Menü

Vegyünk szárítógépet, vagy ne?

Ebben a kérdésben is megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nagyon hasznos és praktikus, mások szerint felesleges és értelmetlen kiadás. Most megvitatjuk a szárító fő előnyeit és hátrányait.

Bármely táborhoz is tartozunk, az bizonyos, hogy sok háziasszony szembesül a rengeteg mosnivalóval, illetve a ruhák szárításának problémájával. Lakótelepi lakásban kicsi lehet az erkély, bent azonban nincs hely, a szobákban való teregetéstől a lakásban túl magas lesz a páratartalom, azonban a szárítónál gyakran emlegetik a ruhák összegyűrését, a mosószer és öblítő illatának elvesztését.

Magam részéről úgy gondolom, sok előnye van a szárítógép használatának.

Ez a technika megkönnyíti a munkámat, három gyermekem miatt rengeteg a mosnivalóm és a lakásban felállított szárogatóktól nem lehetne elférni. Azoknak is előnyös egy ilyen gép, akik gyakran mosnak, én pedig itt felteszem a kezem kisgyermekes anyukaként. A kétévesemnek elég egy esős idős, máris a pocsolyázásért könyörög az ajtóban, a mosógép pedig hamar megtelik.

Gyakori mosás esetén a dolgoknak nincs ideje megszáradni, és egyszerűen nincs hely, ahol teregethetnék, sok szennyezett ruhát pedig nem ajánlott felhalmozni, már csak a szagok miatt sem. Tapasztalatom szerint egy jó minőségű gép választásakor nem feltétlen tapasztaljuk a ruhák begyűrődését.

Tény, hogy könnyebb az életünk vele és több szabadidőt biztosít nekünk, a ruhák szösz és mosószermaradvány mentesek lesznek, gyorsan megszáradnak és már el is pakolhatjuk őket a szekrénybe. Nem lesz magas páratartalom a lakásban, elkerülhetjük a penészesedést és télen sem kell bajlódni a hosszabb száradási idővel még takarók, plédek, függönyök, ágyneműhuzatok esetén sem. Összességében elmondható, hogy felgyorsul a mosási és szárítási folyamat.

Hogyan működnek a szárítók?

A működési elv nagyon egyszerű - a nedvesség természetes módon párolog az anyagból, az gép pedig csak felgyorsítja a folyamatot. Ma már sokféle típus áll rendelkezésre.

Mire figyeljünk szárítógép vásárlásakor?

A berendezések költségét kell figyelembe vennünk, a megfelelő helyet az eszköznek otthonunkban, a szárítási fokozatokat, a szárítási időt, a megengedett terhelést, a nedvesség eltávolításának típusát, a szellőztetést. Kisgyerekes anyukaként számomra hasznos funkció a gyerekzár lehetősége is.

A legnépszerűbbek azok az eszközök, amelyek egyidejűleg akár 6-8 kg tárgyat is betehetnek. Ha jó szárítógépet szeretnénk vásárolni, akkor érdemes tanulmányozni a berendezés főbb jellemzőit és paramétereit.

Melyek a szárítógép hátrányai?

Vitathatatlan hátrány, hogy a havi villanyszámlát megdobja, magasabb a rezsiköltség, a szárítógépek jellemzően valamivel hangosabbak, mint a mosógépek.

Milyenek a kombinált mosó-szárítógépek?

A kombinált készülékek kevesebb helyet foglalnak, praktikus a helykihasználás velük. Nincs szükség fizikai jelenlétre a ruhák átpakolásához, több időt spórolunk, kisebb beruházással kiváltható a folyamat. Összességében tehát azt mondanám, hogy hasznos kiegészítője minden háztartásnak felgyorsult világunkban.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.