Menü

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Sajnos, ahogy beköszönt a nyár, nem csak a vízpartok környékén szaporodnak el a szúnyogok és más rovarok, hanem a falvakban és a városokban is. Általában szervezett, országos szintű irtásokkal próbálják kordában tartani a populációt, ám sokszor nem feltétlen oldja meg a teljes problémát, így mindenki kénytelen valamilyen egyéb módon megküzdeni a szúnyogokkal.

Leggyakrabban a vény nélkül kapható szúnyog-és általános rovarriasztó szerekhez nyúlunk, ám nem mindegyik válik be, illetve az illatuk sem kellemes, érthető módon. Előfordulhat az erősebb készítményeknél a bőr irritációja is, így sokszor azt ajánlják, hogy vékony, de hosszú ujjú ruházatban menjünk inkább a szabadba.

Ezzel szemben választhatunk természetes szúnyogriasztó szereket is, amik nem csak hatásosak, de van, amelyiknek kifejezetten kellemes aromája van és biztosan nem okoz semmilyen irritációt a bőrön. Lehet ez gyógynövény, fűszernövény vagy zöldség.

Az egyik ilyen természetes szúnyogriasztó gyógynövény a macskamenta. Bár a macskafélék rajonganak érte, a szúnyogokat hatékonyan távol tartja. Hatásosságát a benne található olajoknak köszönheti, ráadásul sokak szerint sokkal jobban működik, mint a szokásos, boltokban és drogériákban kapható szúnyogriasztó szerek.

Szintén jól működik az egyik nálunk is sokak által kedvelt fűszernövény, a rozmaring. A benne található aromás illóolajoknak köszönhetően a macskamentához hasonlóan jól véd a szúnyogok ellen, mivel számukra kábító hatású.

Egy, a már az ókori Görögországban is ismert és alkalmazott illóolaj a geránium illóolaj. Amellett, hogy az idegek nyugtatására használták, rájöttek, hogy a bőr és a haj egészségét is megőrzi, valamint bizonyos komponensei miatt – mint például a citronellol – kiváló rovarriasztó.

Talán randi előtt érdemes nem a következő módszert választani, ám tagadhatatlan, hogy a fokhagyma rendkívül hatékonyan tartja távol a rovarokat, különösen a szúnyogokat. Akár nyersen elfogyasztva is hatásos, de ha esetleg nem szeretjük az ízét, akkor kapszula formájában is elfogyaszthatjuk, majd így, a bőrünkön keresztül kipárologva fejti ki hatását.

A fenti példákon túl hasonló hatásokkal rendelkezik a neem olaj, organikus szójaolaj, citromfű, bazsalikom, levendula, körömvirág és borsmenta is.

Ha igazán biztosra akarunk menni, akár egy speciálisan erre a célra készített olajkeverékkel is próbálkozhatunk. A szúnyogriasztó hatású illóolajokból akár kedvünkre is összeállíthatunk keverékeket és párologtatva kipróbálhatjuk hatékonyságukat, de mutatunk mi is egy receptet, amiben mindent azonos mennyiségben, tehát 1-1 arányban kell összekeverni, a hozzávalók pedig a következők: macskagyökér, citromfű, levendula, neem olaj. Ezeket akár össze is keverhetjük valamilyen natúr, illatmentes testápolóval és a bőrünkre kenve is használhatjuk.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.