Menü

Az Elf Bar káros hatásai

A feltehetően Kínában gyártott Elf Bar a dohányzás legújabb generációja. Röviden ez egy előre folyadékkal feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, különböző számú szívási kapacitással, többféle ízben, amelyhez még egy gombot sem kell megnyomni. Kedvezőbb az ára, mint a hagyományos cigarettának, vagy az IQOS által előre töltött cigarettáknak. Azonban káros hatásaira már a hazai piacon történő berobbanását követően egyből elkezdték felhívni a figyelmet.

Nem tartalmaz kátrányt, nincs szükség öngyújtóra, bármikor használható, és még egy gombot sem kell megnyomni. Mindemellett kevésbé egészségtelen, mint más dohánytermékek, és leszokásra is alkalmas. Ezek azok a fő szlogenek, amellyel a nemrégiben megjelent Elf Bar-t próbálják árusítani és népszerűsíteni. Noha ez még igaznak is tűnhet, azonban az eszközben található adalékanyagok, füstaromák legalább annyira károsak, mint a más dohánytermékekben megtalálható nikotin és kátrány. Ráadásul az Elf Bar többsége nikotint is tartalmaz, ami hosszú távon függőséget okoz.

Az Elf Bar-t különösen úgy fejlesztik, és a marketingje is arra szolgál, hogy az fiatalok, adott esetben gyerekek számára legyen vonzó. Ők aztán egymás között gyorsan elterjesztik a hírét, emiatt a kereslet is megnő a hamis cigarettára. Holott gyerekek számára sehol sem lenne forgalmazható az eszköz, azonban ezt a mindennapokban nehéz betartatni. Ráadásul a szülők nem is feltétlenül ellenzik az eszköz használatát a színes, jóízű füstje miatt, és úgy vannak vele, hogy nem káros az eszközből származó füst.

Számos egészségtelen hatása van

A technológia igazi kérdése, hogy azt sem tudhatjuk pontosan milyen szer az, amit belélegzünk a manó rúdból. Leírása alapján az eszközben megtalálható folyadéknak közel 4000 különböző összetevője van, ezek többsége természetesen számos kémiai anyag, amelyeket az átlagemberek többsége nem ismer igazán. Másrészt a legtöbb eszközben található kátrány és nikotin is, az előzetes leírásokkal szemben. Ezek a szerek pedig hosszú távon károsítják a tüdőt. A nikotinon túl pedig megtalálhatóak benne különböző füstaromák, adalékanyagok is, amelyek a tüdő és a légzőrendszer mellett károsak az idegrendszerre, és szívbetegségekre is hajlamosítanak. A különböző ízesítőszerek szerek pedig még károsabbak is lehetnek, mint akár a nikotin vagy a kátrány.

Ráadásul egy-egy adag Elf Bar-ban, amely 800 vagy 1500 szívás sokkal több nikotin található, mint a hagyományos cigarettában, ezáltal még inkább függőséget okozhat a fogyasztó számára. Ráadásul a belélegzett gőz rontja a fehérvérsejtek funkcióját, így az immunrendszer is gyengülhet. Másrészt az Elf bar különböző gyulladásokat is okozhat, akár a tüdőben, ízületekben, később ezek a különböző gyulladások átterjedhetnek a gyomorra és a bélrendszerre is.

Magyarországon illegális

Az Elf bar forgalmazása Magyarországon illegális, noha neten keresztül (sajnos) könnyedén lehet vásárolni, és akár gyerekek is vásárolhatnak a különböző e-cigi kópiák közül. Azonban, ha meg tud honosodni itthon az eszköz, akkor könnyedén lehet, hogy nemsokára a Dohányboltok polcain is látni fogjuk őket. Törvény alapján ráadásul Magyarországon eleve tilos az e-cigaretták kereskedelme 2020 májusától. Tehát nem csak a dohányboltokban nem szabad árulni Elf Bart, hanem a távértékesítése, például webshopon keresztül történő forgalmazása is tilos.

Összességében sem az Elf Bar-t, sem pedig a dohányzás más formáját nem érdemes használni, és kipróbálni sem, noha ezt a legtöbb ember megteszi egész fiatalon ráadásul. A hirtelen jött e-cigi másolatnak ugyanúgy vannak káros hatásai a tüdőre, szívre, idegrendszerre, mint az e-ciginek vagy IQOS-nak, mindemellett a benne található (füst)aromák még károsabbá teszik a fogyasztását. Az Elf Bar különös gusztustalansága, hogy szándékosan gyerekeknek és kiskorúaknak (is) címezik, ezzel buzdítva őket a dohányzásra, valamint az eszköz használata megágyaz a felnőttkori dohányzásnak is, ami szintén káros. Mindemellett ezekre a termékekre pénzt kell költeni, amelyet másra is lehet fordítani. Röviden megfogalmazva a dohányzásnak egyetlen formája sem ajánlott, beleértve az újonnan megjelenő Elf bar-t is!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.