Menü

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére. A téma ettől függetlenül másoknak is hasznos, hiszen mezítláb járni rendkívül egészséges. Elmondjuk, hogy miért.

Legfontosabb hatása, hogy aktiválódik az izomzat, mivel a mezítlábas járás véd a deformációtól és edzi az izmokat, inakat.

Ha sokat járunk mezítláb, erősödnek a belső szervek is, hiszen a sarkunkban 7 ezer idegvégződés van, mely a belső szerveinkre is hatással van, különösen jótékony a vérnyomásra és a keringésre.

Aki hajlamos a visszérre, bizony néha dobja le a cipőit, ugyanis megelőzi a visszér problémákat a mezítlábas járás.

Ha sokat járunk cipő nélkül, az immunrendszerünk is, ugyanis a nedves füvön mezítláb járás segíti a test saját hőmérsékletszabályozását, ezzel erősítve az immunrendszert.

A legfontosabb érvek egyike a mezítlábas járás mellett, hogy javítja a tartásunkat, megelőzve a hátfájdalmakat, gerincproblémákat. A lábaink állapota az egész testünkre, vázunkra, izmainkra kihat. A cipők, papucsok, különféle lábbelik talpkialakítása, párnázottsága megakadályozza, hogy a legfontosabb izmainkat bevonjunk a mozgásba, éppen ezért a gyerekeknek, illetve az ülőmunkát végzőknek, gerincproblémákkal küzdőknek különösen jó a mezítlábas séta.

Talán erre nem gondolnánk, de a mezítláb járásnak előnye, hogy véd a körömgomba ellen, hiszen a cipőkben, műszálas zoknikban a legtöbb bőrbetegség könnyen kialakulhat, mezítláb azonban szárazabb a lábunk.

Hogy mi az összefüggés az arcunk szépsége és a mezítláb sétálás között, nos kutatások eredményei azt mutatták ki, hogy a közvetlen érintkezés a földdel serkenti az arcbőr szöveteinek regenerációját. Tehát mondhatjuk, hogy öregedésgátló hatású? Igen! ezen kívül a mezítláb járkálás segít a szabad gyökök semlegesítésében, ami egész testünknek jót tesz.

Akinek alvásproblémái vannak, annak is érdemes kipróbálnia a mezítlábas sétálást. Egy tanulmány szerint ez ugyanis képes csökkenteni a kortizolszintet (azaz a stresszhormon szintjét), mely segít az alvászavarok kialakulásának megelőzésében.

Ha mezítláb járunk, - sok előnye mellett - stresszcsökkentő hatású tevékenységet is folytatunk.

A mai, modern világban egyre kevesebbet járunk mezítláb, pedig természetesnek kellene lennie, hogy homokban, földön, kavicsokon vagy fűben cipő nélkül sétáljunk. Ha eddig nem volt ez ránk jellemző, ideje kialakítani ezt az újabb egészséges szokást, mely nem kerül semmibe, azonban mindig nézzük meg hol dobjuk le a cipőinket, biztonságos talajt keressünk, nehogy belelépjünk valamibe, ami sérülést okozhat!

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.