Menü

Nemcsak tavasszal kisördög: az allergia

A tavasz beköszöntével az allergiák komolyabb tünetei is megjelennek. Ez sokaknál sem nyáron, sem ősszel nem mérséklődik, de vannak olyanok is, akik egész évben szenvednek tőle. De mit tehetünk ellene, ha még nem szükséges gyógyszer után nyúlnunk vagy egyáltalán nem is akarunk? Természetes „gyógymódok” következnek.

Azért írom idézőjelben, mert jelenlegi tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak mérsékelhető, szinten tartható.

Szélmentes otthon

Lehet, hogy éppen egy tavaszias napra ébredtél, de ha a levegőben lévő pollenkoncentráció magas, a reggeli szellőztetés után érdemes becsukni az ajtókat, ablakokat. Fontos, hogy a használt berendezések (porszívó, légkondi) szűrői is rendszeresen tisztítva legyenek.

Alternatív kezelési módok

Gyógyszerszedés előtt érdemes utánanézni a gyógynövény alapú szereknek, és először ezekkel tenni egy próbát. Az acsalapu például egy mára már alapos kutatásnak alávetett, ígéretes növény, amellyel jelentős eredményeket érnek el az allergiakezelés területén.

Mosás, mosakodás, felmosás

Minden alkalommal, amikor valahonnan hazaérsz, a külvilág apró részeit magaddal viszed a lakásba, házba. Ha komoly allergiával küzdesz, érdemes a cipődet mindig a bejáratnál hagyni, a ruháidat egyből a szennyesbe dobni, illetve venni egy zuhanyt, hogy a bőrödről is eltűnjenek az allergének. A padló rendszeres felmosása is javíthat a tüneteiden.

Maszkviselés

Ma már biztos senki nem néz rám furán, amikor azt ajánlom, viseljen maszkot. Az FFP2-es maszk a kis részecskék 95%-ának átjutását megakadályozza, így szuper megoldás lehet allergiások számára is akár munka, akár porszívózás vagy kerti ténykedés során.

Orrmosó kancsó

Az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése számomra az orrmosó kancsó. Nem nagy beruházás, és rendszeres használata képes akár kiteljesíteni az ember életét. Alkalmazható betegségek idején is, de allergiás tünetekre is kiváló. Egyszerre az egyik orrlyukat kell átmosni a leírás szerint sós vízzel, és ezt akár naponta kétszer vagy többször lehet ismételni a tünetek súlyosságától függően. Indiában ez napi gyakorlat, alig pár percet vesz igénybe, és szerencsére már a nyugati orvoslás is alkalmazza, méghozzá komoly eredményekkel.

Inhalálás

A klasszikus inhalálás is alkalmazható az allergiás tünetek mérséklésére. Az eldugult orrüregek újra szabaddá válnak, és könnyebbé válik a légvétel.

Ismerd meg az allergiát kiváltó okokat!

Tudom, hogy manapság sok orvos azt mondja, nincs értelme tudni, mire vagyunk allergiásak, hiszen úgysincs elérhető specifikus kezelés, de azért ha lehetséges, mégis vedd rá az orvosodat, hogy járjatok utána, hiszen utána képes leszel az allergének minimalizálására a környezetedben, és felállíthatsz magadnak egy tervet, hogyan tudod a legjobban elkerülni őket. Látni fogod, mi az, amin esetleg változtatnod kell az életedben.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?