Menü

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.

A B6- és B12-vitaminok olyan anyagcsere folyamatokban vesznek részt, amelyek csökkentik az ideg-ingerlékenységet és fokozzák a gátlást.

A nagy dózisú B6-vitamin-pótlás fokozza az idegrendszerben a GABA-val (gamma-aminovajsavval) összefüggő gátlóhatást, ami összhangban van e vitaminok GABA szintézisében betöltött ismert szerepével.

B12-vitamin a terápiában
Leggyakrabban az izomba adják, de adható tabletta formában is, csak ilyenkor a felszívódása kevésbé jó. Ez egy olyan vérszegénységi típus, amikor az intrinsic faktorban ellenantitest képződik, ezzel megakadályozza annak működését, és így a B12-vitamin felszívódását. Ebben az esetben 100 mikrogramm a dózis naponta 3 héten át, majd egész életen át havonta 100 mikrogramm izomba adagolva.

AB-vitaminokat együttesen B-komplex néven is ismerjük. A B-vitaminok különböző típusainak mindegyike fontos feladatot lát el az emberi szervezet különböző élettani folyamatain belül, a vitaminok egyes funkciói között pedig gyakorta találunk átfedést. Szinte mindegyikük hozzájárul az immunerősítéshez, a mentális frissesség megőrzéséhez, az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez, a szív védelméhez, továbbá szépségápoló hatásukat fejtik ki a haj, a bőr és a köröm egészségének és épségének megőrzésében.

A B12-hiányos emberek gyakran sápadtnak tűnnek, vagy a bőrük és a szemük fehérje enyhén sárgás színű, amit sárgaságnak neveznek. Ez akkor fordul elő, amikor a B12 hiánya problémákat okoz a szervezet vörösvérsejt-termelésében.
A B12-vitamin alapvető szerepet játszik a vörösvértestek előállításához szükséges DNS előállításában. Enélkül a sejtek nem tudnak osztódni.
Ez a vérszegénység egy olyan típusát okozza, amelyet megaloblasztos vérszegénységnek neveznek, és amelyben a csontvelőben termelődő vörösvértestek nagyok és törékenyek. Ezek a vörösvértestek túl nagyok ahhoz, hogy a csontvelőből a keringésbe kerüljenek. Ezért nem kering annyi vörösvérsejt a testében, és a bőre sápadt színűnek tűnhet.

Ezeknek a sejteknek a törékenysége azt is jelenti, hogy sokan közülük lebomlanak, ami túlzott bilirubinszintet okoz. A bilirubin egy enyhén vörös vagy barna színű anyag, amelyet a máj termel, amikor lebontja az öreg vérsejteket. A nagy mennyiségű bilirubin az, ami a bőr és a szem sárga árnyalatát adja.

A gyengeség és a fáradtság a B12-vitamin-hiány gyakori tünetei. Azért fordulnak elő, mert a szervezetedben nincs elegendő B12-vitamin a vörösvértestek előállításához, amelyek az oxigént szállítják az egész testedben. Ennek következtében nem tudod hatékonyan szállítani az oxigént a tested sejtjeihez, ami miatt fáradtnak és gyengének érzed magad.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Mentális Egészség Hónap

A mentális egészség hónap egy jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Szeretném bemutatni az önsegítés és az „én idő” jelentőségét, illetve azt, hogy oda kell figyelni a minket körülvevő embertársaink mentális jóllétére is.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.