A raclette sajt készítésének titkai
- Dátum: 2022.08.04., 19:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- energia, főzés, gasztronómia, konyha, raclette, sajt, sütés, tejtermék, zsír
A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.
A szüretelők igencsak vágytak a melegre, az elvégzett munka után a szőlővesszőből tüzet raktak, a magukkal vitt sajtot pedig kés hegyére tűzték és a parázs fölé tartották. A megolvadt sajtott hosszú kenyérkaréjra folyatták, a kenyeret körbeadták. Így kívül-belül felmelegedtek. És közben „feltalálták” a raclette-et.
1. Hagyományos raclette
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kisszemű burgonya, 80 dkg kemény sajt (raclette sajt), csemegeuborka, gyöngyhagyma
Előkészítés: Főzzük meg héjában a megmosott, megsikált burgonyát. Ha kész, tegyük szalvétával bélelt kosárba. Szeleteljük fel a sajtot fél centi vastagra, és vágjuk akkorára, mint a Raclette sütőtálkái. Az uborkát és a gyöngyhagymát tegyük tálkákba, készítsünk elő sót, borsot, pirospaprikát. Most már minden kész, jöhetnek a vendégek!
2. Raclette Williams
Hozzávalók: Néhány körte – ha lehet Vilmos típusú -, toast-kenyér, kevés vaj, sajt, esetleg dió
Előkészítés: A sajtot szeleteljük fel vékonyan, majd vágjuk akkora darabokra, mint a Raclette sütőtálkái. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.
Elkészítés: Pirítsuk meg a kenyérszeleteket a Raclette-sütő tetején, vajazzuk meg vékonyan, helyezzünk rá néhány szelet körtét, végül egy szelet sajtot. Süssük meg az egészet, szórjuk meg egy kevés dióval, és hmmmm, együk meg!
3. Raclette Mexicana
Hozzávalók: 1 doboz kukorica, 20 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, kevés vaj, oregano, só, 25-30 dkg sajt, bors
Elõkészítése: Tisztítsuk meg a zöldbabot, vágjuk 2 centis darabokra, és fõzzük meg. Szûrjük le a babot és a kukoricát, öblítsük le hideg vízzel. Olvasszunk meg egy diónyi vajat, majd a vékonyan felszeletelt hagymát futtasuk meg rajta, adjuk hozzá a babot és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk. Az elkészült zöldséget készítsük az asztalra a vékonyan felszeletelt sajttal együtt.
Elkészítés: Minden sütőtálkába szedjünk egy kevés zöldséget, majd tegyünk rá egy szelet sajtot, szórjuk meg egy csipet oregano-val, és süssük meg.
4. Raclette Sweet Honey
Hozzávalók: 30 dkg vékonyan szeletelt sonka, 2 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 15 dkg málna, 25-30 dkg sajt
Előkészítése: Vágjuk fel a sonkát vékony csíkokra, keverjük hozzá a mustárt, a mézet, az összezúzott fokhagymát és a felkockázott zöldpaprikát, és hagyjuk pihenni fél órát. Szeleteljük fel a sajtot. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.
Minden sütőtálkába tegyünk egy kanál sonkás-fűszeres keveréket, majd borítsuk be egy szelet sajttal és süssük meg.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.