Menü

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére. A téma ettől függetlenül másoknak is hasznos, hiszen mezítláb járni rendkívül egészséges. Elmondjuk, hogy miért.

Legfontosabb hatása, hogy aktiválódik az izomzat, mivel a mezítlábas járás véd a deformációtól és edzi az izmokat, inakat.

Ha sokat járunk mezítláb, erősödnek a belső szervek is, hiszen a sarkunkban 7 ezer idegvégződés van, mely a belső szerveinkre is hatással van, különösen jótékony a vérnyomásra és a keringésre.

Aki hajlamos a visszérre, bizony néha dobja le a cipőit, ugyanis megelőzi a visszér problémákat a mezítlábas járás.

Ha sokat járunk cipő nélkül, az immunrendszerünk is, ugyanis a nedves füvön mezítláb járás segíti a test saját hőmérsékletszabályozását, ezzel erősítve az immunrendszert.

A legfontosabb érvek egyike a mezítlábas járás mellett, hogy javítja a tartásunkat, megelőzve a hátfájdalmakat, gerincproblémákat. A lábaink állapota az egész testünkre, vázunkra, izmainkra kihat. A cipők, papucsok, különféle lábbelik talpkialakítása, párnázottsága megakadályozza, hogy a legfontosabb izmainkat bevonjunk a mozgásba, éppen ezért a gyerekeknek, illetve az ülőmunkát végzőknek, gerincproblémákkal küzdőknek különösen jó a mezítlábas séta.

Talán erre nem gondolnánk, de a mezítláb járásnak előnye, hogy véd a körömgomba ellen, hiszen a cipőkben, műszálas zoknikban a legtöbb bőrbetegség könnyen kialakulhat, mezítláb azonban szárazabb a lábunk.

Hogy mi az összefüggés az arcunk szépsége és a mezítláb sétálás között, nos kutatások eredményei azt mutatták ki, hogy a közvetlen érintkezés a földdel serkenti az arcbőr szöveteinek regenerációját. Tehát mondhatjuk, hogy öregedésgátló hatású? Igen! ezen kívül a mezítláb járkálás segít a szabad gyökök semlegesítésében, ami egész testünknek jót tesz.

Akinek alvásproblémái vannak, annak is érdemes kipróbálnia a mezítlábas sétálást. Egy tanulmány szerint ez ugyanis képes csökkenteni a kortizolszintet (azaz a stresszhormon szintjét), mely segít az alvászavarok kialakulásának megelőzésében.

Ha mezítláb járunk, - sok előnye mellett - stresszcsökkentő hatású tevékenységet is folytatunk.

A mai, modern világban egyre kevesebbet járunk mezítláb, pedig természetesnek kellene lennie, hogy homokban, földön, kavicsokon vagy fűben cipő nélkül sétáljunk. Ha eddig nem volt ez ránk jellemző, ideje kialakítani ezt az újabb egészséges szokást, mely nem kerül semmibe, azonban mindig nézzük meg hol dobjuk le a cipőinket, biztonságos talajt keressünk, nehogy belelépjünk valamibe, ami sérülést okozhat!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!