Menü

A lakás elfeledett porraktárai

A jó háziasszony tisztán tartja a lakást, gondoskodik a család étkezéseiről, kimossa, vasalja, és hajtogatva a szekrénybe rakja a ruhákat. Ez olyan szépen hangzik, és sokan próbálunk ennek megfelelni, de mindig vannak helyek, dolgok, amik elmaradnak a takarításból. Ha igazán tiszta lakást és környezetet szeretnél, akkor adunk pár tippet, amire érdemes odafigyelni.

A takarítást érdemes fentről lefelé kezdeni annak ellenére, hogy azt mondják, a por felfelé száll. Az emberek többsége sokszor nem lát el a saját szemmagasságánál feljebb. Letöröljük a polcokat, leszedegetjük a csecsebecséket, lemossuk a szekrényeket, de mi van azzal, ami ennél is feljebb van?

A csillárok, lámpák kérdése

Üvegből és textilből készült lámpaburánk van a plafonról lefelé ereszkedve, nem használjuk túl sokat, hiszen próbálunk a természetes fény mellett élni, dolgozni, este is inkább az asztali, vagy állólámpa van használatban, mert koncentráltabb a fénye. Amikor felkapcsoljuk a plafon világítást, akkor döbbenünk rá, hogy te jó ég, mekkora por áll rajta. Ugyanez a helyzet az állólámpával is. Nagyon vigyázzunk, hogy amikor pucoljuk, ne vizes ronggyal tegyük, mindig kapcsoljuk le, hiszen áramütés veszélye áll fenn ilyenkor.

Beltéri ajtók

Természetesen lemossuk az ajtókat, heti többször áttöröljük a kilincseket, legalább is én, mert három, néha igen koszos kiscsávó keze fogdossa rajtunk, felnőtteken kívül, így ez nálunk alap dolog. De kinek jut eszébe az ajtólap teteje és az ajtófélfa tetejének letörlése? Na? Lássuk be, hogy nem mindenkinek tartozik az alap takarítási rutinhoz, pedig olyan szépen megül ott az a fránya por és minden egyes ajtócsukásnál a huzat lefújja a felső réteget, ezzel összeszórva a környezetet.

Függönyök és karnisok

A nagytakarítások alkalmával, főleg a nagyobb ünnepek közeledtével szoktuk hallani, vagy mondani, hogy ablakot kell pucolni, függönyt kell mosni. Én például minden héten leporszívózom a függönyök és a karnisok tetejét, egészen meglepő a különbség ilyenkor, mintha több fény jutna a lakásba.

Falon kívül elvezetett a csövek

A legmeghatározóbb ebből a szempontból, a gázcsövek és fűtéscsövek falon kívüli elvezetése, mert nem mindenhol került bevésésre, főleg a régebbi építésű lakásokban figyelhetjük ezt meg. A konyhában nem csak a por, hanem a felszálló gőz és párolgó zsiradék is rátesz egy lapáttal, egy idő után szinte levakarhatatlan lesz, ha nem tisztítjuk rendszeresen.

Mosdószekrény

A fürdőben nekünk olyan fali szekrény van felszerelve, aminek a tetejébe szerelt spot lámpák adják a fényt. Ennek a polcnak a tetején csodálatos pormacskák tanyáznak néha, hiszen a fürdőszobában öltözködünk, törölközünk, mind olyan tevékenység, ami szöszöléssel jár.

Ne feledkezzünk meg azokról a helyekről, amik magasabban vannak a szemünknél, hiszen, ha rendszeresen tisztítjuk őket, akkor a levegőnk tisztább, a környezetünk egészségesebb lesz, a lakásunk rendezettebb.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.

A katasztrófaturizmus jelensége

Miért szeretnek az emberek tragédiák helyszínén leskelődni? Kell-e szégyellni azt, ha az ember katasztrófákra kíváncsi, vagy valójában ez normális jelenség? Mi az emögött álló pszichológia? A legnépszerűbb helyszín ezen kifejezés kapcsán “Csernobil” lehet különösen a nagy sikerű sorozat után, viszont rengeteg más helyszín is van, ahol tragédiák ezrei történtek.

Ezután másképp fogunk tekinteni a jégkockatartóra

Sokan nem is sejtik, hogy a jégkockatartó milyen sokoldalúan használható eszköz a konyhában. Meglepő, mennyi mindenre használható, ideje előkeresni!

Az önfenntartó tanyák: A fenntartható életmód újraéledése

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a fenntartható életmód, és az önfenntartó gazdálkodás. Ezen tanyák a természetes erőforrások, és a környezetbarát módszerek hatékony kihasználására törekszenek, és egyre népszerűbbek azok körében, akik szeretnének függetlenné válni a modern világ komplexitásától, és egyfajta szabad életet élni.