Menü

Nemcsak tavasszal kisördög: az allergia

A tavasz beköszöntével az allergiák komolyabb tünetei is megjelennek. Ez sokaknál sem nyáron, sem ősszel nem mérséklődik, de vannak olyanok is, akik egész évben szenvednek tőle. De mit tehetünk ellene, ha még nem szükséges gyógyszer után nyúlnunk vagy egyáltalán nem is akarunk? Természetes „gyógymódok” következnek.

Azért írom idézőjelben, mert jelenlegi tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak mérsékelhető, szinten tartható.

Szélmentes otthon

Lehet, hogy éppen egy tavaszias napra ébredtél, de ha a levegőben lévő pollenkoncentráció magas, a reggeli szellőztetés után érdemes becsukni az ajtókat, ablakokat. Fontos, hogy a használt berendezések (porszívó, légkondi) szűrői is rendszeresen tisztítva legyenek.

Alternatív kezelési módok

Gyógyszerszedés előtt érdemes utánanézni a gyógynövény alapú szereknek, és először ezekkel tenni egy próbát. Az acsalapu például egy mára már alapos kutatásnak alávetett, ígéretes növény, amellyel jelentős eredményeket érnek el az allergiakezelés területén.

Mosás, mosakodás, felmosás

Minden alkalommal, amikor valahonnan hazaérsz, a külvilág apró részeit magaddal viszed a lakásba, házba. Ha komoly allergiával küzdesz, érdemes a cipődet mindig a bejáratnál hagyni, a ruháidat egyből a szennyesbe dobni, illetve venni egy zuhanyt, hogy a bőrödről is eltűnjenek az allergének. A padló rendszeres felmosása is javíthat a tüneteiden.

Maszkviselés

Ma már biztos senki nem néz rám furán, amikor azt ajánlom, viseljen maszkot. Az FFP2-es maszk a kis részecskék 95%-ának átjutását megakadályozza, így szuper megoldás lehet allergiások számára is akár munka, akár porszívózás vagy kerti ténykedés során.

Orrmosó kancsó

Az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése számomra az orrmosó kancsó. Nem nagy beruházás, és rendszeres használata képes akár kiteljesíteni az ember életét. Alkalmazható betegségek idején is, de allergiás tünetekre is kiváló. Egyszerre az egyik orrlyukat kell átmosni a leírás szerint sós vízzel, és ezt akár naponta kétszer vagy többször lehet ismételni a tünetek súlyosságától függően. Indiában ez napi gyakorlat, alig pár percet vesz igénybe, és szerencsére már a nyugati orvoslás is alkalmazza, méghozzá komoly eredményekkel.

Inhalálás

A klasszikus inhalálás is alkalmazható az allergiás tünetek mérséklésére. Az eldugult orrüregek újra szabaddá válnak, és könnyebbé válik a légvétel.

Ismerd meg az allergiát kiváltó okokat!

Tudom, hogy manapság sok orvos azt mondja, nincs értelme tudni, mire vagyunk allergiásak, hiszen úgysincs elérhető specifikus kezelés, de azért ha lehetséges, mégis vedd rá az orvosodat, hogy járjatok utána, hiszen utána képes leszel az allergének minimalizálására a környezetedben, és felállíthatsz magadnak egy tervet, hogyan tudod a legjobban elkerülni őket. Látni fogod, mi az, amin esetleg változtatnod kell az életedben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.