Menü

Hőingás: egészségest és beteget egyaránt érint

  • Dátum: 2022.07.27., 03:56
  • Udvari Fanni
  • képek:pexels.com

Egyik pillanatban még pulóverben megyünk ki az utcára, aztán hirtelen már a jégeralsó, sapka, sál sem elég, hogy ne fázzunk. A hirtelen hőmérséklet-változás vajon milyen hatással van a szervezetre?

Szívinfarktus
Már a nyolc-tíz fokos hirtelen hőingás is erőteljesen megterheli a szervezetet, ráadásul nem csak az idősebbeknél és a betegeknél okozhat problémát, hanem a fiatalabb generációt és az egészségeseket is ugyanúgy érintheti. És a fentiektől függően egyénenként eltérő káros hatásai lehetnek a szervezetre. Első sorban a frontérzékenyeknek, szívbetegeknek és a magas vérnyomású embereknek kell ilyenkor vigyázniuk.

Kedvtelenséget, koncentrációjuk csökkenését vehetik észre magukon az egészséges emberek is. Nehezebben kelnek ki reggel az ágyból, fáradékonyabbak, tehát az általános közérzetükre van hatással a hő ingás. Ezzel szemben a betegeknél a tüneteik fokozódnak. A légúti megbetegedésben szenvedőknek súlyosbodhatnak azok, a reumásoknál az ízületi és izomfájdalmak hatványozódnak, s még nehezebben, merevebben tudnak csak mozogni. Emelkedik a szív- és keringési megbetegedések kockázata is, akik egyébként is érrendszeri megbetegedésekben szenvednek, szintén a tünetek fokozódásával számolhatnak.

Ennek oka, hogy a hidegre a vérerek összehúzódnak a szervezetben, a szűk ércsatornán keresztül nehezebben tud a vér átáramolni, ami miatt a szívnek nagyobb erőt kell kifejteni.
A kéz krónikus reumája. Ezen kívül a hidegebb idő a vér összetételét is megváltoztatja, sűrűbbé válik, ami emeli a szívroham, tüdőembólia és a stroke kockázatát.

Mindenkinek a szervezete más és más módon reagál az időjárási hatásokra. Általánosságban igaz, hogy különböző gyógyhatású készítményekkel, vitaminokkal, zöldség-gyümölccsel, nyugtató teákkal, megfelelő táplálkozással és sok folyadékkal csökkenthetők az időjárás változással járó kellemetlen panaszok, de mindenképpen érdemes előtte konzultálni szakorvossal a panaszokról.

Sajnos ezeket a problémákat át kell élni - hacsak nem tudunk elrepülni két hétre a Kanári szigetekre - hiszen megszüntetni ezeket a tüneteket nagyon nehéz, inkább csak enyhíteni lehet: a legfontosabb a bő, főleg meleg folyadékbevitel.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.