A raclette sajt készítésének titkai
- Dátum: 2022.08.04., 19:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- energia, főzés, gasztronómia, konyha, raclette, sajt, sütés, tejtermék, zsír
A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.
A szüretelők igencsak vágytak a melegre, az elvégzett munka után a szőlővesszőből tüzet raktak, a magukkal vitt sajtot pedig kés hegyére tűzték és a parázs fölé tartották. A megolvadt sajtott hosszú kenyérkaréjra folyatták, a kenyeret körbeadták. Így kívül-belül felmelegedtek. És közben „feltalálták” a raclette-et.

1. Hagyományos raclette
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kisszemű burgonya, 80 dkg kemény sajt (raclette sajt), csemegeuborka, gyöngyhagyma
Előkészítés: Főzzük meg héjában a megmosott, megsikált burgonyát. Ha kész, tegyük szalvétával bélelt kosárba. Szeleteljük fel a sajtot fél centi vastagra, és vágjuk akkorára, mint a Raclette sütőtálkái. Az uborkát és a gyöngyhagymát tegyük tálkákba, készítsünk elő sót, borsot, pirospaprikát. Most már minden kész, jöhetnek a vendégek!
2. Raclette Williams
Hozzávalók: Néhány körte – ha lehet Vilmos típusú -, toast-kenyér, kevés vaj, sajt, esetleg dió
Előkészítés: A sajtot szeleteljük fel vékonyan, majd vágjuk akkora darabokra, mint a Raclette sütőtálkái. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.
Elkészítés: Pirítsuk meg a kenyérszeleteket a Raclette-sütő tetején, vajazzuk meg vékonyan, helyezzünk rá néhány szelet körtét, végül egy szelet sajtot. Süssük meg az egészet, szórjuk meg egy kevés dióval, és hmmmm, együk meg!

3. Raclette Mexicana
Hozzávalók: 1 doboz kukorica, 20 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, kevés vaj, oregano, só, 25-30 dkg sajt, bors
Elõkészítése: Tisztítsuk meg a zöldbabot, vágjuk 2 centis darabokra, és fõzzük meg. Szûrjük le a babot és a kukoricát, öblítsük le hideg vízzel. Olvasszunk meg egy diónyi vajat, majd a vékonyan felszeletelt hagymát futtasuk meg rajta, adjuk hozzá a babot és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk. Az elkészült zöldséget készítsük az asztalra a vékonyan felszeletelt sajttal együtt.
Elkészítés: Minden sütőtálkába szedjünk egy kevés zöldséget, majd tegyünk rá egy szelet sajtot, szórjuk meg egy csipet oregano-val, és süssük meg.
4. Raclette Sweet Honey
Hozzávalók: 30 dkg vékonyan szeletelt sonka, 2 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál méz, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 15 dkg málna, 25-30 dkg sajt
Előkészítése: Vágjuk fel a sonkát vékony csíkokra, keverjük hozzá a mustárt, a mézet, az összezúzott fokhagymát és a felkockázott zöldpaprikát, és hagyjuk pihenni fél órát. Szeleteljük fel a sajtot. Készítsük a hozzávalókat az asztalra.
Minden sütőtálkába tegyünk egy kanál sonkás-fűszeres keveréket, majd borítsuk be egy szelet sajttal és süssük meg.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.