Grillezésre fel!
- Dátum: 2022.07.18., 15:24
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alapanyag, baráti társaság, barátok, eszköz, fogások, grill, grillsütés, gyümölcsök, helyszín, húsételek, italok, kert, öntetek, összejövetel, programok., saláták, szezon, terasz, tornác, vegán, zsírok
Már elnézést, de nem tudom kihagyni a viccet: „Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:
1. A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.
2. A nő letakarítja a grillrácsot.
3. A nő lemegy a zöldségeshez.
4. A nő lemegy a henteshez.
5. A nő előkészíti a salátát és a zöldségeket.
6. A nő előkészíti a húst a sütéshez.
7. A nő egy tálcára készíti a fűszernövényeket a szükséges eszközökkel.
8. A nő kiviszi a lesikált grillt és a tálcát a férfinek, aki elterülve sört iszik.
9. A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen.

10. A nő bemegy és megterít.
11. A nő elkészíti a zöldségeket.
12. A nő kimegy, hogy szóljon a férfinek, hogy a hús épp odaég.
13. A férfi leveszi az odaégett húst, és átadja a nőnek.
14. A nő tálal.
15. A férfi italt tölt.
16. A nő leszedi az asztalt.
17. A nő elmosogat és rendbe rakja a konyhát.
18. A férfi otthagyja a grillt, mert még van rajta némi parázs.
19. A férfi megkérdezi a nőtől, hogy örül-e, hogy ma nem neki kellett főznie.
20. És bizonytalan arcát látva megállapítja, hogy a nők soha nem elégedettek.”

Ezt a vicces leírást mindig megmosolygom, van benne igazság, nálunk legalábbis az esetek nagy részében ez történik, hogy megveszem, bepácolom, odakészítem és a férjem forgatja, sütögeti egy sör kíséretében, persze ez sem könnyű munka, főleg melegben, tehát az ő munkájuk is elismerendő.
Hogy készüljünk egy grillezésre?
Nos aktuális téma, hiszen „szezon van”, ideje minden covid miatt elmaradt családi, baráti összejövetelt, szülinapot, keresztelőt, pisiltetőbulit, legénybúcsút és egyéb vacsorákat megszervezni, melyre legjobb időszak a nyár, legjobb helyszín a szabad levegő és legjobb ételek a grillezett fogások.
Fontos, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő konyhai eszközök, ezeket készítsük össze és tegyük a grill mellé, egy kis asztalra.
Grillezzünk a teraszon, a kertben, vagy akár a tornácon, de végig nagyon figyeljünk, hiszen tűzveszélyes folyamat és a hegyes eszközök miatt gyerekek se szaladgáljanak a forró grillsütő és a kések, fogók körül.
Használjunk mindig friss alapanyagokat és jó zsírokat.

A húsételek mellé kínáljunk sokszínű salátákat, egészséges öntetekkel. Édesanyám hétvégi összejövetelünk alkalmával rukkolt elő az indiai salátával, melyet cékla, alma, majonéz és pici lilahagyma keverékéből készített, nagyon finom volt a sült húsok mellé.
A melegben figyeljünk arra, a húsokat tegyük a hűtőbe, két óránál tovább nem szabad kint őket.
Ne csak húst süssünk!
A grillezésnél nyugodtan rugaszkodjunk el a húsféléktől, rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátainknak szeretnénk kedveskedni. Grillsajtok és -zöldségek széles tárházából választhatunk, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk bátran. A grillezett gyümölcsök a grillezés remek befejező ételei lehetnek.
Italok grillezéskor
A finom falatok mellett a hűsítő italokról se feledkezzünk el. Szomjoltó gyümölcsös italokkal, alkoholmentes koktélokkal, gyümölcsös vagy mentás limonádékkal hűthetjük le magunkat és barátainkat, de természetesen alkohol is kerülhet az asztalra, a melegben viszont ismernünk kell a határainkat és mértéket kell tartanunk.
Nincs jobb, mint baráti társasággal összegyűlni a kertben, sütögetni, jókat beszélgetni, nagyokat nevetni. Kívánom, hogy használjuk ki ezt az időszakot, sok jó programot kívánok!
A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?
A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?
A természet takarója
Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.
Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell
Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.
„Hygge” – a dánok boldogságának egyik kulcsa
Ahány nép, annyi szokás, legyen az gasztronómia, orvoslás, vagy életfelfogás. A dánok ezutóbbiban kifejezetten jók, de hogyan csinálják?
Óraátállítás – kinek áldás, kinek átok?
Október végén ismét elérkezik az idő, amikor egy órával visszaállítjuk a mutatókat, és ezzel hivatalosan is átlépünk a téli időszámításba. Sokan örülnek a plusz egy óra alvásnak, de a valóságban ez a látszólag apró változás sokkal több szervezetet megvisel, mint gondolnánk.