valamilyen alternatív módon, akkor nagyon jó egynapos kirándulás lehet egy bortúra Esztergom városában és környékén. A kikötőváros telis-tele van a turistáknak szánt borospincékkel, különböző borkülönlegességekkel rendelkező éttermekkel, ahol turistaként könnyedén elveszhetünk a különböző borok ízvilágában és zamatában. Ráadásul ennek a programnak meg van a maga különös romantikája, így szerelmespároknak még inkább ajánlott.

Debrecen a templomok városa

Ha valaki inkább vidéki nagyvárost szeretne megnézni, akkor jó választás lehet Debrecen városa is, ahol elsődleges egynapos célpontok lehetnek a Nagyerdei Kultúrpark állat- és növény kertje, a debreceni Nagytemplom, a Szent Anna Székesegyház, valamint a Déri Múzeum is, emellett pedig számos más lehetőség is van, ami felkeltheti az emberek érdeklődését többek között a Pásti utcai zsinagóga, ami szintén egy üde színfoltja a városnak. Debrecen egyik hátránya, hogy az ország nyugati részében élőktől elég nagy távolságra van a város, ami egy egynapos utazásnál nehezítő tényező lehet, azonban korai indulással, esetleg autópályán közlekedéssel ez is könnyedén orvosolható.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.