Menü

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Sajnos, ahogy beköszönt a nyár, nem csak a vízpartok környékén szaporodnak el a szúnyogok és más rovarok, hanem a falvakban és a városokban is. Általában szervezett, országos szintű irtásokkal próbálják kordában tartani a populációt, ám sokszor nem feltétlen oldja meg a teljes problémát, így mindenki kénytelen valamilyen egyéb módon megküzdeni a szúnyogokkal.

Leggyakrabban a vény nélkül kapható szúnyog-és általános rovarriasztó szerekhez nyúlunk, ám nem mindegyik válik be, illetve az illatuk sem kellemes, érthető módon. Előfordulhat az erősebb készítményeknél a bőr irritációja is, így sokszor azt ajánlják, hogy vékony, de hosszú ujjú ruházatban menjünk inkább a szabadba.

Ezzel szemben választhatunk természetes szúnyogriasztó szereket is, amik nem csak hatásosak, de van, amelyiknek kifejezetten kellemes aromája van és biztosan nem okoz semmilyen irritációt a bőrön. Lehet ez gyógynövény, fűszernövény vagy zöldség.

Az egyik ilyen természetes szúnyogriasztó gyógynövény a macskamenta. Bár a macskafélék rajonganak érte, a szúnyogokat hatékonyan távol tartja. Hatásosságát a benne található olajoknak köszönheti, ráadásul sokak szerint sokkal jobban működik, mint a szokásos, boltokban és drogériákban kapható szúnyogriasztó szerek.

Szintén jól működik az egyik nálunk is sokak által kedvelt fűszernövény, a rozmaring. A benne található aromás illóolajoknak köszönhetően a macskamentához hasonlóan jól véd a szúnyogok ellen, mivel számukra kábító hatású.

Egy, a már az ókori Görögországban is ismert és alkalmazott illóolaj a geránium illóolaj. Amellett, hogy az idegek nyugtatására használták, rájöttek, hogy a bőr és a haj egészségét is megőrzi, valamint bizonyos komponensei miatt – mint például a citronellol – kiváló rovarriasztó.

Talán randi előtt érdemes nem a következő módszert választani, ám tagadhatatlan, hogy a fokhagyma rendkívül hatékonyan tartja távol a rovarokat, különösen a szúnyogokat. Akár nyersen elfogyasztva is hatásos, de ha esetleg nem szeretjük az ízét, akkor kapszula formájában is elfogyaszthatjuk, majd így, a bőrünkön keresztül kipárologva fejti ki hatását.

A fenti példákon túl hasonló hatásokkal rendelkezik a neem olaj, organikus szójaolaj, citromfű, bazsalikom, levendula, körömvirág és borsmenta is.

Ha igazán biztosra akarunk menni, akár egy speciálisan erre a célra készített olajkeverékkel is próbálkozhatunk. A szúnyogriasztó hatású illóolajokból akár kedvünkre is összeállíthatunk keverékeket és párologtatva kipróbálhatjuk hatékonyságukat, de mutatunk mi is egy receptet, amiben mindent azonos mennyiségben, tehát 1-1 arányban kell összekeverni, a hozzávalók pedig a következők: macskagyökér, citromfű, levendula, neem olaj. Ezeket akár össze is keverhetjük valamilyen natúr, illatmentes testápolóval és a bőrünkre kenve is használhatjuk.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.