Grillezésre fel!
- Dátum: 2022.07.18., 15:24
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alapanyag, baráti társaság, barátok, eszköz, fogások, grill, grillsütés, gyümölcsök, helyszín, húsételek, italok, kert, öntetek, összejövetel, programok., saláták, szezon, terasz, tornác, vegán, zsírok
Már elnézést, de nem tudom kihagyni a viccet: „Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:
1. A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.
2. A nő letakarítja a grillrácsot.
3. A nő lemegy a zöldségeshez.
4. A nő lemegy a henteshez.
5. A nő előkészíti a salátát és a zöldségeket.
6. A nő előkészíti a húst a sütéshez.
7. A nő egy tálcára készíti a fűszernövényeket a szükséges eszközökkel.
8. A nő kiviszi a lesikált grillt és a tálcát a férfinek, aki elterülve sört iszik.
9. A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen.

10. A nő bemegy és megterít.
11. A nő elkészíti a zöldségeket.
12. A nő kimegy, hogy szóljon a férfinek, hogy a hús épp odaég.
13. A férfi leveszi az odaégett húst, és átadja a nőnek.
14. A nő tálal.
15. A férfi italt tölt.
16. A nő leszedi az asztalt.
17. A nő elmosogat és rendbe rakja a konyhát.
18. A férfi otthagyja a grillt, mert még van rajta némi parázs.
19. A férfi megkérdezi a nőtől, hogy örül-e, hogy ma nem neki kellett főznie.
20. És bizonytalan arcát látva megállapítja, hogy a nők soha nem elégedettek.”

Ezt a vicces leírást mindig megmosolygom, van benne igazság, nálunk legalábbis az esetek nagy részében ez történik, hogy megveszem, bepácolom, odakészítem és a férjem forgatja, sütögeti egy sör kíséretében, persze ez sem könnyű munka, főleg melegben, tehát az ő munkájuk is elismerendő.
Hogy készüljünk egy grillezésre?
Nos aktuális téma, hiszen „szezon van”, ideje minden covid miatt elmaradt családi, baráti összejövetelt, szülinapot, keresztelőt, pisiltetőbulit, legénybúcsút és egyéb vacsorákat megszervezni, melyre legjobb időszak a nyár, legjobb helyszín a szabad levegő és legjobb ételek a grillezett fogások.
Fontos, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő konyhai eszközök, ezeket készítsük össze és tegyük a grill mellé, egy kis asztalra.
Grillezzünk a teraszon, a kertben, vagy akár a tornácon, de végig nagyon figyeljünk, hiszen tűzveszélyes folyamat és a hegyes eszközök miatt gyerekek se szaladgáljanak a forró grillsütő és a kések, fogók körül.
Használjunk mindig friss alapanyagokat és jó zsírokat.

A húsételek mellé kínáljunk sokszínű salátákat, egészséges öntetekkel. Édesanyám hétvégi összejövetelünk alkalmával rukkolt elő az indiai salátával, melyet cékla, alma, majonéz és pici lilahagyma keverékéből készített, nagyon finom volt a sült húsok mellé.
A melegben figyeljünk arra, a húsokat tegyük a hűtőbe, két óránál tovább nem szabad kint őket.
Ne csak húst süssünk!
A grillezésnél nyugodtan rugaszkodjunk el a húsféléktől, rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátainknak szeretnénk kedveskedni. Grillsajtok és -zöldségek széles tárházából választhatunk, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk bátran. A grillezett gyümölcsök a grillezés remek befejező ételei lehetnek.
Italok grillezéskor
A finom falatok mellett a hűsítő italokról se feledkezzünk el. Szomjoltó gyümölcsös italokkal, alkoholmentes koktélokkal, gyümölcsös vagy mentás limonádékkal hűthetjük le magunkat és barátainkat, de természetesen alkohol is kerülhet az asztalra, a melegben viszont ismernünk kell a határainkat és mértéket kell tartanunk.
Nincs jobb, mint baráti társasággal összegyűlni a kertben, sütögetni, jókat beszélgetni, nagyokat nevetni. Kívánom, hogy használjuk ki ezt az időszakot, sok jó programot kívánok!
A fagyöngy – karácsonyi jelkép és gyógyító növény
Mindenki ismeri a fagyöngyöt, amit nem csak a fákon látunk csomókban, hanem leszedve a karácsony egyik jelképe, de ez a növény egy dísznél sokkal több.
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.