Menü

A visszahízás lehetséges okai

Sok ideiglenes sikeres diétázó akkor veszíti el a motivációját, amikor elkezd visszahízni. Nem csoda, hogy lankad a kedve annak, akire annak ellenére, hogy látszólag betart minden előírást, elkezdenek visszakúszni a kilók. De mit ront el az, aki a diéta ellenére hízik?

A visszahízásnak három oka lehet: 1.) rosszul választasz diétát, 2.) túl akarod teljesíteni a diétát vagy 3.) visszatérsz a korábbi, diéta előtti életmódhoz.

Nem megfelelő diétát választottál

Egy diéta akkor lesz sikeres, ha nem koplaláson alapul és megfelelő, teljes értékű tápanyagbevitelt biztosít. Ha a szervezeted nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, akkor lelassul az anyagcseréd, a tested elkezd tartalékolni, ez pedig hízáshoz vezet. Olyan diétát érdemes választani, ami megfelelő mennyiségű vitamint és nyomelemet tartalmaz, azaz ha betartod a diétát, nem fogod éheztetni a szervezeted. Ha napi ötször étkezel és tápanyagban gazdag ételeket fogyasztasz, akkor az anyagcseréd folyamatos lesz, és nem kényszeríted arra a tested, hogy raktározzon.

Ha túltolod a diétát

Azt gondolod, hogy a diéta akkor lesz sikeres, ha az előírtnál kevesebbet eszel? Esetleg annyit eszel, mint az előírt, de kétszer annyit sportolsz? Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ezzel hatékonyabb lesz a fogyókúrád és gyorsan lefogysz, mert éppen az ellenkezője fog történni! A fent leírtakhoz hasonló a hatásmechanizmusa annak, ha túl akarod teljesíteni a diétát és kevesebb energiát viszel be, mint amennyit a diéta előír.

Eleinte elképzelhető, hogy fogyni fogsz, de ha a szervezeted hosszú távon kevesebb energiához jut, mint amennyit az aktivációs szinted megkövetel, akkor az anyagcseréd lelassul, a tested pedig elkezd raktározni: arra törekszik, hogy legyen tartaléka, ha tovább folytatódik az éheztetése. Te pedig azt fogod észrevenni, hogy habár még túl is teljesíted a diéta előírásait, puha zsírpárnák jelennek meg rajtad.

Visszatérsz a korábbi életmódhoz

Ha ráunsz a diétára vagy nincs erőd folytatni és újra úgy étkezel, mint a diéta előtt, akkor logikusan a kilók is visszatérnek. Mielőtt idáig eljutnál, érdemes átgondolni, hogy mi okozza a motivációd csökkenését, illetve a diétának melyik az az eleme, amit a legnehezebben viselsz. Ne várd meg, míg teljesen eleged lesz az egészből és abbahagyod a diétát, mert a kilók sokkal gyorsabban térnek vissza, mint amennyi ideig tartott megszabadulni tőlük!

A sikeres diéta titka

Általános tévhit, hogy az életmódváltás azt jelenti, hogy életed végéig olyan ételeket fogsz enni, amik nem ízlenek és amiket nem szeretsz.

Ugyanakkor tény, hogy ha sikeres diétát szeretnél, akkor kreatívnak kell lenned a konyhában és meg kell találnod azokat az ételeket, amelyek beleférnek az új életmódba. A legfontosabb pedig az, hogy odafigyelj a mennyiségekre, vagyis ne egyél se többet, se kevesebbet az előírtnál, mert mindkét eset hízáshoz vezet.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.