Menü

Grillezésre fel!

Már elnézést, de nem tudom kihagyni a viccet: „Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:

1. A férfi előveszi a kerti grillt és a faszenet.

2. A nő letakarítja a grillrácsot.

3. A nő lemegy a zöldségeshez.

4. A nő lemegy a henteshez.

5. A nő előkészíti a salátát és a zöldségeket.

6. A nő előkészíti a húst a sütéshez.

7. A nő egy tálcára készíti a fűszernövényeket a szükséges eszközökkel.

8. A nő kiviszi a lesikált grillt és a tálcát a férfinek, aki elterülve sört iszik.

9. A férfi elhelyezi a hússzeleteket a grillen.

10. A nő bemegy és megterít.

11. A nő elkészíti a zöldségeket.

12. A nő kimegy, hogy szóljon a férfinek, hogy a hús épp odaég.

13. A férfi leveszi az odaégett húst, és átadja a nőnek.

14. A nő tálal.

15. A férfi italt tölt.

16. A nő leszedi az asztalt.

17. A nő elmosogat és rendbe rakja a konyhát.

18. A férfi otthagyja a grillt, mert még van rajta némi parázs.

19. A férfi megkérdezi a nőtől, hogy örül-e, hogy ma nem neki kellett főznie.

20. És bizonytalan arcát látva megállapítja, hogy a nők soha nem elégedettek.”

Ezt a vicces leírást mindig megmosolygom, van benne igazság, nálunk legalábbis az esetek nagy részében ez történik, hogy megveszem, bepácolom, odakészítem és a férjem forgatja, sütögeti egy sör kíséretében, persze ez sem könnyű munka, főleg melegben, tehát az ő munkájuk is elismerendő.

Hogy készüljünk egy grillezésre?

Nos aktuális téma, hiszen „szezon van”, ideje minden covid miatt elmaradt családi, baráti összejövetelt, szülinapot, keresztelőt, pisiltetőbulit, legénybúcsút és egyéb vacsorákat megszervezni, melyre legjobb időszak a nyár, legjobb helyszín a szabad levegő és legjobb ételek a grillezett fogások.

Fontos, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő konyhai eszközök, ezeket készítsük össze és tegyük a grill mellé, egy kis asztalra.

Grillezzünk a teraszon, a kertben, vagy akár a tornácon, de végig nagyon figyeljünk, hiszen tűzveszélyes folyamat és a hegyes eszközök miatt gyerekek se szaladgáljanak a forró grillsütő és a kések, fogók körül.

Használjunk mindig friss alapanyagokat és jó zsírokat.

A húsételek mellé kínáljunk sokszínű salátákat, egészséges öntetekkel. Édesanyám hétvégi összejövetelünk alkalmával rukkolt elő az indiai salátával, melyet cékla, alma, majonéz és pici lilahagyma keverékéből készített, nagyon finom volt a sült húsok mellé.

A melegben figyeljünk arra, a húsokat tegyük a hűtőbe, két óránál tovább nem szabad kint őket.

Ne csak húst süssünk!

A grillezésnél nyugodtan rugaszkodjunk el a húsféléktől, rengeteg más opció is van, ha vegetáriánus vagy vegán barátainknak szeretnénk kedveskedni. Grillsajtok és -zöldségek széles tárházából választhatunk, de gyümölcsökkel is kísérletezhetünk bátran. A grillezett gyümölcsök a grillezés remek befejező ételei lehetnek.

Italok grillezéskor

A finom falatok mellett a hűsítő italokról se feledkezzünk el. Szomjoltó gyümölcsös italokkal, alkoholmentes koktélokkal, gyümölcsös vagy mentás limonádékkal hűthetjük le magunkat és barátainkat, de természetesen alkohol is kerülhet az asztalra, a melegben viszont ismernünk kell a határainkat és mértéket kell tartanunk.

Nincs jobb, mint baráti társasággal összegyűlni a kertben, sütögetni, jókat beszélgetni, nagyokat nevetni. Kívánom, hogy használjuk ki ezt az időszakot, sok jó programot kívánok!

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.